Dezvoltarea rurală pe bani europeni, cheltuială cu rezultate incerte

A.O.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 noiembrie 2013

Dacian Cioloş: "Din 2014 vom fi foarte atenţi când vom aproba programele de dezvoltare rurală, pentru ca ele să aibă nu doar conţinut din punct de vedere al obiectivelor economice şi sociale, ci să fie şi simple".

Dacian Cioloş: "Din 2014 vom fi foarte atenţi când vom aproba programele de dezvoltare rurală, pentru ca ele să aibă nu doar conţinut din punct de vedere al obiectivelor economice şi sociale, ci să fie şi simple".

Statele europene s-au axat mai mult pe cheltuirea banilor europeni pentru dezvoltare rurală decât pe monitorizarea şi evaluarea rezultatelor acestor proiecte, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Europene, dat recent publicităţii. "Statele membre şi Comisia Europeană s-au axat într-o măsură prea mare pe cheltuirea bugetului alocat dezvoltării rurale şi nu au pus un accent suficient pe obţinerea, într-un mod eficient, a rezultatelor", a afirmat domnul Jan Kin¹t, membrul Curţii responsabil de acest raport.

În raport se arată că, în perioada financiară 2007-2013, Uniunea Europeană (UE) a alocat aproximativ 100 de miliarde de euro pentru îndeplinirea obiectivelor în materie de dezvoltare rurală. Statele membre au angajat, de asemenea, 58 de miliarde de euro din resursele proprii pentru a cofinanţa programele de dezvoltare rurală. Conform constatărilor acestui audit, din cauza deficienţelor existente la nivelul sistemelor de monitorizare şi de evaluare ale statelor membre, informaţiile obţinute nu erau suficient de fiabile, coerente şi relevante pentru a arăta care au fost rezultatele obţinute în raport cu obiectivele stabilite. Raportarea cu privire la rezultatele obţinute nu a fost adecvată, potrivit auditului. De asemenea, Comisia şi statele membre nu au utilizat în mod corespunzător, potrivit raportului, informaţiile disponibile referitoare la rezultate pentru a îmbunătăţi eficacitatea sau eficienţa cheltuielilor din domeniul dezvoltării rurale.

În cadrul auditului său, Curtea a constatat însă că statele membre au dat dovadă de un interes scăzut faţă de rezultatele obţinute de programele lor de dezvoltare rurală. Comisia a acceptat programe cu obiective vagi şi deschise la interpretări, care nu precizau ce se doreşte să se obţină prin programele respective.

Potrivit concluziei auditului, Comisia şi statele membre nu au demonstrat într-o măsură suficientă care au fost rezultatele obţinute în raport cu obiectivele politicii de dezvoltare rurală şi nu există o asigurare suficientă cu privire la faptul că bugetul UE alocat dezvoltării rurale a fost cheltuit în mod corespunzător.

Din acest motiv, Curtea de Conturi Europeană a înaintat câteva recomandări pentru a îmbunătăţi acest aspect în următorul exerciţiu fiscal, 2014-2020. CE şi statele membre ar trebui să se axeze pe obţinerea de rezultate şi să îşi îmbunătăţească sistemul de evaluare şi monitorizare a modului în care sunt utilizaţi bani europeni pe segmentul de dezvoltare rurală.

Curtea Europeană a identificat o rată de eroare de 7% în programele de dezvoltare rurală. În răspuns la acest raport, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, citat de sursele de presă, a precizat că eroarea nu înseamnă deturnare de fonduri. Domnia sa a explicat: "În dezvoltarea rurală o mare parte din aceste erori vin dintr-un sistem care e foarte complicat, aplicat la nivelul statelor membre. Tocmai de aceea vrem ca din 2014 să simplificăm, şi vom fi foarte atenţi când vom aproba programele de dezvoltare rurală, pentru ca ele să aibă nu doar conţinut din punct de vedere al obiectivelor economice şi sociale, ci să fie şi simple. Există şi un grad de complexitate obiectivă, pentru că, prin programele de dezvoltare rurală, vizăm foarte mulţi beneficiari, situaţii specifice într-o regiune sau alta".

Raportul ECA adoptat săptămâna trecută, de Parlamentul European şi care stabileşte o rată de eroare generală de 4,8% în cheltuirea fondurilor UE în 2012 identifică fondurile pentru dezvoltarea rurală şi cele structurale ca fiind domeniile în care se înregistrează cele mai mari rate de eroare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb