Peste 30% din cumpărătorii de locuinţe noi aleg să achiziţioneze apartamente pentru a le închiria, deoarece randamentul acestora este de 5-7%, mai bun decât dobânda pe care o oferă băncile pentru depozite, se arată într-un comunicat remis Rdacţiei noastre.
Astfel, se observă o tendinţă în creştere pentru achiziţia apartamentelor cu acest scop, de a le închiria.
Catalina Urzicana - Sales Manager Citta by Nusco, a declarat: "O parte dintre cei care cumpără apartamente pentru închiriere fac credite ipotecare pentru că ratele lunare sunt chiar mai mici decât chiria pe care o primeşte proprietarul. E o afacere profitabilă şi fără bătăi de cap. Practic apartamentul se plăteşte singur în decursul anilor. Din ce în ce mai mulţi clienţi ne spun că achiziţionează pentru când vor creşte copiii şi că, până atunci, chiria va acoperi rata la bancă ."
Potrivit sursei citate, dacă în anii trecuţi clienţii dezvoltatorilor imobiliari erau preponderent cei care voiau să cumpere pentru a se muta într-un ansamblu nou, acum 30% din aceste vânzări sunt apartamente cumpărate pentru a le scoate la închiriere. În urmă cu 5 ani doar 10% din aceste vânzări erau cu scop de investiţie.
Florin Munteanu, Sales Manager HILS a precizat: "Am observat acest trend pe măsură ce construim. Dacă la Palladium doar 8% din apartamente erau achiziţionate cu scop de investiţie, la Hils printre primii cumpărători au fost cei care cumpără cu scop de închiriere, având ca principal argument staţia de metrou Anghel Saligny, care se află chiar în mijlocul ansamblului."
O treime dintre cumpărătorii ansamblului Loft Green Apartments din Mogoşoaia, au anunţat ca primul ansamblu rezidenţial fără costuri de întreţinere, au întrezărit oportunitatea de a-şi promova apartamentele spre închiriere fără costuri de întreţinere. Deşi nu are o staţie de metrou în apropiere, oportunitatea i-a atras pe investitori. Garsonierele din acest ansamblu urmează a fi închiriate cu 300 euro/lună, incluzând toate costurile de întreţinere şi mentenanţă, în condiţiile în care proprietarii vor achita pentru ele, pe lângă rata la banca, maxim 35 de lei/luna ca şi costuri de întreţinere.
Gabriel Focşeneanu - manager proiect LOFT green apartaments a menţionat: "Apamentele noastre au fost gândite şi pentru a le închiria, având pompe de căldură geotermice facturile lunare sunt foarte mici. Proprietarii plătesc doar 35 de lei încălzirea în cea mai friguroasa lună din an, aşadar sunt dispuşi să achite ei înşişi aceste costuri pentru viitorii chiriaşi. Clădirile din LOFT green sunt eficiente energetic, fără pierderi de căldură şi au un design exclusivist de tip loft (cărămidă si beton) care nu necesită o îngrijire deosebită, fiind mai practice şi mai durabile în timp. "
Conorm specialiştilor, în general, cele mai căutate locuinţe sunt garsonierele - 50% din vânzările cu scop de închiriere, dar şi apartamentele cu două camere, 40%. Restul fiind achiziţii pentru apartamente cu 3 sau 4 camere.
"Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt cele mai accesibile la preţ, dar şi cele mai căutate pentru închiriere pentru că au cel mai mare randament. De exemplu, la o garsonieră într-un bloc nou chiria poate depăşi 400 de euro lunar, dacă se află într-o zonă bună - aproape de mijloacele de transport şi de puncte de interes. O astfel de garsonieră ar costa 55.000 de euro cu o rată lunară, la un credit ipotecar pe 20 de ani şi un avans de 25%, de 1.400 de lei (aproape 300 de euro).", arată comunicatul.
Piaţa chiriilor a crescut în ultimii zece ani constant, valoarea chiriilor fiind pe pantă ascendentă. La garsonierele din blocurile noi chiriile variază de la 300 de euro la 500 de euro, iar la un apartament cu două camere chiriile pornesc de la 450 de euro, dar pot depăşi 600 de euro lunar. Valoarea chiriilor variază în funcţie de locaţia ansamblului rezidenţial, dotări şi finisaje. Cele aflate în centru sunt chiar şi cu 40% mai scumpe decât cele din cartierele aflate la periferia Bucureştiului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 11:09)
Investitie = specula cu apartamente
Inseamna ca nu mai exista cerere solvabila din partea unor potentiali locatari.
Cumpara doar persoanele cu bani multi. In caz de criza o sa .......
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 30.01.2020, 12:26)
Sau cumpara ca sa inchirieze. Din punctul meu de vedere o super investitie in orasele universitare si cateva orase puternic industrializate.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 13:17)
Ce oraș din România e puternic industrializat?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 14:32)
Petrila?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 14:33)
Mai ales ca generatiile de studenti sunt pe un trend sustinut si pe termen lung de crestere negativa.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2020, 20:09)
Bucureștiul industrializat cu politicienii
2. fără titlu
(mesaj trimis de Claus în data de 30.01.2020, 18:01)
Ati punctat bine, specula si pentru inchiriere. Mari afaceri si investitii.