Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român sînt deziluzionaţi de dialogul social dintre Guvern, sindicate şi patronate. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, domnul Marian Petre Miluţ, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe, că acest dialog este de fap un monolog. Astfel, în cadrul videoconferinţei din 16 ianuarie la care a participat şi domnia sa, în loc să se analizeze cauzele care au generat conflicte de muncă, au fost enumerate succesele obţinute de Guvern în domeniul stabilităţii sociale.
Multe dintre legile şi actele normative cu impact social aprobate în ultima perioadă nu au avut rezultatele aşteptate, iar, ulterior, chiar a trebuit să se amîne punerea în practică a unor prevederi din aces-te acte normative, a precizat Alexandru Mărgăritescu, directorul de imagine al UNPR. Mai mult, "la începutul acestui an, actele normative de importanţă strategică pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană sînt amendate de către unele instituţii europene, investitori străini şi chiar autohtoni", a completat directorul economic al UNPR, domnul Ion Damian.
În domeniul administraţiei publice, membri UNPR doresc o transformare radicală a statutului funcţionarului public şi aplicarea criteriilor de eficienţă. În plus, în cadrul dialogului social, Guvernul nu ţine cont de propunerile patronatelor şi sindicatelor, a adăugat domnul Mărgăritescu. Astfel, programul trans-frontalier româno-bulgar propus anul trecut de UNPR nu a fost promovat forurilor europene.
Totodată, membrii UNPR sînt surprinşi de lipsa de reacţie a conducerii Delegaţiei Europene la Bucureşti. Cu ocazia prezentării rezultatelor socio-economice şi politice ale sondajului efectuat de CURS la sfîrşitul anului trecut, UNPR a transmis invitaţii Şefului Delegaţiei Comisiei Europene, domnul Jonathan Scheele, şi consilierului Şef Adjunct al Delegaţiei Comiesiei Europene, domnul Onno Simons. Cu toate acestea, demnitarii nu au oferit nici un răspuns. De aceea, Colegiul Director UNPR îşi pune întrebarea dacă "acesta este modelul de funcţionar pe care ni-l propune Uniunea Europeană"?