Dicţionarul francofonilor, promovat de Emmanuel Macron, a fost lansat oficial

G.U.
Miscellanea / 16 martie 2021

Dicţionarul francofonilor, promovat de Emmanuel Macron, a fost lansat oficial

Dicţionarul francofonilor, a cărui ediţie online conţine peste o jumătate de milion de cuvinte şi expresii, a fost lansat astăzi, după o comandă plasată de preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP, conform Agerpres.

"Acest dicţionar va permite tuturor iubitorilor limbii noastre, iar ei sunt în jur de 300 de milioane care o vorbesc în prezent, să îi aprecieze bogăţia", a afirmat într-o ceremonie organizată la Paris ministrul Culturii, Roselyne Bachelot.

Cu cele "aproape 600.000 de cuvinte şi expresii", noul dicţionar este totodată "un îndemn adresat tuturor acelora de pe cele cinci continente care vorbesc franceza să intre în posesia unui bun care, fără niciun dubiu, le aparţine", a adăugat ea.

Dicţionarul este disponibil pe internet la adresa www.dictionnairedesfrancophones.org şi pe o aplicaţie mobilă gratuită.

El permite oricărui internaut să propună o nouă intrare, care va fi examinată de experţi şi de cititori înainte de a fi eventual admisă, notează sursa citată.

Secretarul general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, a sugerat în cadrul ceremoniei verbul "techniquer", care înseamnă în Rwanda fabricarea unei soluţii ingenioase cu puţine mijloace.

"'Techniquer' va fi în dicţionar încă din această după-amiază, îmi iau angajamentul!", a răspuns preşedintele Comitetului acestui dicţionar, Bernard Cerquiglini.

El a subliniat cooperarea cu Institutul internaţional pentru francofonie din cadrul Universităţii Jean-Moulin din Lyon, cu lingvişti din mari centre de cercetare francofone, precum Academia de Ştiinţe de Dincolo de Mări, Oficiul din Quebec al limbii franceze şi Universitatea Laval din Canada, dar şi cu Universitatea Louvain din Belgia.

"S-a ajuns astfel foarte uşor la 400.000 de cuvinte şi vocabule. Cu alte resurse, iar noi suntem pe cale să pregătim altele, sperăm să ajungem la 1 milion de cuvinte", a adăugat Bernard Cerquiglini.

Este pentru a treia oară când şeful statului francez plasează o comandă publică pentru un dicţionar, după cel comandat de la foarte tânăra Academie Franceză de către Richelieu în 1635 şi volumul "Tresor de la langue francaise" încredinţat Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) în 1962 de generalul De Gaulle, preşedintele de atunci al Republicii Franceze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb