Dicţionarul francofonilor, a cărui ediţie online conţine peste o jumătate de milion de cuvinte şi expresii, a fost lansat astăzi, după o comandă plasată de preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP, conform Agerpres.
"Acest dicţionar va permite tuturor iubitorilor limbii noastre, iar ei sunt în jur de 300 de milioane care o vorbesc în prezent, să îi aprecieze bogăţia", a afirmat într-o ceremonie organizată la Paris ministrul Culturii, Roselyne Bachelot.
Cu cele "aproape 600.000 de cuvinte şi expresii", noul dicţionar este totodată "un îndemn adresat tuturor acelora de pe cele cinci continente care vorbesc franceza să intre în posesia unui bun care, fără niciun dubiu, le aparţine", a adăugat ea.
Dicţionarul este disponibil pe internet la adresa www.dictionnairedesfrancophones.org şi pe o aplicaţie mobilă gratuită.
El permite oricărui internaut să propună o nouă intrare, care va fi examinată de experţi şi de cititori înainte de a fi eventual admisă, notează sursa citată.
Secretarul general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, a sugerat în cadrul ceremoniei verbul "techniquer", care înseamnă în Rwanda fabricarea unei soluţii ingenioase cu puţine mijloace.
"'Techniquer' va fi în dicţionar încă din această după-amiază, îmi iau angajamentul!", a răspuns preşedintele Comitetului acestui dicţionar, Bernard Cerquiglini.
El a subliniat cooperarea cu Institutul internaţional pentru francofonie din cadrul Universităţii Jean-Moulin din Lyon, cu lingvişti din mari centre de cercetare francofone, precum Academia de Ştiinţe de Dincolo de Mări, Oficiul din Quebec al limbii franceze şi Universitatea Laval din Canada, dar şi cu Universitatea Louvain din Belgia.
"S-a ajuns astfel foarte uşor la 400.000 de cuvinte şi vocabule. Cu alte resurse, iar noi suntem pe cale să pregătim altele, sperăm să ajungem la 1 milion de cuvinte", a adăugat Bernard Cerquiglini.
Este pentru a treia oară când şeful statului francez plasează o comandă publică pentru un dicţionar, după cel comandat de la foarte tânăra Academie Franceză de către Richelieu în 1635 şi volumul "Tresor de la langue francaise" încredinţat Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) în 1962 de generalul De Gaulle, preşedintele de atunci al Republicii Franceze.