DIICOT: Percheziţii la o grupare infracţională - membrii jefuiau magazine de lux din ţări europene

Alexandru Costea
Miscellanea / 23 aprilie 2015

Procurorii DIICOT au efectuat peste 52 de percheziţii în legătură cu o grupare specializată în furturi din magazine de lux din mai multe state, liderul fiind interlopul Adrian Botez, zis "Ţâţă", potrivit surselor din presă.

Georgian Hossu, procuror-şef interimar al DIICOT a declarat, într-o conferinţă de presă, că gruparea a fost constituită din peste 100 de executanţi (recrutaţi din judeţul Neamţ) instruiţi, antrenaţi, coordonaţi pentru a pătrunde în forţă în magazine de lux de pe teritoriul UE.

Fiecare atac din aceste magazine dura 60 de secunde, fiecare participant avea un rol bine stabilit, se acţiona după metoda grupării sârbe "Pantera Roz", a dezvăluit Hossu, care a estimat că prejudiciul e de circa 10 milioane euro.

"Membrii grupării erau antrenaţi în imobile speciale închiriate în acest scop, cu geamuri acoperite cu folii negre, erau aduşi cu capul acoperit, erau amprentaţi, li se făceau dosare personale, li se lua probe ADN. În aceste dosare erau menţionaţi membrii familiilor şi datele personale ale membrilor de familie, ale prietenilor şi prietenelor. De asemenea erau chestionaţi despre viciile pe care le aveau", a declarat aceasta.

Potrivit DIICOT, această grupare infracţională avea reguli crise, un cod ("Regulamentul Academiei Infractorilor Români"), cu capitole distincte cu privire la pregătirea fizică, psihică, teoretică, practică şi de anchetă prin care trebuia să treacă fiecare membru al acestei grupări.

De asemenea, exista un comandant suprem, un contabil, ofiţeri activi şi de rezervă cu vârstă de peste 50 de ani şi avocaţi.

Casele de antrenament au fost închiriate în Bucureşti, Cluj Napoca şi Constanţa, iar programul de pregătire dura 90 de zile.

"În ţările în care acţionau, după pregătirea din România, erau punctate magazinele de lux, măsurile de protecţie ale acestor magazine, erau stabilite posibilităţile de atac, traseele de fugă", a spus conducătoarea DIICOT.

Niciodată nu se foloseau autoturisme, iar tabăra infracţională era stabilită la periferia oraşelor. Toată marfa şi sumele de bani au fost aduse şi investite în România.

Au fost realizate peste 50 de percheziti, vor fi duse pentru audieri 34 de persoane şi au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Printre acestea există şi Rolls-Royce-uri mov, a detaliat Hossu.

"Când un membru al grupării era capturat, acesta comunica cu liderul grupării prin scrisori trimise familiei în limbaj codificat prin care liderul era avertizat de greşelile comise care au dus la capturare. Liderul grupării era asigurat întotdeauna de tăcerea celui care era capturat", a explicat aceasta.

Procuror-şef interimar al DIICOT a declarat că jafurile aveau loc atât ziua cât şi noaptea, fiind folosite inclusiv coctailuri Molotov. Potrivit acesteia, furturile au fost comise în mai multe ţări europene, precum Austria, Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda sau Andorra.

Membrii grupării respectau reguli stricte stabilite de şefi.

"Erau spălaţi pe creier", a spus reprezentanta DIICOT.

Liderul grupării, Adrian Botez, conducea reţeaua din penitenciar, fiind cel care a fost eliberat anul trecut din greşeală, însă ulterior a fost prins, având de executat o condamnare de 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor, potrivit HotNews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb