DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Piaţa avocaturii este caracterizată, în ultima perioadă, de prudenţă"

Ziarul BURSA #Consultanţă juridică / 4 decembrie 2020

Mihai Alin Cărăbaş

Mihai Alin Cărăbaş

(Interviu cu Mihai Alin Cărăbaş, partener în cadrul Cărăbaş, Lungu - SCA şi fondator Legal Accelerators)

Activitatea avocaţilor s-a confruntat cu o serie de provocări în acest an. Domnul Mihai Alin Cărăbaş, partener în cadrul Cărăbaş, Lungu - SCA şi fondator Legal Accelerators, ne-a vorbit, într-un interviu, despre o piaţă în care prudenţa se află printre cuvintele de ordine. De asemenea, digitalizare reprezintă o preocupare, care nu trebuie neglijată după depăşirea crizei sanitare.

Reporter: Care este diferenţa între activitatea modernă de avocat şi aceea din urmă cu 25 de ani?

Mihai Alin Cărăbaş: Activitate modernă de avocat înseamnă libertatea de a evolua, de a progresa, după o lungă perioadă de timp în care într-un regim dictatorial acest deziderat a fost anihilat. Activitatea uzuală a avocatului anilor 90 diferă substanţial de cea contemporană, însă principiile după care activitatea "avocatului modern" se ghidează au rămas aceleaşi.

Reporter: Cu ce provocări vă confruntaţi după un sfert de secol de activitate modernă?

Mihai Alin Cărăbaş: În primul rând, vârsta nu îmi permite să vorbesc despre avocatura anterioară acestei perioade, decât din cărţi şi din relatările maeştrilor cu o experienţă îndelungată. După cum spuneam mai sus, posibilitatea de evoluţie, individuală şi colectivă (a profesiei), oferită o dată cu eliberarea de sub regimul comunist, este ceea ce a permis avocaţilor să revină, cu adevărat, la statutul de parteneri indispensabili ai justiţiei.

Cred că principalele provocări ale avocaţilor nu sunt unele de nişă, cu care o altă profesie, cel puţin juridică, să nu se confrunte. Probabil adaptarea profesiei la viaţa cotidiană, în permanentă schimbare, în plinul unei noi revoluţii industriale, cea digitală, ridică probleme mai dificile decât în alte etape ale evoluţiei avocaturii. Oferirea serviciilor juridice către o piaţă digitală, către clienţi năs­cuţi în era digitală, ne obligă să regândim, structural, modalitatea în care ne desfăşurăm activitatea şi cred că este momentul la care trebuie să avem şi suportul legislativ (deficitar la acest moment) pentru a putea să ne adaptăm la realitatea de mâine.

Reporter: Cum treceţi prin criza produsă de pandemie?

Mihai Alin Cărăbaş: Efectele pandemiei trăite la nivel globat sunt resimţite diferit, chiar şi la nivel local. Pe de o parte, profilul clienţilor aflaţi în portofoliul societăţilor de avocatură dar şi modalitatea în care avocaţii au reuşit să răspundă şi să se adapteze noii realităţi au făcut ca această criză să fie resimţită în mod diferit. Fără îndoială că piaţa avocaturii este caracterizată, în ultima perioadă, de prudenţă, din perspectiva tranzacţiilor de orice fel, companiile, în special, fiind reţinute în a se angaja în acţiuni cu grad de risc mai ridicat, sau care nu sunt strict necesare.

Reporter: Cum vedeţi măsurile autorităţilor în această perioadă?

Mihai Alin Cărăbaş: Nu mă consider în măsură să comentez acţiuni şi decizii luate în situaţii de criză, în special datorită faptului că nu am la îndemână toate informaţiile necesare unei astfel de analize. Totuşi, unele măsuri de sprijin au reuşit să ofere o gură de oxigen, în special afacerilor aflate la început de drum şi profesioniştilor care îşi desfăşoară activitatea individual. Totodată sprijinul oferit angajaţilor, respectiv angajatorilor, din perspectva relaţiilor de dreptul muncii, au salvat de la concediere o parte a salariaţilor din domenii afectate direct. Autorităţile ar fi trebuit să identifice în special problemele reale şi stringente ale mediului de afaceri afectat de această pandemie şi să propună soluţii după consultări prealabile cu actorii implicaţi, fară a abdica de la interesul general de protejare a populaţiei şi asigurare a sănătăţii naţionale.

Reporter: Ce strategie a abordat casa dumneavoastră de avocatură pentru a depăşi mai uşor criza sanitară/economică?

Mihai Alin Cărăbaş: Din primele momente de după declanşarea pandemiei am asigurat continuitatea serviciilor oferite tuturor clienţilor prin mijloace de comunicare la distanţă, suplimentând canalele existente până la acel moment. Am păstrat legătura permanentă în special cu profesionişii afectaţi în mod direct de deciziile de carantinare, având în minte în special domeniul HoReCa. O parte a activităţii a fost desfăşurată din afara biroului, cu contacte fizice cât mai reduse, încercând să fim şi noi parte a rezolvării problemei sanitare.

Reporter: Ce modificări suferă piaţa pe care activati în acest interval de timp, în care toată economia se digitalizează?

Mihai Alin Cărăbaş: În mod plăcut, am constatat că antreprenorii afectaţi în mod direct de restricţiile impuse de autorităţi nu s-au resemnat în această perioadă, ci au căutat să îşi restrucureze businessul, să îl adapteze nevoii imediate a cetăţeanului restricţionat din libertatea totală de deplasare sau chiar izolat în propria casă. Astfel, solicitările de consultanţa pentru asfel de activităţi au cunoscut o creştere, paradoxal, chiar de la cei afectaţi cel mai puternic. Au existat clienţi care şi-au restrâns bugetele pentru activitatea de consultanţă juridică, însă, totodată contracte noi au fost semnate în plină criză.

Reporter: În ce domeniu au fost deschise anul acesta cele mai multe procese în instanţă?

Mihai Alin Cărăbaş: Litigiile nu sunt aria principală de activitate a societăţii, iar pentru acest motiv informaţiile pe care le am la îndemână nu sunt în măsură să poată oferi o privire de ansamblu asupra acestui aspect.

Reporter: Cu ce probleme va confruntaţi tot mai mult?

Mihai Alin Cărăbaş: Nu aş putea rezuma anumite dificultăţi din această perioadă, însă incertitudinea este probabil un element care caracterizează activitatea unei societăţi de avocatură şi nu numai, motiv pentru care şi planificarea acţiunilor ulterioare devine dificilă.

Reporter: Avand în vedere contextul actual, credeţi că ar putea exista procese online?

Mihai Alin Cărăbaş: Problema ridicată suportă o dezbatere nuanţată. Chiar dacă nu este poate momentul şi locul unui răspuns detaliat, amintesc doar faptul că aceste dezbateri şi analiza unor astfel de idei sunt începute cu mult timp înaintea prezentei pandemii. Paşii spre digitalizarea domeniului juridic şi de altfel şi a altor domenii au fost doar acceleraţi de criza sanitară actuală. Cu siguranţă nu mai este mult până la desfăşurarea unui proces în mediul virtual, însă în speranţa unui final cât mai apropiat al pandemiei, nu cred că actualul context va fi prilejul. Sper totodată că paşii forţaţi spre digitalizarea anumitor acţiuni nu vor fi uitaţi odată cu încetarea pandemiei, ci vor fi doar începutul unui progres susţinut.

Reporter: Există amânări de speţe mai mult decât într-un an obişnuit?

Mihai Alin Cărăbaş: Dacă avem în vedere întregul an, amânările unor dosare au fost impuse de reglementările speciale ale situaţiei de criză, însă odată cu reluarea activităţii instanşelor de judecată, chiar în condiţii speciale, amânările legate de contextul pandemic nu au avut o pondere semnificativă.

Reporter: Mulţumim!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb