Dilema partidelor: notorietate sau integritate

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 7 mai 2015

Dilema partidelor: notorietate sau integritate

Desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor devine o chestiune mult mai complicată decât îşi închipuiau iniţial conducerile principalelor partide politice. La începutul anului, partidele au anunţat că intenţionează să identifice posibilii candidaţi care să nu aibă probleme la dosar. Uşor de zis, dar greu de făcut. Între timp s-a pus o altă problemă, a faimei de care se bucură eventualii candidaţi la nivel local sau naţional, care a generat o dilemă: notorietate sau integritate? Evident că există şi politicieni care întrunesc ambele condiţii, nu au probleme cu ANI sau DNA, şi sunt destul de cunoscuţi de către publicul larg. Există însă şi cazuri în care aleşii cu notorietate au mari probleme cu justiţia, iar eventualele propuneri venite de la centru se zbat în anonimat. Ultima decizie a partidelor de a desemna candidaţii în urma unor sondaje de opine, aşa cum s-a făcut în multe cazuri până acum, arată că problema integrităţii a trecut deja în planul doi.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, vorbea luna trecută de criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitori aspiranţi la funcţii locale sau centrale: "Suntem la momentul la care va trebui în mod real să identificăm candidaţii pentru alegerile locale de anul viitor. Este cel mai important demers pe care PNL îl va face în intervalul următor şi a reieşit din toate discuţiile că electoratul şi membrii noştri de partid se aşteaptă ca viitorii candidaţi să îndeplinească câteva criterii şi cel mai important a fost acela legat de integritate şi de lipsa problemelor care ţin de aspecte de corupţie. Pe lângă aceste criterii, va trebui să găsim oameni care sunt profesionişti, care stau bine ca notorietate şi, categoric, va trebui deschis partidul".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat la rândul său că partidul este în căutarea unor candidaţi "fără pată": "Important este să vă rog pe toţi, pentru 2016, să vă gândiţi foarte bine ca toţi candidaţii noştri să fie oameni buni, oameni eficienţi şi oameni fără pată. Este o sarcină dificilă în acest an în România, dar sunt convins că făcând acest lucru vom fi din nou partidul şi alianţa cu cei mai mulţi aleşi locali".

Anunţul lui Sorin Oprescu, cum că îşi mai doreşte un mandat la conducerea Primăriei Capitalei, a stârnit agitaţie în rândul partidelor care caută candidatul ideal. Conform presei, liberalii au deja o listă de posibili candidaţi pentru postul de primar general, Ludovic Orban, Cristian Buşoi, Anca Boagiu, Cornel Pieptea aflându-se pe aceasta. Pentru a nu exista discuţii între vechii liberali şi foştii membri ai PDL s-a decis deja ca în perioada următoare să se efectueze mai multe sondaje de opinie, care să ofere dezlegarea acestei ecuaţii complicate. Reţeta va fi extinsă la nivel naţional, ceea ce la o primă vedere îi va favoriza pe "baronii locali", care, orice s-ar spune despre ei, în judeţele lor se bucură de o mare notorietate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu este nici o dilema. Nu conteaza nici notorietaeta nici integritatea, conteaza contributia financiara la campanie si la partid.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb