Dimensiunea crimei ASF

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 10 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Piaţa asigurărilor este aruncată în aer chiar de către reprezentanţii autorităţii create de statul român pentru a o proteja. Creşterea preţurilor poliţelor RCA nu are nicio justificare economică, iar aşa-zisa plafonare a acestora este doar un subterfugiu temporar la care recurge guvernul României. Milioane de români se vor sufoca sub greutatea acestor preţuri, fără să mai aibă siguranţa că, în cazul unor accidente, situaţia va fi remediată la timp. Ca să nu mai vorbim despre societăţile comerciale al căror buget va fi periclitat de costurile RCA. La originea acestei bombe care ticăie se află ASF, care încearcă din răsputeri să pregătească terenul pentru o preluare ostilă a Euroins, unul dintre cei mai importanţi asiguratori care acţionează pe piaţa românească. Câteva cifre sunt extrem de elocvente pentru a demonstra afirmaţiile de mai sus.

În trimestrul trei al anului trecut, gradul de solvabilitate Euroins era de 140%, în timp ce coeficientul de lichiditate se ridica la 116%. Şi asta în condiţiile în care, la fiecare majorare de capital, inclusiv prin credite subordonate, ASF a răspuns în mod deliberat cu mare întârziere solicitărilor, respectiv între trei şi cinci luni. Iar la ultima solicitare, cea de realizare a unui audit internaţional, pentru a se clarifica, de către o instituţie total independentă, situaţia reală Euroins, ASF nici măcar nu a răspuns.

Consecinţele, atât ale unor decizii ASF, cât şi a întârzierilor în luarea unor decizii sunt catastrofale. Există o clauză de reziliere, în cazul revocării licenţei sau administrării externe, care este prezentă în toate contractele de acest fel, atunci când o societate de asigurări se reasigură sau face diligenţele necesare pentru a-şi mări capitalul. În urma deciziei ASF de revocare a licenţei, nu doar contractul cu EIG Re a fost reziliat, ci şi contractul cu AllianzRe, toate contractele de asigurare non RCA, proprietate, garanţii, etc - sunt de asemenea reziliate. Până la decizia de-a dreptul criminală ASF de a retrage licenţa Euroins, pentru toate daunele care urmau să aibă loc până la 31 decembrie, anul curent, gradul de acoperire în ceea ce priveşte plata daunelor, era de 97%. Deşi credibilitatea deplină şi solvabilitatea EIG Re - acoperire Euroins România, au fost confirmate de către Autoritatea Bulgară de Reglementare la 14 martie 2023, notificarea sa a fost ignorată de ASF. Culpa ASF, cu certitudine intenţionată, a fost demonstrată cu documentele pe masă, de cunoscuta jurnalistă Anca Alexandrescu, în ultima emisiune de dezvăluiri pe această temă pe care a moderat-o la Realitatea Plus.

Concluzia este una singură. Dacă guvernul României nu intenţionează să-şi plaseze cu bună ştiinţă o bombă cu ceas, în plină ,,rotativă'', atunci trebuie să acţioneze neîntârziat şi să ia toate măsurile necesare, atât pentru stabilizarea pe termen lung a preţurilor poliţelor RCA, cât şi în vederea schimbării imediate a conducerii ASF. Şi, de asemenea, cu ajutorul parlamentului, trebuie dat curs de urgenţă unor solicitări anterioare, privind perfecţionarea cadrului legislativ în care acţionează, în România, societăţile de asigurări.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cat de jos s-a ajuns! Infractori condamnati analizeaza și ataca fără temei decizii ale institutiilor statului Roman.

    1. Vorbesti de Lakis?

      La Rompetrol pentru constituire de grup organizat si folosire de informatii privilegiate nu a fost Lakies!

      Dar la SIF Banat Crisana pentru manipularea pietei de capital si spalare de bani a fost Lakis, consilierul lui Bogdan Dragoi.

      Ce legatura are Rompetrol cu Euroins? Frauda din 2004, in care au fost condamnati sefii ASF-ului de atunci, face ca astazi ASF sa nu fie vinovata?

      Lakis + Marcu + multi altii ca ei.

      Nu are nici o legatura dar iti vorbeste de probitatea morala de a face analiza. Ce iti garanteaza ca asa cum la Rompetrol a urmarit un profit personal chiar si incalcand legea, situatia nu se poate repeta si in cazul Euroins?

    Da…am ajuns sa plangem Euroins, incredibil cum a “fost preluata ostil” acest inger din piata asigurarilor cu zeci de mii de dosare in instanta, cu raportari false , cu analiza facuta de EIOPA(alti “hoti care alaturi de oculta mondiala au ceva cu ingerul din asigurari) in care se spune clar ca e ditamai frauda:)))

    Mai avem sa spunem si de City ca la fel, trebuia lasata si in ziua de azi sa continuie si e perfect.

    Daca exista vinovati de ambele parti(atat la societate cat si la autoritate) sa fie naiba odata arestati sa faca si DIICOTU si parchetul ceva si sa terminam odata cu balciul asta. 

    1. Dacă treci pe la casierie, hartia(igienica) suporta multe

    Trebuie arestat Nicu Marcu + sleahta care incearca sa arunce, in mod perfid, vinovatia in carca asiguratilor care "s-au bucurat la un pret mic" de parca consumatorul ar trebui sa fie masochist in relatie cu statul si corporatiile.

    Totul e o mare escrocherie din care fiecare isi trage partea.  

    Analiza interesantă . Dar cred ca Marcu chiar nubstie ce semnează . I se cere, el da tema mai departe , apoi se emit aceste decizii care au efectul pe care îl vedem. Sa se aleargă praful de toți dar sa câștige ăla care trebuie. E incredibil !

    Clauza de reziliere a contractului de reasigurare nu e o chestiune de practica internațională. Nicidecum. Chiar va rog sa cereți informații în acest sens.

    Mai mult decât atât - aici vorbim de situația cum ca im caz de insolventa (administrare specială, lichidare, faliment etc) - reasiguratorul bulgar păstrează toate activele luate (adică activele Euroins al căror drept de proprietate a fost transferat către reasiguratorul bulgar), dar încetează sa mai aibă vreo obligație cu privire la plata daunelor. Ori asta nu numai ca nu e o chestiune de practica in Reasigurari, ci e pur si simplu furt.  

    Vorbim de 850 milioane lei. Active ale Euroins, care au fost transferate reasiguratorului bulgar. Adică obligatiuni de stat, depozite la bănci si unități de fond - toate erau in proprietatea Euroins si acum sunt la reasiguratorul bulgar; firma care aparține acționarilor lui Euroins. Iar toate daunele au rămas sa fie plătite de FGA.  

    Repet, ca sa nu avem dubii, este furt calificat.

    1. Furt calificat cu complicitatea ASF, a lui Marcu, Golovatic, Rosu, Dascalu, Wlassopol. Niste nulitati sinistre.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb