Tragicomedia din Parlament a continuat, ieri, pentru Cabinetul Orban 2. În urma audierilor de către comsiiile de specialitate a miniştrilor desemnaţi, cinci din cele şapte candidaturi au primit aviz negativ. Ion Ştefan - la Dezvoltare, Ionuţ Stroe - la Tineret şi Sport, Cătălin Predoiu - la Justiţie, Monica Anisie - la Educaţie şi Bogdan Gheorghiu - la Cultură nu au reuşit să aibă o prestaţie care să le aducă voturile necesare unui aviz pozitiv. În cazul lui Ion Ştefan, votul din comisie a fost previzibil prin prisma dezvăluirilor legate de risipa bugetară gestionată de predecesorul său Daniel Suciu cu privire la alocările pentru proiectele derulate prin etapele 1 şi 2 ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Singurii miniştri avizaţi pozitiv ieri, care au primit acelaşi tip de aviz şi atunci când au intrat în componenţa guvernului Orban 1 sunt Virgil Popescu - pentru şefia Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Bogdan Aurescu - pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
După două zile de audieri, propunerea de guvern a liberalilor are doar trei miniştri avizaţi favorabil din 11. Iar audierile se vor încheia astăzi, cu ultimii cinci candidaţi pentru componenţa viitorului Executiv.
În cadrul audierilor de ieri, punctul culminant a fost disputa dintre ministrul Ion Ştefan şi predecesorul său, deputatul social-democrat Daniel Suciu. În prezentarea iniţială, Ion Ştefan a vorbit despre ceea ce a găsit în minister şi ce îşi propune să facă în continuare.
"Când am ajuns în minister documentele se plimbau cu sacoşa de rafie", a spus Ştefan, arătându-le parlamentarilor fotografii care să ilustreze această situaţie. "Suntem în plin proces de trecere de la creionul chimic la semnătura electronică", a mai spus el.
Ştefan a precizat că PNDL va fi continuat şi a susţinut că de la venirea la minister a oprit risipa banului public şi că finanţarea se va face transparent, a investiţiilor realizate corect, conform contractelor.
• Ameninţări cu DNA privind proiectele derulate prin PNDL
Un schimb acid de replici a avut loc după ce fostul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu (PSD) a prezentat un document semnat de Ion Ştefan cu punctul de vedere faţă de proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru "regionalizarea" fondurilor europene.
Protagonişti au fost Florin Roman (PNL) şi Daniel Suciu (PSD), care s-au contrazis, iar peste ei au intervenit şi alţi deputaţi care le-au cerut să înceteze pentru că "vă râde românul şi România" sau să iasă din sală şi au ameninţat că vor solicita întreruperea şedinţei.
Când a răspuns, Ion Ştefan l-a acuzat pe Daniel Suciu că, anul trecut, când era ministru, a eliminat din planul de control direcţia care gestionează PNDL, pentru a acoperi toate neregulile.
"Ne punem mâinile în cap ce găsim în teritoriu. Domnul Suciu să-şi pună întrebarea cât şi de câte ori va fi chemat la DNA", a mai afirmat Ştefan.
Ministrului propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu, i-au fost cerute, în cadrul audierii, avizele pe care ministerul de resort le-ar fi dat celor 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate de guvernul Orban în şedinţa din 4 februarie. Cătălin Predoiu a precizat că solicitarea încalcă procedurile, deoarece aceste avize pot fi cerute doar de la Secretariatul General al Guvernului şi de la iniţiatorii ordonanţelor.
Referitor la proiectul legislativ al Ministerului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, ministrul Cătălin Predoiu a spus: "Acest proiect a conţinut pe lângă ideea de bază, desfiinţarea SIIJ şi revenirea la competenţa DNA, şi două filtre pentru a-i asigura pe cei care au încă temeri că s-ar putea comite abuzuri că există o măsură de siguranţă. Ele pot fi discutate, modificate. Se va face la nivel de Consiliu Superior al Magistraturii şi în Parlament".
Referitor la procedura de numire a procurorilor şefi, Predoiu a spus: "În raportul MCV se vorbeşte ca procesul de numire a procurorilor să fie mai solid şi transparent. Raportul vorbea de o procedură în curs. Atunci când se referă la nevoia de a modifica legea sau de a face proceduri mai robuste, avea în vedere procedurile anterioare. Ministerul a iniţiat proceduri pe care le-a făcut transparente. E absurd să discuţi de eficienţă a Ministerului Public când toate posturile de vârf sunt ocupate de interimari. Nu mai putem să aşteptăm un an. Decidentul trebuie să ţină cont de avizul CSM. Decidentul este preşedintele României. Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz, dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte".
• Virgil Popescu, aviz pozitiv cu emoţii
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a fost avizat cu 23 de voturi pentru şi 21 împotrivă, ceea ce reprezintă o scădere a încrederii membrilor comisiilor de specialitate în proiectele pe care Virgil Popescu le-a prezentat şi la învestirea Cabinetului Orban 1. Anul trecut, în 30 octombrie, ministrul Energiei a fost avizat pozitiv cu 31 voturi pentru, 9 abţineri şi 7 voturi împotrivă.
În timpul audierilor care au durat două ore, lui Virgil Popescu i s-a cerut să răspundă la întrebări despre: sectorul energetic (de la termoficare până la producţia de energie nucleară), construcţia de nave în Şantierul Damen Mangalia, programul Start-Up Nation, probleme care ţin de mediul de afaceri, dar şi chestiuni legate de turism.
Roxana Mînzatu (deputat PSD şi fost ministru al Fondurilor Europene) şi Radu Oprea (senator PSD şi fost ministru al Mediului de Afaceri) l-au acuzat pe Virgil Popescu de înjumătăţirea bugetului alocat programului Start-Up Nation. Senatorul Daniel Zamfir s-a arătat nemulţumit de declaraţia recentă a ministrului Virgil Popescu referitoare la blocarea conturilor Primăriei Capitalei pentru facturile neplătite la Elcen de către Termoenergetica.
Referitor la acest punct, ministrul Virgil Popescu s-a declarat nemulţumit că toată subvenţia pentru încălzirea bucureştenilor se duce în gaura neagră care devine Termoenergetica. El a precizat că, fără reabilitarea reţelei de termoficare primare şi secundare energia termică va continua să se scurgă prin ţevi ciuruite.
Cu toate acestea, Virgil Popescu a susţinut că Guvernul nu va interzice subvenţiile la energie termică în nicio unitate administrativ teritorială din ţară unde acestea sunt acordate de consiliile locale.
În domeniul energiei, ministrul desemnat a spus că, până la finalul lunii aprilie, guvernul Orban 2, dacă va fi învestit, va aproba Strategia energetică naţională şi Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice.
Virgil Popescu a precizat că securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil se numără printre principalele direcţii ale programului de guvernare.
Cu toate acestea, ministrul propus a amintit şi despre problemele cu care se confruntă Complexele Energetice Hunedoara şi Oltenia, dar şi Compania Naţională a Uraniului. De altfel, ultima societate de stat va primi de la Comisia Europeană în noiembrie notificarea de returnare a ajutorului de stat, deoarece nu a făcut nicio restructurare, a anunţat ministrul de resort. Practic, şi în cazul Companiei Naţionale a Uraniului, Comisia Europeană a luat aceeaşi decizie - de returnare a ajutorului de stat primit - care a fost luată şi în cazul Complexului Energetic Hunedoara şi companiei CFR Marfă.
În privinţa industriei de apărare, Virgil Popescu a precizat că, în urma ordonanţei de urgenţă aprobată în 4 februarie, nu vor mai exista achiziţii ale Ministerului Apărării, fără ca acestea să se întoarcă în economia naţională. Ministrul propus al Economiei, a spus că, prin contractele de compensare, se va impune companiilor care vor să vândă armament sau vor să vândă Ministerului Apărării, să vină să investească în industria naţională de apărare, fie că vorbim despre întreprinderile private sau despre cele din subordinea Romarm.
Audierile miniştrilor propuşi de Ludovic Orban se vor încheia astăzi cu ultimii cinci candidaţi. Aceştia sunt Adrian Oros - la Agricultură, Victor Costache - la Sănătate, Violeta Alexandru - la Muncă, Lucian Bode - la Transporturi şi Ion Marcel Boloş - la Fondurile Europene.
Chiar dacă se preconizează că şi din ultimii cinci, unii candidaţi vor primi aviz negativ, premierul desemnat Ludovic Orban şi-i poate asuma pe toţi cei respinşi, nefiind obligat să îi înlocuiască.
Votul de învestitură în plenul Parlamentului este programat pentru luni, 24 februarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2020, 11:53)
Mafia teleormaneana,din guvernarea Vioricai era ceva de tip primitiv ,local ,pe cand mafia de la Sibiu-Brasov,condusa de domnul prim ministru in functie Ludovic Orban este o mafie moderna,a gulerelor albe.Abia acum sa vedeti jaful Romaniei ,dupa modele ca Suisse Bank,Deuthe Bank,Volkswagen.Asta ne asteapta si e numai inceputul.Unii dintre ministri nu se sfiesc sa-si arate intentiile.
2. Examen OK.
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2020, 14:49)
A-ți deschis ușa cu capu'??? Cum vreți ADMIS???
2.1. No (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dapai în data de 19.02.2020, 15:29)
Cred ca si aia 3 au dat mita pentru aviz sau au copiat ceva de undeva :)