• Partidele aşteaptă rezultatul votului pentru Consiliile Judeţene- pentru a-şi atribui victoria în alegerile de duminică
Bătălia pentru Bucureşti se va da între Sorin Oprescu, candidat independent şi Vasile Blaga, candidatul PD-L, primul fiind creditat cu 30,5%, iar al doilea cu 27,2%, după centralizarea a jumătate din buletinele de vot din Capitală. Pe următoarele locuri se situează candidatul PSD, Cristian Diaconescu, cu 36.292 de voturi (13,4%), urmat de candidatul PNL, Ludovic Orban, cu 30.805 voturi (11,4%) şi Cozmin Guşă cu 15.990 voturi (5,9%). Reprezentanţii PSD, PNL şi PRM au declarat deja că vor să-l susţină pe candidatul independent Sorin Oprescu în turul al doilea.
La Consiliul General al Municipiului Bucureşti, PD-L a obţinut 33,6% din voturi (88.714 voturi), PSD-26% (68.597), PNL-10,9% (28.919), PNG-CD-7,3% (19.219), PRM-5,3% (14.054), restul partidelor obţinând sub 5%.
Biroul Electoral Central (BEC) a comunicat că în urma centralizării a 4.464 de secţii de votare din cele 16.104, din întreaga ţară, PSD ar obţine preşedenţia a 14 consilii judeţene, în Argeş, Bacău, Buzău, Brăila, Botoşani, Dolj, Constanţa, Iaşi, Ialomiţa, Gorj, Olt, Prahova, Sibiu şi Teleorman.
Însă aici pot apărea schimbări semnificative după finalizarea centralizării voturilor.
PSD este urmat de PD-L, cu 27,64% voturi, care ar obţine preşedenţia a 11 consilii judetene, în Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa, Neamţ, Mehedinţi, Maramureş şi Suceava.
Pe locul trei în clasamentul preşedinţilor de consilii judeţene se clasează UDMR, care potrivit datelor centralizate de BEC, ar obţine 5 mandate, cu 6,92 voturi, în judeţele Bihor, Harghita, Mureş, Sălaj şi Satu Mare.
PNL a obţinut 18,84 de voturi, cu patru preşedinţi de Consiliu Judeţean, în Călăraşi, Hunedoara, Giurgiu şi Ilfov.
Senatorul PD-L Gheorghe Flutur ar obţine conducerea Consiliului Judeţean Suceava, după ce l-a devansat pe contracandidatul său, social-democratul Mârza Gavril.
Votul pentru Consiliile Judeţene este cel mai apropiat de ceea ce putem numi votul pentru partide, căci aici este un vot politic pur care votează partidul, iar nu candidaţii la Consiliul Judeţean. De altfel votul pentru Consiliile Judeţene este singurul care mai seamănă cu fostele alegerile generale, candidaţii fiind aleşi tot pe sistem tip listă Astfel, că acest vot este cel mai important indicator pentru partide în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Partidele aşteaptă rezultatele finale pentru a-şi proclama victoria la nivel politic în alegerile de duminică. După bătălia pentru Bucureşti, scorurile pe care partidele politice le-au obţinut la Consiliile Judeţene reprezintă a doua miză importantă pentru imaginea principalelor partide.