DIN CAUZA AMÂNĂRII ACORDĂRII CERTIFICATELOR VERZI, CEZ îşi reevaluează planul de investiţii din România

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2013

CEZ îşi reevaluează planul de investiţii din România

Amânarea acordării unei părţi importante a certificatelor verzi care li se cuvin producătorilor de energie curată determină CEZ să îşi reevalueze investiţiile planificate în România. Jan Veskrna, Preşedintele Directoratului CEZ România, a declarat: "Încasările CEZ din parcul eolian construit în Dobrogea vor fi puternic afectate. Amânarea acordării unui certificat verde pe MWh pe trei ani şi jumătate ne aduce pierderi de 400 milioane de lei pe an. Nu avem nicio garanţie, în prezent, că din 2017 ne vom putea recupera aceste certificate amânate. Trebuie să ne reconsiderăm tot planul de afaceri şi de recuperare a investiţiei. În vară sau la toamnă, acţionarii CEZ vor trebui să decidă ce au de făcut. Eu sper că totul se va rezolva, dar există un mesaj pe care sunt sigur că îl voi auzi de la acţionar, anume că CEZ România trebuie să înceteze să mai piardă bani".

Domnia sa a precizat că este posibil ca acţionarii să decidă diminuarea investiţiilor CEZ în reţeaua de distribuţie din România pentru anii următori: "Nu va fi vorba de vânzare de active. Niciodată, în cei nouă ani de existenţă pe piaţa din România, nu am fost atât de confuzi, din cauza deciziei Guvernului de a diminua sprijinul pentru energia regenerabilă. Am comunicat Guvernului şi Departamentului de Energie că legea oferă mecanismele necesare de reglementare a producţiei de energie verde şi că nu este necesar o intervenţie atât de brutală în piaţă. Nu ne-au ascultat. Nici măcar nu sunt precizate mecanismele de recuperare a acestor certificate".

Oficialul CEZ a infirmat că va majora preţul de vânzare al energiei vândute din producţia eoliană, menţionând că tariful de tranzacţionare va fi stabilit de piaţă. Jan Veskrna a menţionat că facturile consumatorilor vor fi cu circa 5% mai mici de la 1 iulie, în urma amânării certificatelor şi a scăderii preţurilor de către reglementator: "Domnul ministru al energiei, Constantin Niţă, a promis o scădere de 10%, dar nu va fi aşa. Alţii vorbesc despre un efect de scumpire în urma amânării acordate certificatelor. Va fi o scădere de doar aproximativ 5%".

CEZ a investit în parcul eolian din Dobrogea circa 1,1 miliarde de euro. În total, investiţiile CEZ de pe piaţa noastră se ridică la 2,2 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nici o problema. Puteti parasi sistemul.platim prea mult pentru distributie. Voi si ceilalti, enel,eon v-ATI DESCURCAT CU LOBY PE LA ANRE SI ALTI ACOLITI?

    Nu cu mult timp in urma, dupa ce a aparut celebra ordonanta a guvernului, am avut opinia ca se vor scumpi certificatele verzi. Se pare ca asa si este, acum mai trebuie sa vedem(a zis orbul!)ce vom face cu factura la energie electrica, ce va fi mai mare, reducerea pretului energiei electrice sau cresterea datorita scumpirii certificatelor verzi???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb