DIN CAUZĂ CĂ REZULTATUL ESTE OPUSUL A CEEA CE ŞI-AU DORIT Iniţiatorii vor să retragă proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 aprilie 2014

Iniţiatorii vor să retragă proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive

Proiectul de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive, propus, anul trecut, de un grup de 18 deputaţi, a fost adoptat de Senat într-o formă substanţial diferită faţă de cea pe care şi-au dorit-o iniţiatorii, potrivit deputatului PSD Mihai Sturzu, unul dintre semnatarii documentului, care a precizat că a început discuţiile cu ceilalţi parlamentari, pentru retragerea acestuia.

"Relaţia dintre clienţi şi bănci este inegală, în favoarea celei de a doua categorii, motiv pentru care am dorit, prin aceste proiect, să venim în favoarea consumatorilor de servicii, în problema clauzelor abuzive", a declarat domnia sa, în cadrul unei dezbateri pe tema acestui proiect, organizat de Asociaţia Parakletos.

Mihai Sturzu a continuat: "Eram conştienţi că forma care a plecat către Senat era imperfectă, dar am sperat ca, pe parcursul procesului legislativ, în urma dezbaterilor cu toţi actorii implicaţi, să obţinem un act legislativ care să vină în ajutorul clienţilor. Din nefericire, modificările introduse în Senat fac ca textul adoptat să aibă efecte total opuse celor pe care noi le-am dorit. Sunt dezamăgit de forma adoptată şi vreau să îmi cer scuze celor care au trăit, până acum, cu teama că eforturile lor să scape de clauzele abuzive vor fi sortite eşecului, din cauza acestui proiect".

Proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive a fost depus la Senat în luna iunie a anului trecut şi adoptat la jumătatea lunii decembrie.

Principalele noutăţi aduse de propunerea legislativă priveau folosirea unui limbaj clar şi inteligibil în contracte, posibilitatea ca partea care nu mai poate să execute contractul, după înlăturarea clauzelor abuzive, să ceară încetarea acestuia, precum şi plata unor despăgubiri, precum şi faptul că eliminarea clauzelor abuzive ar fi urmat să se aplice doar contractelor viitoare.

Mihai Sturzu a afirmat că ultimul punct menţionat a reprezentat o eroare din partea sa, pe care a pus-o pe seama lipsei de experienţă juridică. "Ştiam că modificările legislative afectează evenimente viitoare, nu şi unele din trecut. Îmi asum eroarea de a nu fi ştiut care este specificul situaţiei clauzelor abuzive".

Senatorii au considerat, însă, că proiectul ar trebui să sufere mai multe modificări, după cum se arată în Raportul Comisiei Juridice, de Numiri, Disciplină, Imunităţi şi Validări din Senat.

Amendamentele adoptate de comisie, la propunerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prevedeau, printre altele, obligativitatea clientului să probeze că a fost încurajat să îşi dea acordul pentru clauza despre care afirmă că ar fi fost abuzivă. În plus, conducătorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate să sesizeze instanţele în privinţa existenţei clauzelor abuzive în contractele de credit, nu şi reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţii.Sesizările ar fi fost depuse doar la tribunalul specializat din Bucureşti, care nu a intrat în funcţiune, până în prezent, iar apelurile ar fi trebuit înaintate la decizia tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei Parakletos, a subliniat că, în opinia domniei sale, cele mai nocive propuneri ale senatorilor se referă la înlocuirea nulităţii absolute cu nulitatea relativă, ceea ce ar face să nu mai fie posibilă denunţarea clauzelor abuzive la mai mult de trei ani de la semnarea contractelor la interzicerea ca eliminarea clauzelor abuzive să se aplice şi pentru contractele aflate în derulare şi la prevederile care ar bloca acţiunile în instanţă pe care doresc să le înainteze asociaţiile de protecţie a consumatorilor.

Mihai Sturzu: "Toţi deputaţii PSD cu care am vorbit vor să retragem proiectul"

Mihai Sturzu a declarat că, până vineri, discutase cu şapte dintre cei 12 deputaţi PSD care au semnat proiectul iniţial, toţi exprimându-se în favoarea retragerii proiectului de modificare a legii privind clauzele abuzive.

"Suntem, în prezent, opt deputaţi care vrem să retragem proiectul. Pentru a putea să facem acest lucru, este nevoie ca toţi cei 18 deputaţi să ne exprimăm în acest sens", a explicat domnia sa.

Întrebat de presă dacă ştie cine a fost cel care a venit cu această iniţitativă, Mihai Sturzu a precizat că niciunul dintre parlamentarii cu care a vorbit, până în prezent, nu şi-a asumat propunerea.

"Am început să refac traseul invers al proiectului. În următoarele două săptămâni, probabil vom afla dacă este vreun iniţiator care nu doreşte retragerea, şi atunci se va face lumină în acest caz", a afirmat parlamentarul PSD.

Ceilalţi 17 deputaţi care se află pe lista iniţiatorilor acestui proiect sunt Constantin Adăscăliţei, Radu Babuş, Aurelia Cristea, Ioan Dîrzu, Mircea-Titus Dobre, Daniel Florea, Sorin-Avram Iacoban, Florin Iordache, Cristina Nichita, Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz, Cătălin Tiuch, din partea PSD, şi Gheorghe Emacu, Marian Enache, Dorin Silviu Petrea, Ion Răducanu, Valeriu-Andrei şi Ion Tabugan, din partea UNPR.

Prezent la dezbatere, deputatul PNL Theodor Nicolescu a declarat că grupul liberal din Camera Deputaţilor intenţionează să voteze împotriva proiectului, în cazul în care acesta nu va fi retras.

Cea mai mare problemă a documentului este că elimină sancţiuni care ar trebui să fie aplicate în cazul nerespectării legii, este de părere domnia sa.

"Justiţia este prezentată ca o femeie care are în mână talere şi sabie. Dacă eliminăm sabia, aceasta va rămâne o doamnă care îşi dă cu părerea despre ce este bine şi ce este rău. Normele juridice fără sancţiuni nu produc efecte, ci doar încurajează continuarea încălcării legii", a precizat Theodor Nicolescu.

La rândul său, Paul Anghel, consilierul preşedintelui ANPC, a afirmat că Autoritatea a transmis în mod oficial că se opune formei propuse de senatori.

Sugestiile ANPC nu s-au regăsit pe lista amendamentelor adoptate de Comisia juridică a Senatului, spre deosebire de cele ale ARB, ceea ce înseamnă că niciun parlamentar nu şi-a asumat aceste propuneri.

Chiar dacă iniţiatorii proiectului de modificare a legii clauzelor abuzive nu vor reuşi să retragă proiectul, iar acesta va ajunge să fie supus votului comisiilor şi chiar al plenului Camerei Deputaţilor, probabilitatea ca acesta să fie adoptat este redusă, cel puţin nu în acest an, având în vedere că este unul electoral, iar propunerea este nepopulară.

De altfel, Comisia economică şi cea pentru drepturile omului din Senat au avizat negativ propunerea, la fel ca şi Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, iar Guvernul a transmis şi el că nu susţine iniţiativa.

Trei asociaţii care apără drepturile consumatorilor au anunţat, pentru astăzi, o acţiune de protest, în faţa parlamentului, faţă de modificările şi completările la legea privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatorii de servicii financiare.

Potrivit unui comunicat, mii de clienţi ai băncilor comerciale care şi-au câştigat dreptatea în instanţă ar urma să se adune în faţa palatului parlamentului, astăzi de la ora 15.00 şi ulterior, de la 19.30 în parcul izvor, în acţiunea comună a celor trei asociaţii, pentru a se opune adoptării de către camera deputaţilor a modificărilor şi completărilor la legea 193/2000 privind clauzele abuzive.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. letopiseturile. Astfel ati fi putut observa ca domnul Isarescu a dat un ordin pentru institutiile financiare bancare unde nu se vorbeste despre altceva decat despre PRINCIPAL si DOBANZi. Ce sunt acele comisioane si mai ales daca sunt abuzive nu are absolut nicio legatura, deoarece nu-si regasesc in niciun paragraf al documentului legislativ vreo mentiune pentru care acestea ar contribui la imbunatatirea riscului sistemic. Cel putin eu nu am reusit sa le gasesc, asa cum nici reducerea de la 40% la zero a RMO in valuta cu scadenta mai mare de 2 ani nu se gasesc in tabelele rapoartelor Bancii Nationale. Sa iau eventual o pastiluta ca sa-mi imbunatatesc vederea? Astept parerea domnului doctor :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb