• Toate combinatele "Interagro" au fost închise, pentru prima dată după 1997
Omul de afaceri Ioan Niculaie, care controlează grupul "Interagro", va trimite circa 5.500 de oameni în şomaj, după ce a închis toate combinatele, ne-a declarat, vineri, domnia sa: "6.000 de oameni vor pleca în şomaj definitiv. De la 15 ianuarie nu vom mai reţine decât 400-500 de angajaţi din cei aproape 6.000 pe care îi avem. Am închis toate combinatele la jumătatea lunii noiembrie. Costul de producţie este atât de mare că nu mai pot să lucrez. Este pentru prima dată când le închidem pe toate după 1997. Este o situaţie de urgenţă. Foarte mulţi consumatori de energie îşi vor opri activitatea din cauza creşterii preţurilor la utilităţi".
Domnul Niculaie ne-a spus că, dacă nu ar fi fost închise combinatele, ţara noastră "ar fi importat în premieră mai mult decât produce". De asemenea, reprezentantul "Interagro" a subliniat că furnizorii de gaze i-au impus să plătească factura de gaze în avans - costuri pe care, potrivit domniei sale, compania nu şi le permite în plină criză şi în plin sezon de iarnă.
"Procesatorii de gaze naturale din industria chimică apreciază că majorarea preţurilor finale reglementate cu 5% de la 1 ianuarie 2012 şi impunerea unui amestec, coroborată cu creşterea salariilor personalului productiv şi criza generalizată a pieţelor îngrăşămintelor îi determină să-şi înceteze activitatea de producţie", a anunţat, vineri, domnul Niculaie.
"Interagro" solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să reanalizeze în context naţional factorii care trebuie luaţi în calcul în fundamentarea preţurilor reglementate: "Ţări dezvoltate din Uniunea Europeană, preocupate de soarta propriilor economii, practică în mod curent preţuri accesibile operatorilor naţionali, considerând resursele naturale şi preţurile lor ca avantaje competitive în pieţele în care cererea şi solvabilitatea ei au atins cote minime".
• Cristian Pârvan: "Toată industria va fi afectată"
Creşterea preţurilor la utilităţi va afecta toată industria din ţara noastră, potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: "Toată industria va fi afectată. Competitivitatea şi exporturile României vor pierde din profitabilitate, dacă le va mai rămâne marjă după creşterile preţurilor la utilităţi, după creşterea salariilor minim şi mediu etc. Situaţia va fi diferită de la domeniu la domeniu - unele companii vor creşte preţurile produselor şi aceste majorări se vor regăsi în preţurile finale din agricultură, în preţurile alimentelor şi aşa mai departe, ele fiind, astfel, acoperite din buzunarul consumatorului; iar altele vor opta să menţină preţurile şi atunci le va scădea profitul. Companiile care au monopol vor rezista în piaţă chiar dacă vor majora preţurile produselor. Totodată, mărfurile cu o elasticitate mărită, cum ar fi pâinea, de exemplu, se vor vinde în continuare".
Cristian Pârvan ne-a mai spus că micşorarea profitului va conduce la stoparea investiţiilor, necesare pentru ca investitorii să fie competitivi, şi, respectiv, la "târârea" afacerilor. Reprezentantul AOAR susţine că societăţile trebuie să aibă un managemant capabil să gestioneze această situaţie, pentru a nu intra în faliment: "Dacă ştiu ce au de făcut, companiile nu vor intra în faliment din cauza creşterii preţurilor la utilităţi. Dacă se va întâmpla asta, înseamnă că şi managementul este slab".
• Aurel Popescu: "În panificaţie deja se lucrează pe pierdere"
Companiile din panificaţie lucrează deja pe pierdere, după cum ne-a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panficiaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). Potrivit domniei sale, produsele de panificaţie sunt foarte ieftine în piaţă, iar producătorii nu vor majora preţurile acestora în timpul Sărbătorilor: "Probabil în februarie-martie fiecare producător îşi va reconsidera preţurile, pentru a trece pe profit. În orice caz, lucrurile sunt scăpate de sub control".
Domnia sa ne-a menţionat că există foarte multe falimente şi că, de când a crescut TVA la 24%, a crescut şi evaziunea fiscală, piaţa neagră în domeniul panificaţiei ajungând la 60%.
• Romulus Dascălu: "Producătorii de alcool vor fi primii care vor stinge lumina"
Industria Alcoolului se află "pe ultima sută de metri", după cum ne-a declarat Romulus Dascălu, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului, Băuturilor Alcoolice şi Nealcoolice din România (GARANT): "Suntem pe ultima sută de metri. Avem şanse mari să stingem lumina. Suntem foarte aproape de marginea prăpastiei. Producătorii de alcool vor fi primii care vor stinge lumina".
Romulus Dascălu ne-a explicat că efectul creşterii preţurilor la utilităţi se va regăsi în preţul la raft al băuturilor alcoolice, care va fi majorat, deocamdată, cu circa 3-5% şi care va creşte gradual. Odată cu majorarea preţurilor, care oricum sunt mari din cauza accizelor, va creşte şi evaziunea în piaţă, susţine reprezentantul GARANT, care ne-a spus că piaţa neagră din domeniu se îndreaptă către 80%. În prezent, pe piaţa legală a alcoolului mai funcţionează circa zece producători, aproximativ 30 de îmbuteliatori şi în jur de zece importatori.
• Vor creşte preţurile şi la textile
Nici sectorul confecţiilor nu va rămâne neatins de ceea ce se întâmplă în piaţa energetică. Scumpirile în lanţ ale utilităţilor afectează în mod direct şi producţia de textile, după cum ne-a declarat Mihai Păsculescu, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS): "Avem industrii primare unde ponderea energetică este de 20%. În industria confecţiilor costul energiei reprezintă 7-8%. Este logic şi normal că majorarea preţului la utilităţi va conduce şi la creşterea preţurilor din domeniul textilelor. Şi aşa se lucrează la limită din cauza crizei".
Domnia sa ne-a spus că problema principală în acest sector este lipsa forţei de muncă: "Firmele ar angaja, dar nu există resurse. Din cauza salariilor mici, majoritatea au plecat în străinătate. Totodată, nu mai există persoane specializate în acest domeniu".
Faţă de 250.000 de angajaţi în această ramură, la nivelul lui 2009, acum mai activează circa 220.000 de persoane în producţia textilelor şi încălţămintei.
ANRE a anunţat, recent, că preţurile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, vor creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2012.
Preţul gazelor pentru noncasnici a mai fost majorat de două ori, în ultima jumătate de an, cu 10% şi, respectiv, 8%.
Creşterile de preţ la gazele naturale vor continua şi în anul 2012, potrivit specialiştilor din domeniu. Aceştia apreciază că şi preţurile energiei electrice vor creşte, din ianuarie 2012, ca urmare a înlocuirii minusului de energie din surse hidro cu energia produsă din cărbune şi gaze, dar şi din alte motive cum ar fi producerea electricităţii din surse regenerabile.
•
Mihai Păsculescu: "Firmele ar angaja, dar nu există resurse. Din cauza salariilor mici, majoritatea au plecat în străinătate. Totodată, nu mai există persoane specializate în acest domeniu".
•
Cristian Pârvan: "Companiile care au monopol vor rezista în piaţă chiar dacă vor majora preţurile produselor. Totodată, mărfurile cu o elasticitate mărită, cum ar fi pâinea, de exemplu, se vor vinde în continuare."