• În AGA Depozitarului Central, reprezentanţii BVB au anulat piaţa OTC
• Directorul general al BVB, Valentin Ionescu, a devenit şi preşedintele Depozitarului
• Preşedintele BVB, Stere Farmache, s-a aflat în conflict de interese la fiecare punct pe ordinea de zi
• Celor doi membri ai fostului CA al Depozitarului, care dăduseră declaraţii pe proprie răspundere false privitoare la compatibilitate, le-au fost acceptate din nou declaraţii pe proprie răspundere
BVB a decis să anuleze piaţa OTC pe care o iniţiase Consiliul Depozitarului cu doar o lună în urmă, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) votând ieri, la AGA Depozitarului (unde deţine o pondere de 66%), invalidarea Regulamentului pentru OTC, după ce alaltăieri au anulat prima şi singura tranzacţie de pe această piaţă, care intenţionase să mişte 100 de mii de acţiuni SIF 5.
Adunarea generală de ieri a Depozitarului s-a desfăşurat aparent civilizat, dar tot un circ a fost, în buna tradiţie a comunităţii pieţei noastre de capital.
La verificarea înregistrării în Registrul comerţului a conducerii BVB, secretarul adunării (un reprezentant al "Broadhurst"-lui lui Siminel Andrei, aflat în minuscula tabără de opozanţi ai "grupului Ţepeş" din Consiliul Bursei), a descoperit că la Registru nu au fost radiaţi vechii membri ai Consiliului, aşa că acolo figurează un număr de cincisprezece membri, în loc de nouă (explicaţia că nu-i un număr dublu - optsprezece - stă în faptul că trei membri din actualul Consiliu au figurat şi în cel vechi).
Directorul general al BVB Valentin Ionescu s-a angajat să depună diligenţe să fie corectată eroarea.
La verificarea candidaţilor pentru noul Consiliu al Depozitarului, secretarul de şedinţă a descoperit că Doru Boloş şi Cristinel Sandu Popes-cu, care îşi anunţaseră admirabilele demisii din conducerile emitenţilor (ca să nu fie incompatibili cu poziţia de membru în Consiliul Depozitarului), figurau, în continuare, la Regis-trul Comerţului, în vechile funcţii la emitenţi şi deci continuau să fie incompatibili, la data Adunării.
Ei au dat noi declaraţii pe proprie răspundere, iar AGA le-a acceptat, deşi situaţia este de-a dreptul absurdă, în condiţiile în care precedentele declaraţii similare se dovediseră false.
De altfel, la validarea lor, care urmează la CNVM, comisarii vor trebui să ţină seama şi de profilul lor etic - unul dintre criteriile oficiale de acordare a vizei - o problemă relativ complicată cu un precedent ca aces-ta, cel al declaraţiilor oficiale false.
AGA de ieri a Depozitarului, stăpânită de reprezentanţii Bursei care, la rândul ei, este stăpânită de "grupul Ţepeş", a decis întocmirea unui studiu de impact, înainte de orice discuţie nouă despre reluarea iniţierii pieţei OTC.
Totodată, a renunţat să-i mai cheme în răspundere pe foştii membri ai Consiliului Depozitarului (acuzaţi că, deschizând OTC-ul, ar fi urmărit prejudicierea Grupului).
Interesant este că, în toate aceste subiecte, preşedintele BVB s-a aflat în conflict de interese.
Stere Farmache a figurat în vechiul Consiliu al Depozitarului, deşi poziţia lui la Bursă era incompatibilă cu cea de la Depozitar.
În calitate de membru al vechiului Consiliu, Farmache a fost de acord să fie iniţiată piaţa OTC şi a votat în favoarea ei, ca acum să nu mai fie de acord şi să-şi voteze anularea propriului vot.
A votat chemarea administratorilor în răspundere, adică, s-a aflat în situaţia să se acuze pe sine şi acum, să fie tolerant cu sine şi să nu se mai cheme în răs-pundere.
Circ.
Anulând OTC-ul, Bursa menţine dimensiunea pieţei de capital la îngustimea de până acum, într-un moment când ar fi fost necesare măsuri hotărâte şi rapide de lărgire, pentru supravieţuirea ei.
Este "un caz de automutilare".
Titlul unui film celebru a devenit realitate pe piaţa de capital.
• Valentin Ionescu este noul preşedinte al Depozitarului Central
Valentin Ionescu, actualul director general al Bursei de Valori Bucureşti, a fost ales ieri Preşedintele Depozitarului Central, de către acţionarii DC, cu aproape 80% din voturi. (I.S.)
Domnia sa ne-a declarat că actuala poziţie nu intră în conflict cu cea de la BVB, în condiţiile în care acesta nu face parte din Consiliul Bursei, precizând că va da mai multe detalii referitoare la planurile sale de la Depozitar în decursul săptămânii viitoare.
Alături de Valentin Ionescu, restul de opt membri propuşi de BVB, care deţine două treimi din capitalul social al DC, au intrat şi ei în componenţa consiliului de conducere al Depozitarului, chiar dacă, iniţial, au existat probleme de incompatibilitate la doi dintre candidaţi, respectiv Doru Boloş, de la Interdealer Capital Invest şi Cristinel Sandu Popescu, de la Voltinvest, aceştia făcând parte din Consiliile de Administraţie ale unor companii listate.
Noul consiliu al DC este format astfel din Alexandru Ioan, şeful retailului de la KBC Securities, Adrian Tod Răileanu, directorul Rombell Securities, Octavian Dragolea, şeful IFB Finwest, Carmen Dumitrescu, director general adjunct la SIF Banat Crişana, Cecilia Manta, şef serviciu acţionariat la SIF Moldova, Doru Boloş, Cristinel Sandu Popescu şi Cosmin Ivan, preşedintele HTI Valori Mobiliare, împreună cu Valentin Ionescu, în funcţia de preşedinte.
Pe lângă alegerea noului Consiliu, acţionarii DC au mai aprobat şi modificarea noilor tarife şi comisioane percepute de către Depozitar, precum şi amânarea prezentării Studiului de Impact privind tranzacţiile OTC pe piaţa de capital din România. (I.S.)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2010, 13:19)
La AGA la Depozitar a venit si gonashu' sef din padure de la Focsani.Si a avut doar interventii pertinente de genul: Dumneata cine esti?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2010, 13:24)
Este incredibil cum CNVM tot face parada de regulamentele sale. Cum este posibil ca HTI sa aiba doi angajatzi in Consiliul BVB si unul in Consiliul Depozitarului? Pentru ce iau salariatzii de la CNVM banii? Va spun eu ca sa fac excursii peste excursii in strainatate. Un comisar cheltuie cel putzin 10.000 de euro la o deplasare.Da' poate sunt sponsorizatzi...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.10.2010, 20:42)
sa ne spuna MAKE de acordul care l-a semnat in 1996 cu Secu sa-si vanda colegii de breasla. un libidinos tot libidinos ramane!
3. invatam si noi din experienta altora?
(mesaj trimis de investitor în data de 25.10.2010, 11:31)
Tranzacţiile OTC sunt periculoase. Acestea ar depăşi ca valoare segmentul principal şi ar altera formarea unui preţ transparent pe piaţa principală. Eu aş interzice tranzacţiile OTC (n.r. pe acţiuni) pe toate pieţele, pe cele dezvoltate sau din Europa de Est", a spus Petr Koblic, şeful Bursei din Praga.
În Cehia tranzacţiile OTC au fost interzise în 1998, iar transparenţa şi lichiditatea pe piaţa principală au urcat foarte mult, susţine Koblic. El crede că bursele mii trebuie să ofere încredere şi transparenţă investitorilor. Lisa Dallmer de la NYSE Euronext crede că nu este sănătos un nivel de 40% a tranzacţiilor OTC în Europa.