Producătorul de sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor Teraplast Bistriţa (TRP) şi-a înrăutăţit cu 12% estimarea pentru cifra de afaceri din acest an şi cu 40% pe cea referitoare la profitul brut, ca urmare a evoluţiei sub aşteptări a pieţei construcţiilor.
Pentru anul în curs, Teraplast anticipează acum o cifră de afaceri de 230,6 milioane de lei, cu 12% mai mică faţă de 262,3 milioane de lei, cât estima în bugetul stabilit la începutul anului. Noua cifră de afaceri ar reprezenta o creştere de 1,77% faţă de cea de anul trecut, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Mediafax.
Profitul brut al companiei este estimat în bugetul rectificat la 5,13 milioane de lei, cu 41% sub cel anunţat la începutul anului, de 8,66 milioane de lei.
Conform INS, în primele şapte luni ale anului volumul lucrărilor de construcţii s-a redus cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar volumul construcţiilor inginereşti a scăzut cu aproximativ 27%.
Raportul precizează: "Estimăm că nici în lunile august şi septembrie piaţa construcţiilor nu a marcat îmbunătăţiri semnificative în evoluţie. În momentul în care s-a realizat bugetul pentru 2014 existau perspective optimiste cu privire la evoluţia proiectelor publice şi private. Piaţa construcţiilor a intrat, însă, în declin în prima jumătate a anului, după ce investiţiile publice au fost reduse semnificativ, iar cele private au fost puse în aşteptare. Evoluţia negativă a pieţei a continuat şi în lunile iulie şi august, şi este puţin probabil ca în următoarele luni, până la intrarea în extrasezon, piaţa construcţiilor să recupereze scăderile din perioada ianuarie-august".
Teraplast are acum ca obiectiv depăşirea rezultatelor de anul trecut, când a revenit pe profit, după trei ani de pierderi.
Compania a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 226,61 milioane lei şi un profit brut de 4,68 milioane lei, faţă de o pierdere de 10,29 milioane lei in 2012.
În primul semestru al acestui an, cifra de afaceri a scăzut cu 1,2%, la 103,15 milioane de lei, în timp ce profitul brut s-a situat la 2,2 milioane de lei, de aproape trei ori peste cel din prima jumătate a anului anterior, de 797.000 lei.
Cel mai important acţionar al companiei este Dorel Goia, cu 46,77% din acţiuni.
Totodată, adunarea generală extraordinară a acţionarilor Teraplast a hotărât, luni, reducerea reducerea numarului de administratori de la şapte la cinci membri, precum şi noua structură a consiliului de administraţie.
Membrii noului consiliu de administraţie sunt Dorel Goia, Magda-Eugenia Palfi-Ţîrău, Emanoil Viciu, Răzvan Stefan Lefter şi Teofil-Ovidiu Mureşan. Noii intraţi în structura consiliului de administraţie al Teraplast sunt Razvan Ştefan Lefter şi Teofil-Ovidiu Mureşan.
Răzvan Ştefan Lefter este de profesie economist şi Chartered Financial Analyst (CFA), iar în prezent deţine funcţia de Investment Manager pentru România în cadrul KJK Capital Finlanda.
Teofil-Ovidiu Mureşan deţine un doctorat în inginerie şi în prezent este preşedinte în consiliul de administraţie al companiei Electrogrup, fiind de asemenea unul dintre fondatorii acestei companii.
Durata mandatului membrilor consiliului de administraţie va fi de un an.
În noul consiliu de administraţie nu se mai regăsesc Traian Simion, preşedintele fostului consiliu, Alexandru Stănean, Emmanuel Gerard Marc Titrent şi Gheorghe Grosan.