DIN CAUZA PESIMISMULUI CONSUMATORILOR, Preţul petrolului scade la nivelul minim al ultimei luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 noiembrie 2009

Preţul petrolului brut a scăzut, vineri, la New York, până la nivelul minim al ultimei luni, după anunţul privind declinul încrederii consumatorilor americani, semnal că cererea de combustibili se va reduce.

Indicele preliminar Reuters/University of Michigan, care măsoară încrederea consumatorilor, a scăzut în mod neaşteptat la 66 de puncte luna aceasta, de la 70,6 în octombrie. Economiştii anticipau o creştere până la 71 de puncte.

Preţul petrolului cu livrare în decembrie a scăzut cu 59 de cenţi (0,8%), la 76,35 dolari la New York Mercantile Exchange, acesta fiind cel mai redus nivel de închidere consemnat după data de 14 octombrie. Săptămâna trecută, cotaţia petrolului a pierdut 1,4%, însă, faţă de anul anterior, preţul este cu 71% mai mare.

Evoluţia de vineri a preţului ţiţeiului a fost influenţată şi de faptul că Departamentul Energiei din SUA a anunţat scăderea consumului de combustibili în săptămâna încheiată la data de 6 noiembrie. Consumul a ajuns, astfel, la cel mai redus nivel de după luna iunie.

Totodată, stocurile de petrol, benzină şi produse distilate, au crescut. Rafinăriile din SUA au operat la 79,9% din capacitate în intervalul 2-6 noiembrie, în scadere cu 0,7% faţă de săptămâna anterioară, conform Departamentului Energiei. Media în acest sens a fost, în anii precedenţi, de 87,1%.

Stocurile de ţiţei din SUA au sporit cu 1,76 milioane de barili în perioada amintită, la 337,7 milioane de barili, iar cele de benzină - cu 2,56 milioane de barili, la 210,8 milioane de barili. Stocurile de distilate au crescut cu 349.000 de barili, la 167,7 milioane de barili.

Analiştii subliniază că cererea este foarte slabă în această perioadă şi că preţul petrolului poate fi impulsionat numai de declinul dolarului, care generează plasamente în materiile prime.

Pentru săptămâna în curs, specialiştii estimează că preţul petrolului ar putea să scadă.

OPEC şi-ar putea păstra cotele de producţie

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-ar putea menţine cotele actuale de producţie la reuniunea ce va avea loc, luna viitoare, în Angola. Preşedintele OPEC, Jose Botelho de Vasconcelos, ministrul Ţiţeiului din Angola, declară că tendinţa este de păstrare a actualelor cote, deşi există şi discuţii privind o eventuală majorare, în vederea împiedicării creşterii viitoare a cotaţiilor petroliere.

Ţările membre OPEC se vor reuni la data de 22 decembrie, în Luanda (Angola), ca să analizeze situaţia de pe piaţa de profil, respectiv să-şi stabilească strategia viitoare. OPEC nu şi-a mai majorat cotele de producţie din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb