DIN CAUZA SCĂDERII PREŢULUI PETROLULUI,  CNBC: Arabia Saudită poate ajunge la faliment în 2018

Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2016

CNBC: Arabia Saudită poate ajunge la faliment în 2018

Arabia Saudită ar putea ajunge la faliment cel mai devreme în 2018 dacă preţul petrolului rămâne scăzut, deşi regatul saudit a redus cheltuielile bugetare şi a majorat produţia de ţiţei pentru a amâna pe cât posibil această situaţie, potrivit CNBC, citat de Agerpres.

Măsurile luate de autorităţile saudite nu au făcut decât să amâne perspectiva falimentului cu câteva luni, potrivit unei analize Big Crunch.

Multe dintre ţările dependente de veniturile din petrol trebuie să taie masiv din cheltuieli pentru a-şi echilibra bugetul. Ţările bogate, precum Qatar şi Kuweit, par să întâmpine cele mai puţine dificultăţi, în timp ce în unele dintre ţările mai sărace sitaţia este agravată de tulburări sociale şi război civil.

Libia, unul dintre statele producătoare de petrol aflate în război civil, ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 269 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internaţional.

Arabia Saudită are o situaţie internă stabilă şi se află undeva între cele două categorii, beneficiind de resurse vaste de ţiţei, dar şi de rezerve de aproximativ 624 miliarde de dolari la finele lunii decembrie.

Stabilitatea regatului saudit este, însă, datorată numărului mare de locuri de muncă asigurate de stat, precum şi cheltuielilor publice generoase. Pentru a menţine această situaţie în contextul preţurilor mici la petrol, statul a fost nevoit să recurgă la rezerve.

Bugetul Arabiei Saudite pentru anul în curs prevede o reducere a cheltuielilor bugetare cu 13,8% faţă de anul trecut, însă estimările băncii britanice Barclays plasează acest procentaj în jurul a 5%. Pentru 2016, deficitul bugetar este estimat la 12,9%, potrivit băncii.

Pe lângă scăderea cheltuielilor, autorităţile saudite au crescut şi producţia de petrol, la peste 10 milioane de barili pe zi în luna octombrie. Această strategie aduce încasări suplimentare, însă creşte şi presiunea de pe piaţa petrolului, unde în prezent există un excedent de ofertă, iar cotaţia barilului de petrol Brent se situează uşor peste 35 de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb