DIN CAUZA SISTĂRII LIVRĂRII DE ABUR DE CĂTRE CET GOVORA Ciech Soda România a decis să oprească producţia

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 5 august 2016

Ciech Soda România a decis să oprească producţia

Compania vrea să negocieze cu Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora: "Ne-am exprimat deschiderea în a susţine o creştere moderată a preţului"

CSR: "Sistarea livrărilor de abur către CSR, unul dintre cei doi clienţi industriali mari, ar putea duce în final la falimentul CET"

CIECH Soda România (Uzinele Sodice Govora) a fost forţată de împrejurări să oprească, în această săptămână, producţia din cauza sistării livrării de abur de către CET Govora, ne-au transmis reprezentanţii companiei în urma anunţului Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, care a notificat Uzinele Sodice Govora privind denunţarea contractului de furnizare abur industrial începând cu 1 august 2016.

Oficialii CIECH Soda România (CSR) susţin că livrarea de abur tehnologic a fost limitată la un nivel care nu mai permite continuarea producţiei într-un mod sigur. Ca să evite defecţiunile, CSR a decis oprirea producţiei.

De asemenea, CSR a introdus o acţiune legală, solicitând Tribunalului Vâlcea anularea denunţării.

Conducerea CSR spune că sistarea livrărilor de abur către CSR, unul dintre cei doi clienţi industriali mari, ar putea duce în final la falimentul CET, care ar putea determina creşterea şomajului în regiune, reducerea investiţiilor străine, iar peste 3000 de persoane şi-ar putea pierde locul de muncă.

"Aburul pe care îl achiziţionează CSR generează profituri majore pentru CET şi îi permite să livreze energia electrică pe care o produce în regim de co-generare. Deci ar fi mutual benefic să se ajungă la un consens cât mai repede", mai arată conducerea CSR.

Artur Krol, membru al Boardului Ciech, responsabil cu activitatea de producţie a grupului, a declarat: "Suntem într-un proces de negociere. CET Govora a solicitat o creştere a preţului aburului de +25%, care este dincolo de posibilităţile CIECH Soda România. Ne-am exprimat deschiderea în a susţine o creştere moderată a preţului, dar aceasta nu a fost acceptată de administratorul judiciar al CET, care a trecut direct la reducerea aburului. Situaţia este una foarte dificilă pentru respectarea angajamentelor faţă de clienţii noştri, scăderea producţiei sau discontinuitatea în livrare fiind extrem de delicate. Facem tot posibilul să reducem impactul negativ şi vom utiliza modelul nostru de business integrat în administrarea producţiei de sodă".

CET Govora este o companie deţinută de stat, prin intermediul Consiliului Judeţean Vâlcea şi se află sub aministrarea specială a Euro Insol, administratorul judiciar fiind domnul Remus Borza. Pe 6 iulie, CET a denunţat contractul de furnizare a aburului valabil până în octombrie 2017 şi a solicitat o creştere a preţului peste capacitatea de a susţine a CIECH Soda România, arată oficialii CSR.

Reprezentanţii CSR susţin că Ciech Soda România foloseşte aburul ca primă utilitate - sursă de energie pentru producţia sodei calcinate şi este preocupată atât de asigurarea pe termen lung a aburului cât şi de preţul acestuia pentru a se putea menţine competitivă în condiţiile intrării în piaţă a unor noi jucători, din Turcia, cum este ETI Soda, care livrează soda la preţ redus, din surse naturale.

Oficialii CSR menţionează: "Nivelul actual al preţului propus poate avea impact negativ asupra competitivităţii CSR în piaţa de sodă.

Poziţia de negociere a CSR a fost construită în jurul ideeii de a discuta condiţiile pentru o creştere moderată a preţului şi a unor garanţii privind capacitatea CET de a livra abur, pe termen lung. CSR promovează idea de cooperare pe Platforma Chimică şi crede că numai prin eforturi comune coordonate există o şansă pe termen lung pentru dezvoltarea tuturor companiilor de pe platformă care, de fapt, sunt interdependente şi expuse riscului unui «efect de domino»".

Artur Krol, membru al Consiliului de Administraţie al Ciech, precizează: "Încă de la început, suntem gata să negociem, toate eforturile noastre fiind concentrate pentru a atinge un consens. Suntem cel mai mare investitor polonez din România, aşa că avem toată dorinţa de a susţine activitatea celor 600 de angajaţi pe care îi avem în mod direct şi alte câteva mii, în mod indirect şi să ne continuăm contribuţia la economia judeţului. Înţelegem foarte bine situaţia în care se află CET având în vedere faptul că am trecut şi noi, în ultimii ani, prin procese de restructurare masivă. Asemenea procese sunt legate de decizii dificile care implică şi potenţiale concedieri. Totuşi, noi credem că CET va reuşi să îşi recupereze rapid soliditatea în activitate".

Witold Urbanowski, CEO al Ciech Soda România, a adăugat: "CSR înţelege foarte bine cât de dificil este procesul de restructurare. Suntem dornici să negociem şi să continuăm să fim parte a revigorării activităţii de pe Platforma chimică. Totuşi CSR este la rându-i limitată de propriile realităţi economice, abia depăşind pericolul închiderii, după o investiţie succesivă de 220 de milioane de euro, în 10 ani şi un proces dur de restructurare în ultimii trei ani. Nimeni nu are de câştigat din oprirea producţiei la CSR".

Oficialii CSR spun că, pentru compania pe care o reprezintă, aburul este utilitate cheie, fără de care producţia de sodă nu este posibilă: "CET Govora şi CIECH Soda România (CSR- fostele Uzine Sodice Govora) au un contract valid de livrare a aburului tehnologic, până în octombrie 2017. Este important de reţinut că CSR acoperă, de asemenea, datorii trecute, din perioada anterioară preluării pachetului majoritar al CSR".

În ultimii trei ani, Ciech Soda Romania a trecut printr-un proces de schimbare, care a implicat reducerea cu 30% a numărului de angajaţi, restructurarea operaţiunilor şi investiţii succesive de câte 10 milioane de euro în 2014 şi în 2015.

În 2015 compania a realizat şi o creştere a capitalului social cu 100 milioane de euro, astfel încât suma totală a investiţiilor în operaţiunile din România, în cei aproape 10 ani, se ridică la 220 milioane de euro.

Administratorul judiciar CET Govora: "Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica"

Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a sistat în această săptămână furnizarea de abur industrial pentru Uzinele Sodice Govora (USG/CSR). Un comunicat al Euro Insol precizează: "Această decizie a fost impusă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile. (...) Pe relaţia contractuală cu USG, CET Govora a livrat constant în cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE. Preţul contractual era de doar 78 lei Gcal, în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei Gcal şi preţul de cost de 130 lei Gcal. Creşterea preţului contractual pe intervalul de referinţă 2006-2016 nu a fost de natură să acopere nici măcar inflaţia. Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflaţie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro ca diferenţă între preţul reglementat de ANRE şi preţul contractual sau 64 milioane euro ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual".

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a declarat: "Spuneam încă din 2012 că în ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gaşcă de băieţi deştepţi care secătuiau de resurse şi profit respectivele entităţi. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica. Contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a preţului în funcţie de inflaţie, piaţă sau cost de producţie. Influenţele politice coroborate cu coruperea unor directori ai companiilor de stat au făcut posibil perpetuarea unor astfel de contracte prejudiciabile. Imediat după deschiderea procedurii insolvenţei împotriva CET, am demarat discuţii şi negocieri cu cei 2 parteneri stategici Oltchim şi USG în vederea obţinerii unor preţuri corecte şi echitabile care să genereze venituri suplimentare, condiţie esenţială în promovarea cu succes a unui plan de reorganizare. Oltchim, o societate cu capital de stat şi în insolvenţă, a acceptat o creştere de preţuri semnificativă de la 94 lei Gcal la 106 lei Gcal abur industrial de 13 bari respectiv de la 94 lei Gcal la 126 lei Gcal abur industrial de 35 bari. Uzinele Sodice Govora parte a unei multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro a refuzat să accepte o majorare de preţ cel puţin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE".

Remus Borza susţine că nu a avut altă soluţie decât denunţarea contractului pentru a reduce pierderile suferite de CET Govora, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei şi pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei.

Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată rămas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006. Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu- solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

CIECH este una din cele mai mari companii multinaţionale din Polonia, cu opt uzine de producţie şi companii specializate în vânzări şi service. Ciech Group oferă soda calcinată (al doilea producător ca mărime din Europa), bicarbonat de sodiu, sare, răşini epoxice şi poliester, produse chimice de protecţie şi fertilizare plante, produse din sticlă, precum şi alte produse chimice folosite în industria sticlei, alimentară, a mobilei, a producţiei de agenţi de curăţare, agricultură şi construcţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa-i faceti un bazin cu solutie de soda lui borza, sa faca scufundari in el

    1. Sper ca nu ai fost ironic.

      Nu de alta, dar nu mi se pare corect sa ia Ciech abur industrial la un pret sub cel stabilit de ANRE dar si sub cost productie CET. Chiar sa nu aiba cui sa il vanda CET-ul, tot nu trebuie sa il dea ieftin la Ciech.  

      Iar daca s-a dat pana acum, e chestie penala, trebuie anchetati fostii directori CET care au aprobat asa ceva.  

      Se poate interpreta chiar ajutor de stat, la o adica, catre polonezi. 

      Accepta Oltchim pret mai mare, care este in insolventa si vai de mama lui si nu accepta Ciech! Asta e nesimtire mare! 

      Si sa ne lase Ciech cu cate investitii au facut ei sau cate locuri de munca s-ar pierde, ca nu tine!

      E o decizie buna a lui Borza. 

      Decizia este corecta. Sper ca Borza sa nu fi fost adus pentru a sterge urmele lui Sova si ale lui Balan Mihai, asa cum la Oltchim a fost adusa gruparea Piperea....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb