DIN CAUZA ŞOMAJULUI CRONIC, Sudul Europei riscă să piară o întreagă generaţie

F.A.
Internaţional / 23 ianuarie 2014

Sudul Europei riscă să piară o întreagă generaţie din cauza şomajului cronic, iar şomajul este extrem de ridicat în rândurile tinerilor, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite CNBC.

"Printre lucrurile de care suntem îngrijoraţi, se numără în mod expres ratele extreme de ridicate ale şomajului printre tineri, pentru că are implicaţii nu doar pe termen lung, ci mai ales pe termen mediu şi lung", a spus şeful BM, adăugând că, în unele ţări, se poate vorbi despre "generaţii pierdute".

"Chiar vorbim, în unele ţări, despre generaţii pierdute. Este de neconceput că am putea pierde o întreagă generaţie într-unele dintre ţările din sudul Europei", susţine oficialul.

Comentariile domniei sale au venit după ce Enda Kenny, prim-ministrul Irlandei, a declarat pentru CNBC că şomajul tinerilor este "cea mai mare criză din UE". Luni, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a publicat un raport ce estimează că, anul trecut, în întreaga lume, erau în jur de 74,5 milioane de tineri şomeri, cu 1 milion mai mulţi decât în 2012. Astfel, în 2013, rata şomajului în rândurile tinerilor s-a ridicat la 13,1%, la nivel global.

Guy Ryder, directorul general al OIM, a declarat, pentru NBC, că "gorila din salonul de la Davos" este reprezentată de locurile de muncă sau, mai degrabă, de lipsa lor la nivel mondial.

Jim Yong Kim a arătat că liderii mondiali pot învăţa din modelul elveţian al pieţei muncii, în care numai 25% dintre tineri merg la facultate, iar restul intră în programe de ucenicie şi de formare vocaţională.

Domnia sa a adăugat: "Există modele aplicabile în această situaţie specifică. Noi credem că ţările sudice trebuie să le urmeze rapid".

Kim a mai spus că, după anunţul de luna trecută al Rezervei Federale (Fed) americane, privind începerea retragerii măsurilor de stimulare a economiei, există oportunitatea pentru multe ţări să înceapă reformele necesare pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, reducerea deficitelor de cont curent şi a deficitelor bugetare.

Domnia sa a conchis: "Fereastra care ne-a fost dată, cu ocazia acestor măsuri graduale, este una ce reprezintă o oportunitate de care toţi ar trebui să profităm şi să facem acele reforme".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb