Din creşterea economică va mai rămâne doar creşterea preţurilor?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 iunie 2019

Din creşterea economică va mai rămâne doar creşterea preţurilor?
Călin Rechea

Inflaţia a crescut peste aşteptări şi în luna mai 2019, cu o rată anuală de 4,1%, similară celei din luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,46%, în condiţiile în care aşteptările de pe piaţă arătau o temperare până la 3,9%.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,2%, de la 5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,79%. Preţul mediu al cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 17,33%, iar de la începutul anului avansul a fost de 55,27%.

Preţurile produselor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 3,3%, de la 3,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,2%, iar preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,3%, de la 3,8% în aprilie 2019, pe fondul unei creşteri lunare de 0,55%.

În aceste condiţii, nu doar ţinta anuală de 2,5% este tot mai îndepărtată, ci şi încadrarea în intervalul de un punct procentual din jurul ţintei. De asemenea se află sub un mare semn de întrebare şi realismul ultimei prognoze de inflaţie a BNR, care a fost revizuită recent în creştere cu 1,2 puncte procentuale, până la 4,2%.

Pentru încadrarea ratei anuale de inflaţie în intervalul ţintă al BNR din 2019, respectiv 1,5% - 3,5%, media lunară a creşterii preţurilor nu trebuie să depăşească 0,05%, ceea ce înseamnă practic stagnare în lunile următoare.

Dacă media lunară ar fi similară cu aceea din 2018, adică 0,27%, atunci IPC ar înregistra o creştere anuală de 5,2% în decembrie 2019, iar dacă media ar fi cea din primele cinci luni ale anului curent, atunci 2019 s-ar încheia cu o rată a inflaţiei de 7,9% (vezi graficul).

Menţinerea la un nivel ridicat a presiunilor inflaţioniste, care tocmai conduc la "reaşezarea" aşteptărilor inflaţioniste ale populaţiei, reprezintă un motiv în plus de îngrijorare deoarece presiunile inflaţioniste în economiile din zona euro şi de la vecinii noştri din Europa Centrală şi de Est s-au temperat în ultima perioadă.

În aceste condiţii se poate amorsa o dinamică adversă a dobânzilor reale din regiune, care va determina accentuarea presiunilor de creştere a dobânzilor nominale din economia noastră, în ciuda inacţiunii BNR în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară.

În deschiderea unei conferinţe recente organizate de Federal Reserve Bank of Chicago, preşedintele băncii centrale americane, Jerome Powell, a declarat că "vom acţiona adecvat pentru susţinerea expansiunii, cu o piaţă puternică a muncii şi o inflaţie apropiată de ţinta noastră simetrică de 2%".

Acesta pare să fie şi obiectivul BNR, respectiv susţinerea cu orice preţ a expansiunii din ultimii ani, fără a ţine seamă de gravele deficienţe structurale ale economiei, reflectate de adâncirea deficitului comercial şi a celui bugetar.

Deocamdată, "viteza" mare a economiei reale este imprimată încă de impulsul mare al consumului, iar fluctuaţia relativ redusă a leului în jurul valorii de 4,7 RON/EUR nu este decât rezultatul unui "echilibru al terorii" care se manifestă pe pieţele internaţionale şi regionale.

Pe fondul avertismentelor privind iminenţa unei recesiuni în Europa, este doar o chestiune de timp, şi acela des­tul de scurt, până când din creşterea economică nu va mai rămâne decât creşterea preţurilor.

Trezirea la realitate va fi brutală. Partea bună este aceea că se va reduce numărul recesiunilor prin care trebuie să treacă economia noastră pentru ca Banca Naţională şi guvernul să înveţe lecţia care ar fi trebuit să fie deja învăţată încă de acum zece ani.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De fapt noi sintem intr o recesiune veche, continua, intr-o tara in care nivelul investitiilor este 0 de ani de zile, o tara unde hotia banului public primeaza, unde hotii de buget fac 1-2 ani de puscarie iar zecile de milioane furate sint in conturi off shore bine mersi, intr-o tara in care inflatia lui Isarescu- Vasilescu este minora pe hirtie si in presa dar in viata reala preturile romanesti le depasesc pe cele Occidentale demult.

    astia toti din economiile dezvoltate se lupta din nou cu inflatia, in sensul ca nu mai stiu ce sa mai faca sa o creasca. pai sa invete de la psd cum se face inflatie fara prea mult efort: cresti salariile bugetarilor fara numar, pensiile la fel, dai peste noapte ordonante care sa dea peste cap economia, investesti 0 in infrastructura, te imprumuti continuu ca sa ai de unde plati tot, si le amesteci pe toate, si iata inflatia, deficit comercial blana, curs in scadere si prabusirea iminenta.

    Ma duc la osim, poate nu e inca brevetata. 

    1. Aia din economiile dezvoltate sunt si mai in rahat decat romanii.

      Daca in Romania, venitul mediu net (din care scazi inflatia) a crescut vertiginos in ultimii ani, in vest cresterea venitului mediu net a fost cu muuuult sub rata inflatiei. Deci nivelul de trai din vest a scazut!

      ASa ca, poti lasa infierarile proletare la o parte. Din punct de vedere economic PSD a facut un lucru excelent. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb