Din "Grânarul Europei", ţara noastră a devenit importator net de produse agricole

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 septembrie 2007

Din "Grânarul Europei", ţara noastră a devenit importator net de produse agricole

Valoarea importurilor de produse agricole a României a depăşit 1,44 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2007

Ţara noastră a devenit, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, importator net de produse agro-alimentare, deşi era obişnuită cu rolul de exportator, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) Vergil Voineagu. Potrivit INS, în primul semestru al anului curent, importurile de produse agro-alimentare ale României au atins valoarea de 6% din totalul de importuri, iar valoarea exporturilor deţine o cotă de piaţă de 2,9%. Preşedintele Sindicatului "Agrostar", Ştefan Nicolae ne-a declarat: "Din păcate, ţara noastră şi-a pierdut statutul de exportator agricol şi încet, încet îl va pierde şi pe cel de producător. România şi-a pierdut rolul firesc nu odată cu aderarea la UE, ci treptat, de vreo 17 ani încoace.

Pe viitor, în domeniul agricol s-ar putea să recurgem la import în proporţie de peste 80%. Cele şase procente apreciate de INS reflectă realitatea, atâta vreme cât măsurile luate în domeniul agricol au dus la distrugerea acestuia, iar strategiile şi politicile agricole aplicate nu au legătură cu realitatea". Potrivit Institutului Naţional de Statistică, suprafaţa totală cultivată a ţării în anul 2007 a fost de 6 milioane de hectare, din care 1 milion au fost afectate în proporţie de 100% de calamităţi naturale. În această privinţă, domnul Ştefan Nicolae consideră că, deşi ţara noastră are potenţialul să recolteze 9 milioane de hectare, suprafaţa recoltată nu a depăşit 4 milioane hectare.

În consecinţă, România a înregistrat la data de 22 august 2007 o scădere a producţiei, la principalele produse agricole, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Raportul semnalează importante pierderi la următoarele cereale: grâu, secară şi triticale (-2353,7 mii tone), orz de toamnă (-116,6 mii tone), orzoaică de primăvară (-139,3 mii tone), ovăz (-54,1 mii tone) şi creşteri la orzoaica de toamnă (+7,6 mii tone) şi rapiţă pentru ulei (+169,3 mii tone).

Raportului INS prezintă că, în primul semestru al anului 2007, în România, valoarea totală a importurilor a fost aproape dublă faţă de cea a exporturilor. Valoarea totală a exporturilor ţării noastre cifrează 14104,6 milioane de euro, în procente, reprezentând o creştere cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006. În privinţa importurilor totale ale România s-a înregistrat o creştere cu 28,3% faţă de anul anterior; valoarea totală a acestora fiind estimată la 23767,1 milioane de euro. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (AEIR) ne-a explicat: "Importurile de produse agro-alimentare nu influenţează preţurile acestora, ci le dictează! Până la viitoarea recoltă din anul 2008 suntem din păcate la ". Suntem una din cele mai scumpe pieţe agro-alimentare din UE".

Preţul produselor agricole a crescut cu 24,3%

În luna iulie a anului 2007, preţurile produselor agricole din România au crescut cu 24,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit un raport al INS. Cele mai înalte valori au fost înregistrare de sectorul produsele vegetale, ale căror preţuri au crescut, faţă de luna iulie 2006, cu 76,8%. O parte din vina pentru această creştere fulminantă o au fenomele meteorologice, care au generat în mare parte calamităţi naturale. Vicepreşedintele Sindicatului "Agrostar", Florin Istrati, ne-a declarat: "Starea jalnică a agriculturii româneşti a generat şi o valoare destul de mare a importurilor dar şi o creştere deosebită a preţurilor. Consider că, în realitate, procentul de 6% (n.r valoarea importurilor de produse agro-alimentare) este în realitate mai mare, deoarece cei de la INS utilizează un anumit raţionament de calcul diferit faţă de alte estimări. Anumite preţuri ale produselor agricole nu sunt justificate". Potrivit estimărilor INS, preţurile principalelor produse agricole, care au înregistrat creşteri, comparativ cu perioada iulie 2006, sunt: varză timpurie şi de vară cu 187,7%, porumb boabe cu 123,5%, grâu cu 89,5%, fasole păstăi cu 73,3%, orz şi orzoaică cu 72,7%, castraveţi de câmp cu 70,5%, tomate de câmp cu 66,2%. Singurele scăderi ale preţurilor au fost înregistrate la floarea soarelui cu 16,% şi la piersici cu 7,6%, precizează raportul. Sectorul produselor animale a suferit o majorare de preţ cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform raportului, evoluţia acestor preţuri s-a datorat în principal creşterii preţurilor la ouă de găină cu 25,3% şi lapte de vacă cu 11,0%. Scăderi ale preţurilor au fost doar la carnea de pasăre cu 27,7% şi la carnea de porcine cu 13,6%. În plus, Florin Istrati consideră că un rol important în ecuaţia creşterilor preţurilor îl "joacă" intermediarii, "persoanele fizice sau juridice care, în cel mai bun caz dublează preţurile produselor achiziţionate de la producători şi le comercializează la o valoare mult mai mare, şi care, de obicei se situează la limita factorului legal".Domnia sa susţine că, pentru combaterea "mafiei din pieţe" este nevoie de un efort comun, atât din partea instituţiilor abilitate ale statului cât şi din partea producătorii agricoli.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Buna,

    Intr-adevar Romania de azi este o tara pe duca.  

    Cum se poate asa ceva? Din granarul Europei ajungem importatori de cereale.  

    Totul se datoreaza doar managementului defectuos in domeniul agricol, a furturilor de instalatii de irigatie si a falimentarii fabricilor ce produceau inainte tevi pentru irigatie. Azi mai gasesti vreo fabbrica de acest gen? S-a mai auzit de asa ceva? Imi amintesc cu placere cind ma lua bunicul la irigat vara... 

    Porumbul era de cel putin 2 metri, verde si plin de stiuleti. 

    Dar astea sunt doar niste aminitiri cu care o sa ajungem sa ne hranim...dar in realitate o sa fim exploatati de altii carora li s-a vindut tara asta. Si o sa mincam rabdari prajite unii din noi. 

    Asta e! Avem politicieni corupti, mincinosi, lenesi cei mai mari lenesi din istoria umanitatii, incapabili de a lua o decizie in privinta agriculturii. De fapt cred ca nu se vrea.

    Pacat, mare pacat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb