Începând cu 1 ianuarie 2025, la nivel national, ţinta de valorificare globală a deşeurilor de ambalaje va creşte de la 65% la 70%, iar cea de reciclare de la 60% la 65%, potrivit datelor oficiale analizate de Clean Recycle.
Obiectivul de reciclare pentru hârtie şi carton creşte de la 70% la 75%, pentru materiale plastice şi aluminiu de la 40% la 50%, pentru sticlă şi metale feroase de la 65% la 70%, iar pentru lemn de la 20% la 25%.
Aceste noi obiective sunt aliniate cerinţelor Uniunii Europene şi reprezintă un angajament ferm pentru reducerea impactului deşeurilor asupra mediului şi un nou pas important de a trece la economie circulară.
În România, doar 38,31% dintre deşeurile de ambalaje ajung să fie reciclate, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, care fac referire la anul 2021• , analizate de Clean Recycle.
"Autorităţile naţionale, locale, dar şi mediul de business joacă un rol esenţial în implementarea măsurilor necesare pentru atingerea acestor ţinte ambiţioase. Pe de altă parte, populaţia trebuie să adopte un model de consum responsabil, prin care să scadă cantităţile de deşeuri de ambalaje generate şi să colecteze separat sau să recicleze cât de mult posibil. Pana nu demult, întreaga societate a avut o abordare superficială privind această problemă, dar nu mai putem continua aşa. În plus, trebuie să ne gândim şi ce lăsăm ca "moştenire" generaţiilor viitoare", declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.
Din 2030, ţinta globală de reciclare a deşeurilor de ambalaje va creşte la 70%.
Investiţii în infrastructura de reciclare
26 de fabrici noi de reciclare ar urma să fie construite în România, prin fondurile primite de ţara noastră prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Fabricile ar trebui inaugurate până în luna iunie 2026, iar finanţarea totală se ridică la aproximativ 220 de milioane de EUR.*
Clean Recycle: Peste 100.000 de tone de deşeuri de ambalaje gestionate în primele 10 luni din 2024
În primele 10 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 100 de mii de tone de deşeuri de ambalaje pentru cei peste 800 de clienţi din portofoliu, din care 5% au fost valorificate prin incinerare.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 800 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.