DIN NOU DESPRE EFICIENŢA POLITICII MONETARE "Prestigiosul" îl persifleaza pe "Infailibilul"

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 aprilie 2008

"Prestigiosul" îl persifleaza pe "Infailibilul"

Infailibilul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băn­cii Naţionale, şi-a găsit "naşul" în persoana prestigiosului Bogdan Bal­tazar, fostul preşedinte al BRD­-Societe Generale, care îi persiflează intenţia declarată să schimbe, până în toamnă, situaţia BNR de debitor, în aceea de creditor net al sistemului bancar.

"Vrea să devină creditor net şi pe lei şi pe valută, din banii băncilor", ne-a declarat domnul Bogdan Baltazar, după care a exclamat "Mi se pare o chestie genială!" şi a continuat sarcastic: "Ar trebui să privatizeze Banca Naţională!"

Domnul Baltazar explică:

"Îl înţeleg pe Guvernator cu visul ăsta să devină creditor net. El să crească dobânda, el să stabilească . El e debitor net şi trage bani de pe piaţă. Sunt convins că va rămâ­ne debitor net anul acesta. Mi-e teamă că ar păstra în mod criminal rezervele la nivelul ăsta de 40% în euro şi să critice băncile că nu au rezerve în euro. Au, dar la Banca Centrală! Mi-e teamă că ar putea să menţină rezervele la acest nivel şi să dea credite băncilor din banii lor. Banii băncilor pentru care nu li se oferă nimic, trebuie luaţi cu credit la o dobândă de 9,5%".

În opinia Guvernatorului, împărtăşită publicului prin declaraţiile din conferinţa de presă din 18 aprilie, nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii de 20% pentru pasivele în lei şi 40% pentru cele în valută constituie un "rezervor de lichiditate masiv". "Noi ţinem lichiditatea la un nivel strâns în piaţă şi pentru că ne ajută să ne consolidăm drumul către poziţia de creditor net al sistemului bancar", a declarat Guvernatorul.

"Eram îngrijoraţi în legătură cu eficienţa măsurilor luate, însă creşterea dobânzilor la depozite mai rapid decât a celor la credite confirmă eficienţa", a mai spus Guvernatorul.

"Eficienţa" la care s-a referit domnul Mugur Isărescu spunând că era "îngrijorătoare" nu este alta decât eficienţa politicii monetare a Băncii Naţionale, problemă ridicată, în premieră în mass-media, de ziarul "BURSA".

La 13 martie, ziarul "BURSA" a publicat articolul intitulat "Eficienţa politicii monetare a BNR este de 12,2%" - un articol care nu a luat în seamă nuanţele conceptuale, dar a observat corect că Banca Centrală este lipsită de instrumente pentru a-şi propaga politica.

La acea dată, am publicat replica Băncii Naţionale, care era focalizată pe rigoarea limbajului folosit în articol, dar care nu a suflat nicio vorbă despre realitatea îngrijorării în privinţa ineficienţei politicii monetare.

Dar, bancherul Bogdan Baltazar vorbeşte aceeaşi limbă cu bancherul Mugur Isărescu.

De, orice naş îşi are naşul!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BB are dreptate!

    In plus, Isarescu este de prea mult timp guv. la BNR. Impotriva legii de functionare. 

    Iar visul asta cu Romania (respectiv BNR,care este INCA proprietatea statului,100%) mare creditor, era si al lui Ceasca.

    Aveti grija, daca privatizati BNR,n-o dati rusilor! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb