DIN OCTOMBRIE Banca Naţională a României reduce cu 10% comisioanele în sistemul electronic de plăţi

M.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2006

Banca Naţională a României reduce cu 10% nivelul comisioa-nelor pentru plăţile de mare valoare sau urgente în sistemul cu decontare pe bază brută în timp real (ReGIS).

Noul comision va fi aplicat începând cu data de 1 octombrie 2006, valoarea nominală a acestuia va fi de 9,45 RON pentru plăţile de mare valoare sau urgente efectuate prin sistemul ReGIS (faţă de 10,50 RON în prezent).

Reducerea comisioanelor în sistemul electronic de plăţi va determina modificări la nivelul politicii de comisionare stabilită de către instituţiile de credit pentru serviciile de plăţi şi decontări oferite clienţilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiară contribuind la dezvoltarea activităţii de plăţi fără numerar în România, consideră Banca Naţională a României. În plus, BNR promite că va acţiona, în continuare, în sensul reducerii comisioanelor percepute instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel încât acestea să se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale.

Sistemul electronic de plăţi are mai multe componente care au devenit funcţionale treptat. Astfel, ReGIS (sistemul cu decontare pe bază brută în timp real), administrat de Banca Naţională a României este utilizabil din data de 8 aprilie 2005, SENT (casa de compensare automată), administrat de TRANSFOND S.A. din 13 mai 2005, iar SaFIR (sistemul de depozitare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat), administrat de Banca Naţională a României de la data de 3 octombrie 2005.

Plăţile de mare valoare şi decontarea titlurilor de stat efectuate în prezent de "Transfond" vor fi preluate de entităţi europene sau paneuropene, după integrare, declara în primăvară Valentin Lazea, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Transfond". Aceasta chiar înainte să adoptăm moneda unică europeană.

"Transfondul" ar putea totuşi să se ocupe de plăţile de mică valoare şi după integrare, dar în acest scop va trebui să devină şi mai eficientă prin creşterea valorii operaţiunilor efectuate şi prin scăderea costurilor aferente operaţiunilor. În plus, "Transfond" să finalizeze procesul de eliminare a instrumentelor pe suport - hârtie. Cec-ul cambia şi ordinele de plată sunt încă procesate pe hârtie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb