Din prea multă dragoste, taberele politice îşi devorează electoratul

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2009

Din prea multă dragoste, taberele politice îşi devorează electoratul

Nu criza politică actuală ar trebui să ne îngrozească, ci potenţialul ei. Miza încleştării este, mai degrabă, una post-electorală, iar nu electorală.

Avem toate şansele să ne pricopsim: să n-avem un guvern, cu acte în regulă, încă vreo jumătate de an. Dacă n-ar fi fost criza economică, poate că asta ar fi fost o fericire pentru toţi. Dar în condiţiile noastre, o criza politică prelungită este exact ce ne mai lipsea.

Politicienii se bat pe un singur lucru: cine va controla viitorul prim-ministru.

PSD, PC, PNL şi UDMR vor să fructifice ocazia ivită acum, înainte de alegerile prezidenţiale, ca să-şi impună propriul candidat la funcţia de prim-ministru, în persoana lui Klaus Johannis. Convingerea lor este că indiferent de rezultatul alegerilor prezindenţiale, cele patru partide îşi vor putea asigura guvernarea, chiar dacă Traian Băsescu mai câştigă sau nu un nou mandat.

Demersul lor este democratic, bazându-se pe majoritatea parlamentară declarată, dar se izbeşte de refuzul preşedintelui Traian Băses-cu, care l-a desemnat, tot democratic, pe Lucian Croitoru, să formeze un nou Guvern.

Poziţiile celor două tabere par astăzi de nezdruncinat.

Iar niciuna nu este în afara democraţiei.

Fiecare parte are dreptatea sa.

Susţinătorii lui Johannis au dreptate să spună că nu poţi trece un Guvern prin Parlament dacă nu controlezi majoritatea. Dar şi Traian Băses-cu are dreptate să spună că, potrivit Constituţiei, el este cel care decide pe cine desemnează drept premier.

Dacă am fi fost în luna mai, soluţia conflictului putea fi tranşată, prin dizolvarea Parlamentelui şi apoi prin alegeri anticipate.

Dar nici aşa nu puteam avea garanţia că va fi fost rezolvată criza politică, deoarece alegerile anticipate nu implică automat schimbarea radicală a raporturilor de forţe din Parlament. Dimpotrivă, de ani buni, alegerile parlamentare ne arată că este foarte greu ca un singur partid să obţină majoritatea, asftel că ar fi fost foarte posibil să fi avut aceeaşi situaţie precum cea actuală şi după anticipate.

Cum suntem doar cu două luni îniante de alegerile prezidenţiale, această posibilă soluţie a anticipatelor nici măcar nu poate fi testată, căci este interzisă de Constituţie.

Experienţa ultimilor ani ne-a arătat că un premier este imposibil de zdruncinat de către preşedinte, atât timp cât este susţinut de o majoritate în Parlament, fie ea şi o "majoritate netransparentă".

De revocat, nici nu poate fi vorba. Constituţia stipulează, limpede, că primul-ministru nu poate fi revocat de preşedinte.

Aşa că pentru Traian Băsescu este inacceptabilă soluţia Johannis acum pentru că riscă să se trezească, după alegeri, chiar în cazul că va ieşi din nou învingător, cu un altfel de guvern Tăriceanu, dar de data aceasta cu o suţinere "majoritară transparentă". Chiar dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, lui Traian Băsescu îi va fi aproape imposibil să mai zdruncine un Guvern Johannis susţinut de o majoritate parlamentară.

Nici PSD, nici PNL nu ar mai fi dispuse la o nouă alianţă cu PD-L, după experienţele de până acum. Iar UDMR şi PC ne-au demonstrat că sunt partidele care se aşează mereu de partea celor puternici. Dacă ar fi deja într-o coaliţie, la guvernare, UDMR şi PC nu vor mai avea niciun motiv să sară în barca cealaltă, cum au făcut-o în decembrie 2004.

De aceea, Klaus Johannis reprezintă pentru PSD, PNL, PC şi UDMR şansa să rămână la putere, chiar cu un Traian Băsescu învingător în alegeri.

Cele patru partide nu vor risca să accepte varianta unui guvern Croitoru, susţinut de PD-L, chiar dacă ar fi tentaţi cu jumătate de Guvern, pentru că s-ar putea trezi azvrâliţi din Guvern până la primăvară. Acceptarea acum a guvernului Croitoru sau a oricărui alt premier desemnat de preşedintele Băsescu echivalează pentru cele patru partide cu amânarea crizei pentru începutul anului viitor. Cu deosebirea că atunci, cu un nou mandat, Traian Băsescu va putea dizolva Parlamentul, iar cu încă cinci ani de mandat în faţă poate îi poate convinge mai uşor pe liderii UDMR şi ai PC.

Ba chiar nu este exclus ca, după alegeri, PSD sau PNL, cu alte conduceri, să treacă de partea PD-L ca să formeze o altă majoritate. O eventuală victorie în alegeri a lui Traian Băsescu ar produce, mai mult ca sigur, îndepărtarea lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu din fruntea PSD şi, respectiv, PNL, dacă partidele lor nu vor fi fiind la acel moment la guvernare.

De aceea, miza actualei crize este mai mai degrabă post-electorală, căci efectele ei se întind până după algerile prezidenţiale.

Cele două tabere nu se luptă acum ca să guverneze România pentru următoarele două luni, cât a mai rămas până la alegeri, ci pentru perioada cât a mai rămas până la viitoarele alegeri parlamentare, adică cel puţin încă trei ani de aici înainte.

O miză mult prea mare ca să mai putem spera că actuala criză se va sfârşi curând.

Cumva, criza actuală este prilejuită chiar de actuala Constituţie, pentru că dacă alegerile prezidenţiale ar fi avut loc concomitent cu cele parlamentare, ca până în 2004, atunci puteam spera că actuala criză s-ar fi putut încheia imediat după alegeri, prin negocieri post-electorale. Cu un preşedinte proaspăt ales şi cu un nou Parlament, negocierile ar fi stat altfel. Aşa, însă, calculele sunt mult mai complicate.

Iar, noi poporul, suntem instrumentul cu care se şantajează cele două tabere ca să-şi atingă scopul încă dinainte de alegerile prezidenţiale. Grija pentru buzunarele noastre este doar motiv pentru declaraţiile pe care se sprijină refuzul celor două tabere să accepte o soluţie de compromis. În realitate, niciuna dintre tabere nu-şi duce decât grija propriilor buzunare, oricum mult mai pline decât ale noastre.

Problema este că noi, ceilalţi, care nu suntem în nicio tabără, nu prea mai avem provizii ca să trecem iarna.

Criza actuală va îndepărta şi fărâma de electorat neimplicat politic de la urne, iar la final, taberele politice se vor fi reconciliat, dar vor rămâne fără poporul pe care să-l mai guverneze.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=politica&articol=66169.html< link2 >Băsescu şi Geoană şi-au depus candidaturile pentru preşedinţie< link3 >

Avem premier doar în scrisori

Parlamentul a adoptat, ieri, declaraţia politică de susţinere a primarului Sibiului, Klaus Joannis, pentru funcţia de prim-ministru.

La citirea declaraţiei, grupurile parlamentare ale PD-L au părăsit sala, singurii parlamentari care au votat împotriva fiind pedeliştii de la prezidiul şedinţei comune, Roberta Anastase şi Dumitru Părdău.

Alianţa PSD+PC, PNL, UDMR, şi grupul minorităţilor naţionale (altele decât cea maghiară) s-au constituit, astfel, ca majoritate parlamentară pentru un scop comun: Klaus Johannis, premier.

Liderii politici susţinători ai lui Johannis au mai discutat ca actul politic al majorităţii parlamentare să fie însoţit şi de o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu, semnată de toţi parlamentarii grupurilor lor, care să-i aducă la cunoştinţă preşedintelui despre decizia unanimă a Legislativului.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană i-a sugerat premierului desemnat Lucian Croitoru, însă odată, să se retragă şi l-a acuzat pe Traian Băsescu că a "târât" BNR în această dispută politică.

Reacţia preşedintelui Traian Băsescu a fost una promptă: "Am să le scriu înapoi (...) articolele din Constituţie, articolul 103 ... am ce să le scriu". Astfel, preşedintele le va adresa şi el parlamentarilor susţinători ai lui Johannis o scrisoare cu prevederile articolelor din Constituţie, în care el este cel cel ce nominalizează premierul, şi nu Parlamentul.

Privind majoritatea parlamentară înfiinţată în Parlament, Băsescu le-a sugerat liderilor politici că aceasta ar avea valoare doar dacă va fi înscrisă la Tribunal, ca şi coaliţie. Traian Băsescu a declarat: "Nu am observat să fi fost la tribunal. Confundă locul în care se oficializează coaliţiile. Dacă sunt o coaliţie legal constituită, eu invit PSD, PNL, UDMR să meargă să se înregistreze la tribunal pentru că alianţele parlamentare se sparg şi am experienţa a două guverne". Preşedintele a subliniat că şi în această situaţie, discuţiile ar putea avea loc doar în 2012, după alegerile parlamentare: "Domniile lor să meargă la tribunal, să-şi legalizeze existenţa ca şi coaliţie, să fie o coaliţie legală şi pe urmă putem discuta, dar după alegerile din 2012, pentru că discutăm de coaliţii pre-electorale care contează, conform Constituţiei, în deciziile preşedintelui de a desemna premierul".

Johannis: "Mă aştept la dosare pe numele meu"

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sibiu, că este puţin probabil ca preşedintele Traian Băsescu să se răzgândească şi să îl desemneze pentru funcţia de prim-ministru. Johannis s-a declarat mulţumit de faptul că este susţinut de majoritatea parlametară, dar a precizat că se aşteaptă să aibă instrumentat, pe numele său un dosar. "Din experienţa ultimelor trei alegeri, cu cât sunt mai multe atacuri, cu atât teama adversarilor este mai mare", a spus Johannis, încheind: "Este posibil un nou dosar pe numele meu".

(Cătălin Deacu)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu ca mi-ar place primarul de Sibiu, dar, daca se ia registrul de intrari de la presedintie si stenogramele secretizate se va vedea ca propunandu-l pe croitoru, presu' a iesit din constitutie inlocuind-o cu liberul sau arbitru! Ceea ce promoveza Basescu nu se numeste democratie! Are un nume mai rar uzitatat!: plutocratie (in deplinatatea formei sale ordinare) In plus, numirea s-a facut si cu incalcarea flagranta a Legii partidelor politice! De fapt, cu toata condescendenta pentru sfertodoxie, ar trebui sa fim, poate, mai atenti la titlul pe care - neconstitutional - si-l asuma! Crezandu-se (vise, vise!) un alt maresal Antonescu, pentru tzutzeri nu mai este presedinte, e "seful statului" !! Aaooolica!

    ca sa reparam constitutia nu ar fi asa greu. dar cum mai reparam clasa noastra politica. ccaci in 20 de ani s-a imputit deja de nu mai poti sta pe langa ea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb