DIN PUNCT DE VEDERE AL FINANŢĂRII DATORIEI PUBLICE Enache Jiru: "Anul 2014 va fi mult mai uşor decât 2013"

ANCUŢA STANCIU, Corespondenţă de la Viena
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 ianuarie 2014

Enache Jiru: "Anul 2014 va fi mult mai uşor decât 2013"

Acest an urmează să fie "mult mai uşor" din punct de vedere al administrării datoriei publice comparativ cu anul precedent, în condiţiile în care emisiunea de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, prin care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras marţi două miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale, acoperă întregul necesar de finanţare în valută al ţării noastre pentru 2014, potrivit lui Enache Jiru, secretar de stat în cadrul MFP.

Rezerva valutară aflată la dispoziţia Finanţelor acoperă şase luni şi jumătate de finanţare, cu două luni şi jumătate mai mult decât perioada stabilită în strategia bugetară, a declarat domnia sa, în cadrul conferinţei "The Central & Eastern European Forum 2014", organizată de "Euromoney", la Viena.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, telefonic, pentru Bloomberg, că ţara noastră doreşte să revină pe pieţele internaţionale în prima jumătate a acestui an, pentru a vinde obligaţiuni denominate în euro cu scadenţă la zece ani. Emisiunea ar urma să aibă loc odată ce apare "o fereastră de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a maturităţii împrumuturilor, a precizat domnia sa.

Liviu Voinea a continuat: "Am încheiat cu emisiunile denominate în dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piaţă în prima jumătate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominată în euro. Condiţiile din piaţă nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului internaţional, dar treaba noastră este să reducem spread-ul".

MFP a realizat, marţi, două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, prin care a obţinut două miliarde dolari de pe pieţele internaţionale.

Titlurile pe zece ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit agenţiei de presă, adică la un randament de 5,04%, iar cele pe 30 de ani, la aproximativ 250 puncte de bază (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, respectiv la un randament de 6,28%.

Managerii datoriilor guvernamentale din ministerele Finanţelor din Polonia şi Slovacia, alături de analişti bancari, văd un 2014 mai uşor, anticipând că activele financiare din regiune vor fi mai atractive datorită îmbunătăţirii situaţiei economice, care va reduce astfel impactul reducerii programului de relaxare cantitativă de către Rezerva Federală a SUA, notează Bloomberg.

Planul de finanţare al ţării noastre pentru acest an prevedea împrumuturi pe pieţele externe de două miliarde de euro, potrivit unui document publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

"Probabil vom depăşi acest plan, bazat pe condiţiile din piaţă", a explicat Liviu Voinea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb