DINU GAVRILESCU, FOST MINISTRU AL AGRICULTURII: "Situaţia agriculturii este foarte proastă"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 ianuarie 2008

"Situaţia agriculturii este foarte proastă"

Primul an de la integrarea României în Uniunea Europea-nă nu a adus beneficii sectorului agricol, deoarece a coincis cu un an extrem de secetos, susţine Dinu Gavrilescu, fost ministru al Agriculturii.

Domnia sa ne-a declarat: "Situaţia din agricultură este din păcate foarte proastă, dar acest lucru nu trebuie pus pe seama faptului că am intrat în UE. Acesta nu este un argument. Agricultura este un sector dependent de climă, iar anul 2007 a fost unul fatidic. Nu sunt cifre oficiale, deoarece se centralizează la începutul anului 2008, dar momentan estimările privind producţia zootehnică şi producţia vegetală se situează undeva în jurul valorii de 50% - 60% din potenţial".

Potrivit fostului ministru, ţara noastră are un deficit de balanţă în materie agricolă de 2,1 miliarde de euro şi la momentul actual, 3 milioane de hectare, sunt nelucrate, din pricina lipsei forţei muncă. Dinu Gavrilescu ne-a explicat: "Agricultura noastră este flancată de bătrâni şi de copii. Nu putem face agricultură în condiţiile actuale, chiar dacă, conform estimărilor, 47% din forţa de muncă autohtonă activează în sectorul agricol şi în UE acest procent nu depăşeşte 5%. Să nu uităm că avem 3 milioane de români plecaţi în străinătate, din care jumătate lucrează în agricultură. Repatrierea acestora nu este un proces uşor de realizat, dar, consecinţele sunt vizibile: din 9.000.000 de hectare arabile, un sfert nu sunt lucrate. Încetul cu încetul vom aduce muncitori din Asia ca să ne lucreze pământurile, deoarece nu avem ce să facem".

În consecinţă, producţia agriculturii naţionale a cunoscut un recul, iar la toate acestea se adaugă şi deficienţele sistemului de irigaţii, unde, potrivit ministrului, "din pricina furtului suprafeţele disponibile la irigat sunt de circa 300.000 de hectare". Domnia sa ne-a explicat: "Noi producem 20 de milioane de tone şi dispunem de o suprafaţă de 9,5 milioane de hectare arabil. Dacă vorbim de potenţial, pe această suprafaţă, fără să exagerăm, am putea obţine 80 de milioane de tone! Dar se pare că avem soarta polonezilor, în primul an de la aderare. Foarte prost la început şi după, cu siguranţă, ne vom redresa. Exporturile lor au depăşit importurile, ca valoare, cu 2 milioane de euro, iar la noi este exact invers. Mai mult, am ajuns să importăm 30% din totalul de alimente. Este o cifră cumplită! Eu nu cred în agricultura românească în următorii patru, cinci ani!"

De asemenea, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală nu a reprezentant, în opinia fostului ministru, un "fiasco", deoarece acest "program va fi mai de vreme sau mai târziu aprobat", iar clauza de salvgardare nu ar fi avut consecinţe dramatice asupra sectorului agricol deoarece " ar fi fost astupată cu fonduri de la bugetul de stat".

Culturile curate, "aşii din mâneca" agriculturii naţionale

Soluţiile pentru revigorarea agriculturii naţionale sunt, în opinia domnului Dinu Gavriles-cu, culturile curate şi plantele oleaginoase.

Fostul ministru ne-a explicat: "În categoria culturilor curate, ecologice, intră toate legumele şi fructele care sunt libere de îngrăşăminte."

În ţară, avem 30.000 de hectare care se cultivă în condiţii ecologice, care sunt localizate în nordul Transilvaniei. Cu timpul, putem să ajungem la cel puţin 1 milion de hectare, în măsura în care suntem interesaţi de obţinerea de profit din agricultură.

Potrivit fostului ministru, culturile curate sunt "la mare căutare în supermarketurile occidentale", unde, în general, au ca semn distinctiv un preţ triplu faţă de legumele şi fructele tratate cu îngrăşăminte.

"De acest concept nu putem vorbi momentan, chiar dacă aceste culturi ecologice vor permite ţării noastre să iasă la export cu produse mult mai bine cotate calitativ", a precizat Dinu Gavrilescu.

Totuşi, "suntem pe ultimul loc în UE şi la acest capitol, dar potenţialul e mare şi cu timpul putem să ajungem în top", a subliniat fostul ministru.

Dinu Gavrilescu a precizat că anul 2008 va fi mai bun decât cel anterior şi vom înregistra o producţie agricolă normală

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ne dai lectii despre trecut? In 1997, Dinu Gavrilescu,ministru in guvernul Ciorbea (PNL,PNTCD si independenti) a decis ca 33% din personalul sanitar-veterinar de atunci sa fie trimis in somaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb