DIRECTORUL GENERAL AL "ELECTRICA": "Nu vom mai accepta presiuni internaţionale în privatizarea filialelor"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 iunie 2004

Autorităţile române şi reprezentanţii "Enel" au semnat, ieri, documentele finale dinaintea încheierii contractului de privatizare a "Electrica Banat" şi "Electrica Dobrogea", a anunţat Silviu Lucian Boghiu, directorul general al "Electrica" SA. Domnia sa a declarat, în cadrul Conferinţei Naţionale a Energiei CNE 2004, că privatizarea celor două societăţi se va încheia pînă la finele lunii în curs.

Domnul Boghiu susţine: "În mod cert, nu vom mai negocia cu italienii şi nu vom mai accepta presiunea internaţională în privatizarea societăţilor de distribuţie. Negocierile cu un singur investitor timp de zece luni au fost crunte. Presiunile Fondului Monetar Internaţional, ale Uniunii Europene şi Băncii Mondiale asupra accelerării privatizării au fost foarte mari şi a trebuit să primim «Enel»-ul, societate cu capital majoritar de stat, cînd am fi putut să-l eliminăm, dacă respectam strict litera legii. Conform acesteia, "Enel" nu mai are voie să participe la privatizarea celorlalte filiale ale companiei".

Potrivit directorului general al "Electrica", au fost definitivate deja amendamentele la contractele cu sucursalele de servicii, principalii termeni ai mecanismului de garantare parţială a riscului propus de Banca Mondială şi anexele contractului de privatizare.

În urma negocierilor, "Enel" a obţinut o rată de recuperare a capitalului de 12% pentru prima perioadă de reglementare (trei ani) şi de 10% pentru a doua perioadă de reglementare, rate care vor fi resimţite în tariful energiei la consumatorul final. Autorităţile române au mai fost de acord cu constituirea de garanţii doar de către clienţii rău platnici pentru echivalentul a două luni de consum, precum şi cu garantarea obligaţiilor de către Guvernul României, prin OPSPI, dar în limita a 50% din valoarea plătită pe acţiuni. Domnul Boghiu consideră că negocierile au fost un succes, iar "Enel" a fost interesat să investească în cele două societăţi de distribuţie, în limitele impuse de partea română, fără să beneficieze de nici o facilitate fiscală şi să vîndă energia electrică la un preţ reglementat pentru perioada imediat următoare. "Cel mai mare succes a fost obligarea Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei să practice transparenţa în stabilirea metodologiei de calcul a tarifelor de care vor beneficia toate filialele Electrica", a adăugat domnia sa.

Directorul general al "Electrica" a mai declarat că privatizarea filialelor Moldova şi Oltenia se va încheia în cursul acestui an. "Poziţiile de negociere vor fi altele şi cred că vom asista la o luptă interesantă între AES şi E.ON", a adăugat domnia sa. Pentru "Electrica" Muntenia Sud, privatizarea va fi încheiată în primul semestru al anului viitor. Restul filialelor vor fi vîndute pînă în anul 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb