Mihail Iuşut, directorul general al institutului de inginerie chimică "Iprochim" Bucureşti (simbol IPHI pe piaţa Rasdaq), a fost demis, ieri, de ministrul Economiei, Adriean Videa-nu, pe motiv că s-a făcut vinovat de mangement defectuos, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii ministerului.
"Decizia de eliberare din funcţie a fost motivată de managementul defectuos, lipsit de transparenţă şi contrar intereselor Institutului, efectuarea unor cheltuieli de pres-tări servicii şi protocol nejustificat de mari, obstrucţionarea actului decizional al Consiliului de Administraţie al societăţii, risipa de resurse umane şi financiare, neglijarea activităţii de bază a Institutului, aportul nesemnificativ la contractarea de noi lucrări", se arată în documentul citat.
Locul fostului director general a fost luat de Aurelia Mihaela Opres-cu. Contactată de ziarul BURSA, doamna Oprescu a refuzat să comenteze motivele pentru care predecesorul său a fost înlocuit, precizând că trebuie să se pună în temă mai întâi.
"Iprochim" are o capitalizare bursieră de 12,73 milioane de lei, potrivit preţului de 39 de lei/acţiune înregistrat la mijlocul lunii august. "Iprochim" a fost înfiinţat în anul1948 ca institut de inginerie chimică specializat în elaborarea documentaţiilor tehnice şi economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice şi petrochimice din Româ-nia, potrivit informaţiilor de pe site-ul Institutului. Acesta a proiectat platformele chimice ale "Amonil" Slobozia, "Arpechim" Piteşti, "Doljchim" Craiova, "Petromidia" Năvodari, "Amurco" Bacău, "Nitramonia" Făgăraş, "Donau Chem" Turnu Măgurele, "Sinteza" Oradea, "Colorom" Codlea, "Carom Oneşti", şi "Policolor" Bucureşti.
În 2009, societatea a raportat un profit brut de 138.256 de lei, cu 57% mai mic faţă de profitul înregistrat în 2008.
Compania este controlată, în proporţie de 72,9% de Ministerul Economiei, în timp ce Dan Cojocaru are o participaţie de 17,52% din acţiunile IPHI.