Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Austria (FMA) investighează o tranzacţie derulată de Wolfgang Ruttensdorfer, directorul executiv al grupului energetic OMV AG, pe care îl suspectează de manipulare.
Ruttensdorfer a cumpărat, la data de 23 martie, acţiuni OMV în valoare de 620.000 de euro (801.200 de dolari), iar după numai şapte zile, în 30 martie, OMV anunţa vânzarea pachetului de 21% deţinut la "MOL" Nyrt. din Ungaria către compania rusă "Surgutneftegaz". În ziua tranzacţiei, cursul acţiunilor OMV a crescut cu 3,33%, astfel că profitul virtual înregistrat de Ruttensdorfer este de aproape 45.000 de euro.
De menţionat că, după ce a făcut achiziţia de acţiuni, Wolfgang Ruttensdorfer declara revistei Profil că nu intenţionează să vândă participaţia companiei austriece la "MOL". Oficialul OMV este suspectat că, la momentul achiziţiei, ştia că valoarea acţiunilor companiei va creşte prin vânzarea participaţiei de la "MOL".
Purtătorul de cuvânt al FMA, Klaus Grubelnik, a declarat că autoritatea investighează condiţiile în care a fost făcută tranzacţia.
OMV a anunţat ieri, prin intermediul unei declaraţii de presă, că a primit o solicitare de informaţii din partea FMA, cu privire la circumstanţele în care a fost vândută participaţia deţinută la "MOL". Cei de la OMV au furnizat informaţiile solicitate şi subliniază că atât societatea, cât şi directorul său au respectat toate reglementările în cadrul tranzacţiilor derulate. OMV precizează că va coopera pe deplin cu FMA în ancheta cu privire la tranzacţia de vânzare a cotei deţinute la "MOL" către "Surgutneftegas".
Amintim că OMV a vândut 21% din MOL către "Surgutneftegaz" pentru 1,4 miliarde de euro, preţ aproape dublu faţă de cursul acţiunilor companiei maghiare la acel moment. Drept urmare, OMV a ieşit din această afacere fără nicio pierdere.
Ieri, acţiunile OMV au crescut cu peste 0,2%, la 24,12 euro.
Oficialii OMV arată că achiziţia de acţiuni făcută de Wolfgang Ruttenstorfer la data de 23 martie a respectat condiţiile legale în materie. Ruttenstorfer este director executiv al OMV din 2002, iar mandatul său se va termina în 31 martie 2011.
• Acţiunile "Petrom" Bucureşti nu au fost afectate de ancheta de la OMV
Cotaţia titlurilor "Petrom" Bucureşti (simbol SNP) nu a înregistrat, ieri, variaţii semnificative, afişând o evoluţie pozitivă, în ton cu restul pieţei de la Bucureşti, după ce şeful grupul petrolier OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a intrat în vizorul Fiscului pentru că a efectuat tranzacţii suspecte cu acţiuni OMV.
"OMV Aktiengesellschaft" este principalul acţionar al companiei "Petrom", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, restul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.
Potrivit brokerilor, SNP s-a dovedit o acţiune "liniştită" în ultima perioadă, cu o volatilitate mai mică decât restul titlurilor de pe piaţă. (Izabela Sîrbu)
Paul Brendea, analist la "Prime Transactiona", crede că este nevoie de mai mult de o simplă anchetă pentru ca acţiunile "Petrom" să resimtă vreo influenţă.
"O eventuală schimbare a CEO-ului OMV ar putea influenţa cursul acţiunilor companiilor incluse în grup, dar simpla anchetă nu cred", a spus domnul Brendea.
Titlurile "Petrom" s-au scumpit cu 50% de la minimul atins pe 3 martie, de 0,116 lei/acţiune, trazacţionându-se în şedinţa de ieri la preţul mediu de 0,174 lei/acţiune.
În opinia brokerilor, creşterea este consistentă, dacă ne raportăm la perioada relativ scurtă în care s-a realizat, însă destul de modestă faţă de creşterile înregistrate de emitenţii aparţinând sectorului financiar şi celui bancar.
"Evoluţia mai puţin spectaculoasă a SNP comparativ cu cea a SIF-urilor şi a băncilor listate poate fi explicată de faptul că scăderea din maximele istorice este mai redusă faţă de cea înregistrată de sectorul financiar", consideră Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".
Domnia sa ne-a explicat că un alt motiv foarte important al evoluţiilor mai modeste înregistrate de SNP comparativ cu sectorul financiar este reprezentat de evoluţia pieţelor externe, care în ultima perioadă au fost puternic influenţată de creşterile înregistrate de bănci.
Compania "Petrom" este unul dintre principalii jucători de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
1. Tara civilizata
(mesaj trimis de Elu în data de 23.04.2009, 11:57)
Asta se intimpla in Austria. In Romania Bogdan Baltazar, teparul pe piata de capital pe cand era Presedintele BRD nu a patit nimic, dimpotriva apare la televizor si da lectii de morala. El care nu stie nimic despre sistemul bancar. Este sprijinit De vranceanu - firea o purtatoare de cuvant care nu are habar de finante dar care se crede atoatestiutoare. Pupila lui Mugur