Fostul preşedinte al companiei auto japoneze Nissan, care încă deţine funcţia de director al grupului francez Renault, Carlos Ghosn, a solicitat vineri să fie eliberat pe cauţiune, după ce a fost pus sub acuzare în Japonia pentru alte două infracţiuni, au declarat avocaţii acestuia, conform Reuters.
Ghosn s-a aflat la conducerea alianţei dintre Nissan Motor, Mitsubishi Motors şi Renault până la arestarea sa surprinzătoare din noiembrie şi demiterea sa din funcţiile de preşedinte de către producătorii auto japonezi.
Fostul preşedinte, apreciat pentru salvarea de la faliment a Nissan în urmă cu două decenii, a fost acuzat de abuz de încredere în formă agravată pentru transferarea temporară către Nissan a pierderilor înregistrate din investiţiile personale, în 2008.
Ghosn, fostul director reprezentativ Greg Kelly şi grupul Nissan au fost acuzaţi şi pentru subestimarea veniturilor lui Ghosn într-o perioadă de trei ani încheiată în martie 2018. Cele trei părţi fuseseră deja inculpate pentru o acuzaţie similară, referitoare la perioada 2010-2015.
Ghosn şi Kelly au negat acuzaţiile, iar Nissan a anunţat că regretă orice îngrijorare provocată acţionarilor.
Este un fapt rar ca inculpaţii care nu îşi recunosc vinovăţia să fie eliberaţi pe cauţiune înainte de proces, potrivit news.ro.
Kelly a depus cauţiunea în ziua de Crăciun şi nu poate pleca din Japonia fără permisiune specială.
Avocatul lui Ghosn, Motonari Otsuru, se aşteaptă ca acesta să fie judecat în stare de arest. Procesul ar putea începe peste şase luni.
Dacă va obţine eliberarea pe cauţiune, Ghosn nu va fi eliberat probabil până în 15 ianuarie, având în vedere că astăzi este sărbătoare publică în Japonia.
Kelly, un apropiat al lui Ghosn, a fost spitalizat după eliberare pentru tratarea unei afecţiuni preexistente în zona cervicală, dar a ieşit între timp din spital.
Nissan a depus vineri o plângere penală împotriva lui Ghosn, pentru folosirea ilegală a unor fonduri semnificative ale companiei.
Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a apărut marţea trecută pentru prima oară în instanţă, de la arestarea sa. El a negat acuzaţiile, afirmând că sunt "nemeritate şi nefondate".
Fostul preşedinte a explicat că a solicitat Nissan să preia temporar contracte de schimb valutar, după criza din 2008-2009, care a determinat banca sa să îi ceară garanţii suplimentare. Ghosn a spus că a procedat în acest mod pentru a evita să demisioneze pentru a se putea folosi de fondurile de pensie ca garanţii.
Avocatul lui Ghosn a declarat marţi că Nissan a acceptat acest aranjament cu condiţia ca orice fel de pierderi să fie suportate de Ghosn. Fostul şef al companiei a arătat că acele contracte au fost transferate ulterior pe numele său, iar Nissan nu a suportat nicio pierdere.
Tot săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Renault a anunţat că nu s-a găsit niciun semn de fraudă, în urma auditului în care a fost verificată compensaţia acordată directorului general al companiei, Carlos Ghosn, potrivit AFP.
"A fost analizată compensaţia actualilor membri ai Comitetului executiv al grupului Renault pentru anii financiari 2017 şi 2018 şi s-a ajuns la concluzia că ambele sunt în concordanţă cu legislaţia aplicabilă şi nu s-a găsit niciun semn de fraudă", se arată într-un comunicat al Renault, conform Agerpres.
Directorii producătorului auto francez nu au dat niciun indiciu în comunicatul lor privind orice deliberări referitoare la viitorul lui Ghosn la Renault.