Procuratura din Atena a lansat urmărirea penală împotriva mai multor oficiali ai institutului elen de statistică - Elstat, inclusiv a directorului general Andreas Georgiou, persoanele în cauză fiind acuzate că au umflat datele privind deficitul bugetar din 2009, astfel încât criza datoriilor din ţară să pară mai gravă decât era.
Andreas Georgiou şi doi subordonaţi ai săi sunt acuzaţi că au subminat interesul naţional prin umflarea deficitului bugetar pe 2009, cifră care a fost utilizată drept referinţă în negocierea programelor de finanţare externă convenite cu UE şi FMI.
Conform unor surse judiciare citate de presa internaţională, procurorii le-ar mai putea aduce acuzaţii de corupţie şi fals în declaraţii celor trei, care riscă pedepse de peste cinci ani de închisoare.
Cei trei oficiali Elstat resping acuzaţiile.
Mai mult, Biroul de Statistică al UE, Eurostat, îl apără pe Andreas Georgiou, susţinând că deficitul Greciei a fost calculat conform standardelor europene.
Eurostat a acceptat fără rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar al Greciei.
Procurorii au început ancheta în cauza menţionată cu 15 luni în urmă, pe fondul unei sesizări potrivit căreia Georgiou şi echipa sa ar fi utilizat metode neclare la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, când cifra a fost modificată de la 12,4% la 15,8% din PIB - nivel record în zona euro.
Zoe Georganta, fostă angajată a Elstat, a lansat acuzaţiile împotriva lui Georgiou după ce a fost concediată din consiliul de administraţie al Statisticii de către ministrul de finanţe Evangelos Venizelos.
Guvernul elen a anunţat la sfârşitul lui 2009 că administraţia precedentă a dezinformat partenerii internaţionali şi opinia publică în privinţa evoluţiei deficitului bugetar şi a datoriei de stat.
Andreas Georgiou declara anul trecut: "Am fost supuşi presiunilor unor membri ai board-ului Elstat, care aveau anumite interese, să nu revizuim cifra deficitului bugetar în creştere, ci s-o micşorăm".