Directorul Statisticii din Grecia, urmărit penal

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2013

Directorul Statisticii din Grecia, urmărit penal

Procuratura din Atena a lansat urmărirea penală împotriva mai multor oficiali ai institutului elen de statistică - Elstat, inclusiv a directorului general Andreas Georgiou, persoanele în cauză fiind acuzate că au umflat datele privind deficitul bugetar din 2009, astfel încât criza datoriilor din ţară să pară mai gravă decât era.

Andreas Georgiou şi doi subordonaţi ai săi sunt acuzaţi că au subminat interesul naţional prin umflarea deficitului bugetar pe 2009, cifră care a fost utilizată drept referinţă în negocierea programelor de finanţare externă convenite cu UE şi FMI.

Conform unor surse judiciare citate de presa internaţională, procurorii le-ar mai putea aduce acuzaţii de corupţie şi fals în declaraţii celor trei, care riscă pedepse de peste cinci ani de închisoare.

Cei trei oficiali Elstat resping acuzaţiile.

Mai mult, Biroul de Statistică al UE, Eurostat, îl apără pe Andreas Georgiou, susţinând că deficitul Greciei a fost calculat conform standardelor europene.

Eurostat a acceptat fără rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar al Greciei.

Procurorii au început ancheta în cauza menţionată cu 15 luni în urmă, pe fondul unei sesizări potrivit căreia Georgiou şi echipa sa ar fi utilizat metode neclare la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, când cifra a fost modificată de la 12,4% la 15,8% din PIB - nivel record în zona euro.

Zoe Georganta, fostă angajată a Elstat, a lansat acuzaţiile împotriva lui Georgiou după ce a fost concediată din consiliul de administraţie al Statisticii de către ministrul de finanţe Evangelos Venizelos.

Guvernul elen a anunţat la sfârşitul lui 2009 că administraţia precedentă a dezinformat partenerii internaţionali şi opinia publică în privinţa evoluţiei deficitului bugetar şi a datoriei de stat.

Andreas Georgiou declara anul trecut: "Am fost supuşi presiunilor unor membri ai board-ului Elstat, care aveau anumite interese, să nu revizuim cifra deficitului bugetar în creştere, ci s-o micşorăm".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb