DISCUŢII DE URGENŢĂ Noi măsuri de austeritate în Franţa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2011

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, le-a cerut miniştrilor de Finanţe şi Buget să găsească noi măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, după ce retrogradarea ratingului de top al SUA a îndreptat atenţia asupra finanţelor Franţei.

Preşedintele, care şi-a întrerupt vacanţa din cauza situaţiei actuale de pe pieţe, i-a convocat, ieri, pe miniştrii şi pe guvernatorul băncii centrale pentru discuţii de urgenţă, după ce, luni, bursele din întreaga lume au scăzut puternic, ca urmare a temerilor investitorilor privind datoriile suverane ale statelor.

Sarkozy le-a cerut tuturor partidelor politice din ţară să susţină introducerea unei prevederi constituţionale care să limiteze deficitele, în viitor. Măsura ar putea fi respinsă de Parlamentul francez, după ce politicienii de stânga au avertizat că nu vor aproba modificarea Constituţiei în acest sens.

Ministrul Bugetului, Valerie Pecresse, şi cel de Finanţe, Francois Baroin, trebuie să prezinte, în 17 august, sugestii de accelerare a reducerii deficitului, iar noile măsuri ar putea fi aprobate într-o reuniune programată pentru 24 august.

"Oricare ar fi impactul incertitudinilor internaţionale, al retrogradării SUA de către agenţia Standard & Poor"s şi al nervozităţii pieţelor, vom lua măsurile necesare atingerii ţintelor de deficit", a declarat Baroin, după întâlnirea cu preşedintele francez.

Franţa are cel mai ridicat nivel de îndatorare dintre cele şase state cu rating de top "AAA" din zona euro, de aproximativ 85%, şi a promis să coboare deficitul bugetar la 4,6% din PIB anul următor, respectiv sub 3% în 2013.

Anul trecut, deficitul bugetar al Franţei a fost de 7,1% din PIB, iar pentru acest an este prognozat la 5,7%.

Unii analişti au avertizat că Franţa nu-şi poate permite să sprijine în continuare statele europene care se confruntă cu probleme, mai ales într-un moment în care ritmul de creştere al economiei este moderat.

Conform datelor Băncii Franţei, economia ţării a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2011, după un avans de 0,9% în primele trei luni din acest an. Guvernul de la Paris estimea-ză că economia Franţei va creşte cu 2% în 2011 şi cu 2,25% în 2012, iar FMI prognoza un avans de 2,1% în acest an şi de 1,9% în 2012.

Potrivit S&P, perspectiva ratingului Franţei este stabilă în contextul actual, însă investitorii rămân îngrijoraţi că băncile franceze sunt printre cele mai expuse la o înrăutăţire a crizei datoriilor suverane din statele de la periferia zonei euro.

Acţiunile băncilor franceze se prăbuşesc

Titlurile din sectorul bancar francez au scăzut puternic ieri, pe fondul temerilor legate de situaţia economiei. La ora locală 16.45, acţiunile "Société Générale" SA, a doua bancă franceză, coborâseră cu 18%, la 21,44 euro, iar cele ale "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, cu 12,2%, la 34,54 euro. Acţiunile "Credit Agricole" SA au pierdut 16%, ajungând la 5,79 euro.

Un reprezentant al "Société Générale" a negat speculaţiile vehiculate pe burse privind stabilitatea financiară a băncii şi o posibilă retrogradare a ratingului suveran al Franţei, care au cauzat declinul (care a ajuns chiar la 21%).

"Société Générale neagă toate zvonurile de pe piaţă", a spus un purtător de cuvânt al băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb