DISCUŢII ÎN CURS Banca Internaţională de Investiţii vrea să împrumute Grup Servicii Petroliere cu peste 20 de milioane de euro

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2015

Banca Internaţională de Investiţii vrea să împrumute Grup Servicii Petroliere cu peste 20 de milioane de euro

Instituţia vede potenţial să investească în equity, în ţara noastră

Banca Internaţională de Investiţii (BII) lucrează la documentaţia pentru finanţarea Grup Servicii Petroliere cu peste 20 de milioane de euro, potrivit lui Vladimir Liventsev, vicepreşendinte al Board-ului instituţiei, după ce banca a atras, recent, 111 milioane de lei, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni pe piaţa noastră de capital.

Vladimir Liventsev a spus, ieri: "Lucrăm la documentaţia pentru a finanţa următorul client. Avem discuţii cu Grup Servicii Petroliere. Ei au proiecte potenţiale în Marea Neagră, au interese în Rusia - o colaborare cu LukOil, de asemenea au interese în America Latină. Este adevărat că sunt foarte îndatoraţi, dar discutăm o garanţie bună, respectiv platforme petroliere şi nave.

Împrumutul pentru GSP este de peste 20 milioane de euro şi va fi acordat probabil anul viitor".

Potrivit lui Denis Ivanov, vicepreşedinte al Board-ului BII, responsabil de trezorerie, emisunile de obligaţiuni sunt principalul mod de finanţare a instituţiei. "Nu excludem să accesăm din nou piaţa de capital din România", a precizat domnul Ivanov.

Până acum, BII a acordat finanţări de aproximativ 40 de milioane de euro, în ţara noastră pentru BT Leasing, Romcab şi Agricover.

"Am atras 111 milioane de lei prin emisiunea de obligaţiuni , însă i-am schimbat imediat în euro, pentru că cei mai mulţi clienţi sunt orientaţi spre export. Parţial, banii au mers către Romcab", a menţionat Vladimir Liventsev.

Potrivit domniei sale, BII vede potenţial să investească în equity, dar nu va fi vorba despre participaţii mari: "Vom investi direct sau prin intermediul unor fonduri de investiţii specializate. Vedem potenţial inclusiv în România, însă, până acum, nu am făcut astfel de investiţii. Este posibil să cumpărăm acţiuni la unul dintre clienţii existenţi, însă decizia nu a fost încă luată".

Deşi domnul Liventsev nu a dorit să numească respectiva companie, clienţii BII în România se numără pe degete.

De altfel, acţionarii Romcab au aprobat, recent, majorarea capitalului social, urmând să fie stabilite condiţiile.

Întrebat dacă are în vedere să investească în Banca Transilvania, Vladimir Liventsev a răspuns: "Nu. Problema se pune dacă Banca Transilvania este interesată ca noi să investim acolo". Domnia sa a mai spus că BII nu caută să investească în bănci din România. "Am avut o singură cerere să investim într-o companie şi o vom lua în considerare", a precizat domnia sa.

Acesta a mai spus că vede România ca pe o piaţă interesantă, care cooperează cu alte state membre - Bulgaria , Slovacia, Ungaria.

Totodată, BII intenţionează să realizeze o majorare de capital, de 100 de milioane de euro, ţările membre urmând să participe proporţional cu deţinerile lor, astfel că ţara noastră ar trebui să vină cu aproximativ 6 milioane de euro.

Domnul Liventsev spune că banca va avea nevoie de un reprezentant local, atunci când volumele de operaţiuni vor depăşi 300 de milioane de euro: "Este o cifră simbolică. Nu am decis nimic. Vedem un potenţial să avem un reprezentant în toate statele membre. Limita de finanţare pentru România este de peste 300 de milioane de euro".

Denis Ivanov a ţinut să precizeze, ieri, că banca are rating din partea a două agenţii cunoscute, dar este şi singura organizaţie internaţională care a primit rating de la agenţia chineză Dagong.

Reprezentanţii IIB spun că ratingul de la agenţia chineză le foloseşte în activitatea pe pieţele din Asia, precum Vietnam şi Mongolia. Aceştia nu exclud ca şi alte ţări din Asia să devină membre ale băncii.

BII cooperează cu Noua Bancă pentru Dezvoltare, lansată de ţările BRICS, şi cu Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Banca Internaţională de Investiţii, relansată în urmă cu trei ani, sub o nouă conducere şi cu o nouă strategie de dezvoltare, sărbătoreşte în acest an cea de-a 45-a aniversare.

Banca este şi un investitor activ în titluri de stat în România, după ce a cumpărat din 2008 obligaţiuni de stat denominate în euro, în valoare de 123 milioane euro, potrivit unui comunicat al băncii.

Ieri, reprezentanţii instituţiei au avut întâlniri cu companii româneşti şi a participat la evenimentul comun organizat de Organizaţia Absolvenţilor Şcolilor de Afaceri de elită la nivel global (INSEAD, Harvard, London Business School, IESE Business School, IE Business School, Columbia, Duke, HEC, Wharton ş.a.), împreună cu clubul CFA Institute România.

Banca Internaţională de Investiţii (International Investment Bank, BII) este o bancă de dezvoltare multilaterală, fondată în 1970. Misiunea sa este de a sprijini dezvoltarea economică şi cooperarea dintre statele membre, în prezent Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Mongolia, România, Rusia, Slovacia, Vietnam şi, recent, Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb