Discuţii România-Egipt pentru stimularea investiţiilor reciproce

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2019

Ştefan-Radu Oprea: "Ne aflăm într-un moment foarte bun - România exercită mandatul de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul prezidează Uniunea Africană. Companiile private au ocazia de a-şi extinde pieţele de desfacere şi capacităţile de producţie, pe baza sinergiilor legate de tehnologiile şi resursele naturale ale ambelor state".

Ştefan-Radu Oprea: "Ne aflăm într-un moment foarte bun - România exercită mandatul de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul prezidează Uniunea Africană. Companiile private au ocazia de a-şi extinde pieţele de desfacere şi capacităţile de producţie, pe baza sinergiilor legate de tehnologiile şi resursele naturale ale ambelor state".

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat s-a întâlnit, la finalul lunii trecute, cu oficiali ai statului egiptean, iar discuţiile dintre cele două părţi s-au axat pe dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale, pe creşterea investiţiilor reciproce şi pe cooperarea industrială, inclusiv prin proiecte de tip joint-venture, relatează Agerpres.

Principalele teme de discuţie din întâlnirile bilaterale au vizat actualizarea cadrului juridic bilateral care facilitează accesul oamenilor de afaceri în zonele de interes, inclusiv prin proiecte comune, interesul companiilor din România în a se implica în proiectele majore de dezvoltare din Egipt.

Creşterea comerţului bilateral şi des-chiderea pieţelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu pentru companiile din România au reprezentat temele principale ale discuţiilor la cea de-a treia sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, Ştiinţifică şi Tehnică din Egipt, informează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a declarat: "Ne aflăm într-un moment foarte bun - România exercită mandatul de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul prezidează Uniunea Africană. Companiile private au ocazia de a-şi extinde pieţele de des-facere şi capacităţile de producţie, pe baza sinergiilor legate de tehnologiile şi resursele naturale ale ambelor state".

Egiptul este cea mai importantă piaţă pentru exporturile româneşti din Africa şi Orientul Mijlociu. În 2018, volumul total al comerţului bilateral s-a ridicat la 918,1 milioane dolari, în creştere anuală cu 45,23%. Exporturile României au fost de 796,9 milioane dolari, în creştere anuală cu 58,2%. Principalele produse exportate sunt din următoarele categorii: produse vegetale, produse minerale, lemn, material plastice şi cauciuc, metale comune, maşini electrice, automobile. Principalele produse importate sunt produse vegetale, produse chimice, alimente, material plastic şi cauciuc, textile.

Vizita oficială în Egipt a ministrului Oprea a avut loc în perioada 27-28 februarie 2019, iar domnia sa a fost primit la Cairo, de Mostafa Madbouly, prim-ministru al Republicii Arabe Egipt.

Oficialul român s-a mai întâlnit cu Mohamed Shaker El-Markabi, minis-trul electricităţii şi energiei regenerabile, cu Mohamed El-Assar, ministrul producţiei militare, cu Amr Adel Nassar, ministrul comerţului şi industriei, cu Tarek El Molla, ministrul petrolului şi resurselor minerale, şi cu doamna Sahar Nasr, ministru al investiţiilor şi cooperării internaţionale.

Ştefan-Radu Oprea a fost însoţit de reprezentanţi ai unor companii precum Romelectro, Energomontaj, Transgaz, Aegean Oil Consulting, Romarc şi ai sistemului cameral din România.

Recent, au avut loc întâlniri între oameni de afaceri din România şi Egipt pentru concretizarea unor proiecte în energie (construcţia de centrale electrice, servicii de transport şi dis-tribuţie), utilaje de extracţie pentru petrol şi gaze, petrochimie, vagoane sau turism.

Alte teme au vizat cooperarea indus-trială, cu scopul general de a satisface nevoile tehnologice ale celor două economii şi de a contribui la creşterea volumului de business, promovarea oportunităţilor de investiţii pentru companii joint-venture, în special în sectorul industrial, dar şi participarea comună în proiecte din state terţe, în special în zone în care România sau Egiptul beneficiază de tratament preferenţial, conform acordurilor bilaterale sau regionale, dezvoltarea sustenabilă şi diversificarea comerţului bilateral.

Vizita oficială a fost organizată în contextul celei de-a treia sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, Ştiinţifică şi Tehnică, co-prezidate de miniştrii Ştefan-Radu Oprea şi Sahar Nasr.

Protocolul Sesiunii arată că părţile vor lucra pentru dezvoltarea cooperării în următoarele domenii: investiţii, comerţ bilateral, industrie, energie, agricultură, apă şi mediu, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, trans-port, turism, educaţie, tineret şi sport.

În context, ministrul Ştefan-Radu Oprea a semnat două Memorandumuri de Înţelegere, unul cu Ministerul pentru Investiţii şi Cooperare Internaţională din Egipt, pentru promovarea cooperării în afaceri pe pieţe terţe, iar celălalt cu Autoritatea Generală pentru Investiţii şi Zone Libere, pentru cooperarea în domeniul investiţiilor, promovării start-up-urilor şi antreprenoriatului.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea s-a întâlnit şi cu Abdel Moneam Al Tarras, preşedintele executiv al Organizaţiei Arabe pentru Industrializare ("Arab Organization for Industrialization' - AOI).

Cele două părţi au agreat dezvoltarea relaţiilor dintre companiile din România şi AOI, pentru proiecte în Egipt şi în Africa. Concret, printr-un parteneriat cu AOI, companiile din România vor primi invitaţii pentru a deschide linii de producţie în nordul Africii, unităţi care vor beneficia de acordurile de comerţ liber cu state din Africa. AOI este o entitate de stat care dispune de un buget propriu şi care activează atât în industria de apărare, cât şi în sectorul civil - energie, infrastructură.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb