Discuţiile dintre producători şi retaileri - amânată pentru mâine

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 iunie 2008

Discuţiile dintre producători şi retaileri - amânată pentru mâine

Ultima rundă de discuţii dintre producătorii de alimente şi retaileri, stabilită pentru ieri, în vederea armonizării măsurilor din proiectul Codului de bune practici, a fost amânată pentru mâine, 26 iunie, a anunţat preşedintele "Romalimenta", Sorin Minea. "Este posibil ca la această întâlnire dintre producători şi retaileri, înainte de semnarea Codului de bune practici, să participe şi ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş", a spus domnia sa.

În runda de negocieri din 13 iunie, Codul de bune practici a fost armonizat aproape în totalitate, deşi cea mai importantă problemă - cea a preţului de achiziţie - a rămas nesoluţionată, urmând să fie din nou analizată în actuala întâlnire. Preşedintele "Romalimenta" a mai declarat, citat de Rompres: "Definirea preţului de achiziţie propusă de noi nu o vom negocia. Ne-au promis că vor studia varianta noastră şi că în final vom semna codul pe 30 iunie".

Preţul de achiziţie este alcătuit din preţul de listă al producătorului, fără discount şi bonus, la care se adaugă toate cheltuielile aferente clientului respectiv. În urma negocierilor, s-a convenit asupra taxelor percepute de supermarketuri - care nu vor mai fi impuse şi se vor putea negocia - dar şi asupra penalităţilor pe care le vor plăti ambele părţi dacă nu sunt respectate contractele.

Proiectul de Cod a fost îmbunătăţit cu încă două puncte noi - unul referitor la discount, care va face parte integral din lista de preţuri, iar cuantumul acestui discount va fi negociat cu fiecare comerciant în parte. "Am mai introdus - în premieră - şi termenul de bonus, care reprezintă un premiu dacă retailerul depăşeşte targetul de vânzări stabilit", a subliniat Sorin Minea.

Domnia sa a mai spus că a solicitat Executivului să se implice în adoptarea unui act normativ în care să fie definit clar preţul de achiziţie şi să se interzică vânzarea sub acest preţ. Producătorii au obţinut în cadrul negocierilor cu retailerii dreptul de a vinde mai ieftin în magazinele mici, de cartier.

Conform unui studiu realizat de Oficiul de statistică al Comunităţii Europene, preţurile alimentelor au crescut, în România, în perioada aprilie 2007 - aprilie 2008, cu 12,4%, în timp ce la nivel Uniunii Europene creşterea a fost de 7,1 procente în perioada analizată. În lunile martie şi aprilie 2008, s-au înregistrat şi cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor atât în UE, cât şi în zona euro după anul 1996.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb