Ultima rundă de discuţii dintre producătorii de alimente şi retaileri, stabilită pentru ieri, în vederea armonizării măsurilor din proiectul Codului de bune practici, a fost amânată pentru mâine, 26 iunie, a anunţat preşedintele "Romalimenta", Sorin Minea. "Este posibil ca la această întâlnire dintre producători şi retaileri, înainte de semnarea Codului de bune practici, să participe şi ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş", a spus domnia sa.
În runda de negocieri din 13 iunie, Codul de bune practici a fost armonizat aproape în totalitate, deşi cea mai importantă problemă - cea a preţului de achiziţie - a rămas nesoluţionată, urmând să fie din nou analizată în actuala întâlnire. Preşedintele "Romalimenta" a mai declarat, citat de Rompres: "Definirea preţului de achiziţie propusă de noi nu o vom negocia. Ne-au promis că vor studia varianta noastră şi că în final vom semna codul pe 30 iunie".
Preţul de achiziţie este alcătuit din preţul de listă al producătorului, fără discount şi bonus, la care se adaugă toate cheltuielile aferente clientului respectiv. În urma negocierilor, s-a convenit asupra taxelor percepute de supermarketuri - care nu vor mai fi impuse şi se vor putea negocia - dar şi asupra penalităţilor pe care le vor plăti ambele părţi dacă nu sunt respectate contractele.
Proiectul de Cod a fost îmbunătăţit cu încă două puncte noi - unul referitor la discount, care va face parte integral din lista de preţuri, iar cuantumul acestui discount va fi negociat cu fiecare comerciant în parte. "Am mai introdus - în premieră - şi termenul de bonus, care reprezintă un premiu dacă retailerul depăşeşte targetul de vânzări stabilit", a subliniat Sorin Minea.
Domnia sa a mai spus că a solicitat Executivului să se implice în adoptarea unui act normativ în care să fie definit clar preţul de achiziţie şi să se interzică vânzarea sub acest preţ. Producătorii au obţinut în cadrul negocierilor cu retailerii dreptul de a vinde mai ieftin în magazinele mici, de cartier.
Conform unui studiu realizat de Oficiul de statistică al Comunităţii Europene, preţurile alimentelor au crescut, în România, în perioada aprilie 2007 - aprilie 2008, cu 12,4%, în timp ce la nivel Uniunii Europene creşterea a fost de 7,1 procente în perioada analizată. În lunile martie şi aprilie 2008, s-au înregistrat şi cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor atât în UE, cât şi în zona euro după anul 1996.