"Distrigaz Sud" solicită scumpirea gazelor cu 18% de la 1 iulie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 mai 2008

"Distrigaz Sud" solicită scumpirea gazelor cu 18% de la 1 iulie

Conducerea companiei "Distrigaz Sud" consideră că preţul gazelor naturale pentru consumatorii captivi ar trebui să fie majorat cu 18% de la 1 iulie 2008. Creşterea este necesară pentru acoperirea costurile mai mari cu achiziţia gazelor din import, au declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, oficialii societăţii.

În primul trimestru al acestui an, când consumul de gaze a fost mare, "Distrigaz Sud" a înregistrat pierderi zilnice de circa 1,5 milioane de lei. Din martie şi până în prezent, când consumul a scăzut datorită încălzirii vremii, pierderile zilnice au scăzut la un milion de lei.

"Distrigaz Sud" a depus deja la ANRE (reglementatorul pieţei de energie) toate documentele justificative pentru majorarea tarifelor reglementate. În cazul în care creşterea de preţ nu va acoperi, în continuare, costurile cu achiziţia gazelor importate din Federaţia Rusă, "Distrigaz Sud" ameninţă cu debranşarea clienţilor rău-platnici. O parte importantă din aceştia sunt producători de energie termică din marile oraşe. Datoriile lor către compania distribuitoare şi furnizoare de gaze naturale se ridică la 200 - 300 milioane de lei, reprezentând contravaloarea facturilor pe ultimele trei luni.

Compania a raportat, pentru 2007, un profit net de 182 milioane de lei, în creştere cu circa 16% faţă de anul precedent. Cifra de afaceri înregistrată în 2007 a fost de 3,215 miliarde de lei, în creştere uşoară faţă de cea din 2006 (3,206 miliarde de lei). Situaţia financiară din acest an va fi grav afectată de tarifele reglementate mici, care nu acoperă costurile de achiziţie a gazelor naturale importate.

Oficialii "Distrigaz Sud" susţin că societatea a înregistrat deja pierderi de peste 80 de milioane de lei în primul trimestru al anului, ca urmare a modificării tardive a preţului reglementar, de la 1 februarie, în loc de 1 ianuarie. Majorarea operată atunci a fost de 8,5%, considerată insuficientă de distribuitorii de gaze naturale. Pentru 1 aprilie 2008, "Distrigaz Sud" şi "E.ON Gaz" au solicitat ANRE majorări de circa 12%. Dar reglementatorul a amânat ajustarea tarifară pentru 1 iulie. În aceste condiţii, "Distrigaz Sud" estimează că va încheia prima jumătate a anului cu pierderi importante de câteva zeci de milioane de euro.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, recent, solicitările distribuitorilor de gaze naturale de creştere cu 18% a tarifelor de la 1 iulie nu sunt sustenabile. Domnia sa a afirmat că autorităţile caută soluţii pentru ca tarifele finale pentru populaţie să fie modificate din cauza creşterii cotaţiilor internaţionale pentru gazele naturale, iar aceste majorări să fie absorbite în alt mod de către sistem.

Interes sporit pentru preluarea "Petrom Distribuţie Gaze"

"Distrigaz Sud" ar fi interesată de preluarea "Petrom Distribuţie Gaze" în cazul în care aceasta va fi scoasă la vânzare, a mai declarat, ieri, conducerea societăţii. Compania este interesată de toate societăţile de distribuţie aflate pe teritoriul său de interes. "Distrigaz Sud" nu exclude nici varianta asocierii pentru preluarea "Petrom Distribuţie Gaze", însă acest lucru depinde de analizele de oportunitate. Trei sferturi din aria de activitate a "Petrom Distribuţie Gaze" se află pe teritoriul pe care operează "Distrigaz Sud".

"Distrigaz Sud" va deveni şi furnizor de electricitate, iar conducerea societăţii estimează că vor avea primul client până la finele anului. A fost obţinută licenţa de furnizare, iar în prezent se lucrează la ofertare.

Investiţii de circa 300 milioane de lei

Pentru acest an, "Distrigaz Sud" a programat investiţii de circa 300 milioane de lei. Peste jumătate din această sumă va fi alocată modernizării şi reînnoirii reţelei de distribuţie. Alte 13% din fonduri sunt pentru extinderea reţelei, 2% - IT şi 29% pentru alte investiţii. Astfel, 300 km de conducte vor fi înlocuite şi alte 400 km vor reprezenta lucrările de extindere.

Anul trecut, compania a cheltuit peste 290 milioane de lei pentru investiţii, cu care a modernizat reţelele pe 480 km. Extinderea reţelelor s-a derulat pe 152 km, iar investiţiile noi în concesiuni totalizează 315 km.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb