DMITRI MEDVEDEV:  "Să nu uităm că şi UE are centrale nucleare, iar accidentele se pot întâmpla şi acolo"

G.D.
Internaţional / 12 august 2022

"Să nu uităm că şi UE are centrale nucleare, iar accidentele se pot întâmpla şi acolo"

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a lansat astăzi o ameninţare voalată la adresa aliaţilor occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staţionarea de forţe în jurul centralei ucrainene Zaporojie, transmite Reuters, conform Hotnews.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras asupra oraşelor ucrainene din incinta centralei ştiind că forţele ucrainene nu pot risca să riposteze. Kievul spune că Moscova a bombardat ea însăşi zona, dar dă vina pe Ucraina.

"Ei [Kievul şi aliaţii săi] spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar şi pentru publicul stupid rusofob", a scris Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

"Ei spun că se întâmplă din pur hazard, ca şi cum nu am fi vrut", a continuat el.

"Se pare că cei de la Kiev şi patronii lor occidentali sunt gata să orchestreze un nou Cernobîl. Rachete şi obuze cad din ce în ce mai aproape de reactorul centralei nucleare din Zaporojie", a afirmat Medvedev în postare, potrivit The Moscow Times.

"Ce pot să spun? Să nu uităm că şi Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla şi acolo", a spus Medvedev.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU a transmis că bombardamentul de la Zaporojie cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reuşit să organizeze condiţiile pentru o inspecţie.

Kievul şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au cerut ca zona să fie demilitarizată, iar Grupul celor şapte economii majore a îndemnat Rusia să o returneze Ucrainei.

Însă Leonid Slutsky, deputat rus de rang înalt şi preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de stat, a declarat că ideea de a returna centrala sub controlul ucrainenilor este "o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securităţii".

Rusia a capturat centrala din Zaporojie în martie, dar aceasta este în continuare operată de personalul ucrainean.

Kievul a declarat că complexul a fost lovit de cinci ori ieri, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficiali numiţi de Rusia au susţinut, citaţi de TASS, că Ucraina a bombardat centrala de două ori, întrerupând o schimbare de tură.

Ministrul ucrainean de interne a declarat ieri că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie.

Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat astăzi că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi "pusă la naftalină", fără a preciza ce înseamnă exact asta.

"În curând (autorităţile ucrainene) nu vor primi nimic, pentru că, desigur, vom salva centrala nucleară, o vom pune la naftalină, vom aduce producţia [de electricitate] pe care o avem în teritoriile eliberate", a declarat acesta.

Kievul spune de mai multe săptămâni că plănuieşte o contraofensivă pentru a recuceri provinciile Zaporojie şi Herson. Moscova a instalat oficiali regionali care afirmă că intenţionează să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bine ca personaje de rang foarte inalt ameninta Europa (si) cu santajul nuclear. In felul asta isi dau arama pe fata inca si mai bine si inlatura orice dubiu cu privire la intentiile lor. Daca mai credea, sau spera cineva ca poate exista cale civilizata de intelegere cu Rusia, credinta asta e distrusa zi de zi si declaratie cu declaratie de rusi.

    Foarte bine. E o criza existentiala pentru intreaga Europa si vom vedea cine va prevala pana la urma. 

    nu se vor intampla

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb