DNA Şapte persoane, puse sub acuzare pentru retrocedarea frauduloasă a unui teren

Andrei Stan
Anticorupţie / 18 februarie 2016

Şapte persoane, printre care directorul unei societăţi comerciale, un consilier juridic şi un avocat, au fost puse astăzi sub urmărire penală de procurorii DNA Iaşi pentru abuz în serviciu, într-un dosar ce vizează retrocedarea frauduloasă a unui teren ce aparţinea statului, potrivit unui comunicat al DNA trimis redacţiei.

Astfel, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Gineta Roman, director general al unei societăţi comerciale, Lucian Drîmbă, consilier juridic, Ioan Zapodeanu, Mariana Popa, registrator la OCPI Iaşi, Călin Ovidiu Oltean, avocat în cadrul Baroului Iaşi, Dumitriţa Zapodeanu şi Oana Roxana Călin.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "La data de 29 ianuarie 2008, suspecta Roman Gineta, în calitate de director general al unei societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul consilierului juridic Drîmbă Lucian, la solicitarea suspectului Zapodeanu Ioan (beneficiar al unor drepturi litigioase), a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6708,64 mp, (din care clădiri şi construcţii având o suprafaţă construită de 1459,77 mp situate în municipiul Iaşi). Această decizie a fost dispusă cu încălcarea dispoziţiilor legale, deoarece firma respectivă nu era proprietară a terenului respectiv. Firma avea doar drept de superficie asupra suprafeţei respective, proprietar fiind statul român.

În acelaşi context, suspecta a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată.

Acţionând în această modalitate, suspecta Roman Gineta a cauzat un prejudiciu în valoare de 510.919,5 euro în dauna firmei pe care o reprezenta, în valoare de 268.345,6 euro în dauna statului român şi un folos în valoare de 779.265,1 euro pentru suspectul Zapodeanu Ioan".

Procurorii DNA precizează: "La data de 08 martie 2010, suspecta Popa Mariana, în calitate de registrator la O.C.P.I. IAŞI, urmare a unei cereri depusă de avocatul Olteanu Călin Ovidiu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea suspectului Zapodeanu Ioan.

În scopul ascunderii originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârşirea de infracţiuni, suspectul Zapodeanu Ioan, prin mandatar soţia sa, Zapodeanu Dumitriţa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, respectiv suspectei Călin Oana Roxana, o cotă parte de 5/100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.

Ulterior, în urma unui partaj voluntar, suspectul Zapodeanu Ioan a transferat în totalitate cumnatei sale terenul şi construcţiile contra sultei de 20.000 euro".

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 Cod de procedură penală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb