DNA DESCHIDE AL PATRULEA DOSAR ANRP Mihai Rotaru şi Sergiu Diacomatu, reţinuţi pentru 24 de ore

I.D.
Anticorupţie / 26 noiembrie 2015

Mihai Rotaru şi Sergiu Diacomatu, reţinuţi pentru 24 de ore

Actualizare 19:25 Cinci persoane reţinute în noul dosar ANRP

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, începând cu data de astăzi, a inculpaţilor Diacomatu Sergiu Ionuţ, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara, membri în aceeaşi comisie, toţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a omului de afaceri Rotaru Mihai, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi a evaluatorului Negurici Sergiu, pentru complicitate la abuz în serviciu, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

În ordonanţele de reţinere se arată că, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: "La data de 17.06.2010, inculpaţii Diacomatu Sergiu Ionuţ, vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara, membri ai aceleiaşi comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Pentru supraevaluarea terenului, în dosarul de despăgubire menţionat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

Procurorii mai susţin că: "Din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai şi cu preşedinta A.N.R.P., şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului Rotaru Mihai. În schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de A.N.R.P. în tot cursul anului 2011".

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calităţile procesuale şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 27 noiembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:35

Mihai Rotaru şi Sergiu Diacomatu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DNA, în noul dosar privind acordarea de despăgubiri de către ANRP, potrivit surselor din presă.

Vom reveni cu detalii.

(S.A.)

-----------

Deputatul Cătălin Teodorescu şi Mihai Rotaru, aduşi cu mandat la DNA

Deputatul Cătălin Teodorescu şi Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova, au fost aduşi, joi, cu mandat la DNA pentru a fi audiaţi într-un nou dosar privind acordarea de despăgubiri de către ANRP, ne-au confirmat surse judiciare.

Procurorii DNA - Structura Centrală audiază joi persoane într-un dosar având ca obiect plata unor despăgubiri de ANRP către Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Potrivit acestora, ar fi vorba de o sumă de aproximativ 109.000.000 lei acordată acestuia de către Comisia ANRP, condusă de Crinuţa Dumitrean, pentru un teren din Piteşti.

Aceleaşi surse susţin că Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturile litigioase de la o persoana care se judeca cu Primăria Piteşti de 8 ani, iar după ce drepturile au fost vândute în 6 luni acesta ar fi primit de la ANRP despăgubirile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Deci ROTARU adus cu mandat la DNA ! Se pregateste cumva IACIU?

    pl, nu se recupereaza nik

    Sa nu sape prea mult ca dau de Elliott si asociatii lor interni si externi. Sa o tina asa la suprafata, sa ceeze doar impresia ca fac justitie.

    1. Haha, tare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb