DNA: Directorul Spitalului Judeţean Constanţa, trimis în judecată pentru tentativă de abuz în serviciu

V.B.
Anticorupţie / 4 noiembrie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa l-au trimis în judecată în stare de libertate pe Dănuţ Căpăţînă, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din localitate, pentru tentativă la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, DNA i-a trimis în judecată, tot în stare de libertate, pe Mihai Corneliu Stănculescu (şef al Serviciului Achiziţii din spital), (angajat al SC "AGRODEC" SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către spital), Violeta Androne (director financiar-contabil al spitalului), Gheorghe Antohi (angajat al spitalului), Carmela Endora Gherghina (consilier juridic în spitalul) şi Marioara Furnică (economist în Serviciul Achiziţii al spitalului), în principal pentru tentativă de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului, directorul Căpăţînă, "atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice".

Procurorii mai susţin că, în calitate de membri ai comisiei de evaluare din spital, "în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor".

La rândul său, Marioara Furnică, participând la 20 octombrie 2010, ca membru al comisiei de evaluare din spital, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul lui Mihai Stănculescu, ar fi încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

"Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora şi Furnică Marioara, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC "R.M.B. INTER MED SOLUTIONS" SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal), deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus-menţionat", relatează procurorii.

Acest lucru ar fi condus în final atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăţi comerciale (persoană vătămată în dosar), deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele impuse de către autoritatea contractantă prin documentaţia de atribuire, cât şi la crearea premiselor necesare obţinerii, de către ofertantul SC "R.M.B. INTER MED SOLUTIONS" SRL Bucureşti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei, (aproximativ 6.302.226,78 euro). Ca urmare a intervenţiei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, independent de voinţa sau capacitatea de dispoziţie a inculpatului, contractul de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medica nu a mai fost atribuit societăţii SC "R.M.B. INTER MED SOLUTIONS" SRL Bucureşti, mai opinează anchetatorii.

Potrivit rechizitoriului, faptele ar fi fost fost săvârşite cu intenţia prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniţial câştigător, în considerarea relaţiilor personale preexistente dintre managerul autorităţii contractante, respectiv inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi reprezentanţii SC "R.M.B. INTER MED SOLUTIONS" SRL Bucureşti.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb