DNA: Doi foşti directori CEC Bank Braşov, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Alexandru Costea
Anticorupţie / 21 octombrie 2015

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Braşov a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi foşti directori ai CEC Bank - sucursala Braşov, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea, la data faptelor director al CEC Bank - Sucursala Braşov, respectiv director operaţiuni şi ulterior şef serviciu credite, sunt acuzate de procurori că au săvârşit 38 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea au fost trimişi în judecată sub control judiciar: Simon Daniel Sava, director general al unei societăţi comerciale la data faptelor, acuzat de complicitate la 38 de infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Sorin Staicu, asociat şi administrator de fapt al unei societăţi comerciale la data faptelor, acuzat de săvârşirea a nouă infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În stare de libertate au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar: Cosmin Alin Sava, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în forma complicităţii a cinci infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Vasile-Dumitru Vereş, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în forma complicităţii a 24 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Monica Vrînceanu, funcţionar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a 12 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Ildiko Gyongyosi, funcţionar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Gabriela Prepeliţă, funcţionar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a opt infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Rodica Sburlan, funcţionar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Eugenia Boboc, funcţionar bancar, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Laurenţiu Mihăilă, funcţionar bancar, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"În perioada 2006 -2012, unitatea bancară condusă de inculpatele Tăvălică Florentina şi inculpata Renţea Afrodita Nicoleta, în baza unor înţelegeri prealabile cu inculpaţii Sava Simion Daniel şi Staicu Sorin, a acordat un număr de 38 de credite cu nerespectarea procedurilor şi normelor bancare unor clienţi privilegiaţi, printre care se numără şi firmele conduse de aceştia doi din urmă.

Mai mult, în scopul de a nu se înregistra restanţe la plata ratelor creditelor contractate de clienţii privilegiaţi, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care, în aparenţă, să nu facă parte din acelaşi grup.

Acest lucru a fost posibil prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total şi supunere a angajaţilor din sucursală, având la bază teama lor de pierdere a locului de muncă şi de a intra în conflict cu cele două inculpate din conducere.

Astfel, la cererea inculpatelor Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta şi în baza unei înţelegeri prealabile cu acestea, ceilalţi inculpaţi, în calitate de funcţionari ai aceleiaşi unităţi bancare, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au propus spre aprobare cererile de creditare respective, cunoscând faptul că documentaţiile respective prezentau vicii, erau incomplete ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica.

Concret, din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în perioada respectivă, firmele administrate de inculpaţii Sava Simon Daniel, Staicu Sorin şi Vereş Vasile asociatul acestuia din urmă înregistrau restanţe la plata unor credite contractate de la unitatea bancară condusă de cele două inculpate.

În aceste împrejurări, în ideea de a obţine noi surse de finanţare de la aceeaşi unitate bancară, inculpatul Sava Simon Daniel, fără implicarea sa directă şi fără asumarea de obligaţii, conform înţelegerii prealabile cu inculpaţii Tăvălică Florentina, Renţea Afrodita Nicoleta, Staicu Sorin şi Vereş Vasile, a convenit cu persoane apropiate (printre care şi Sava Cosmin Alin, fratele primului inculpat), cu angajaţi sau cu persoane cu situaţie financiară precară, ca acestea să contracteze în nume propriu sau în numele unor societăţi înfiinţate în acest scop, credite bancare.

În acelaşi sens au fost încheiate cu aceste persoane acte juridice care consemnau situaţii nereale (calitatea de angajat a unor persoane, veniturile realizate de acestea, existenţa şi valoarea unor bunuri mobile şi imobile şi situaţia juridică a acestora), care au fost puse la dispoziţia funcţionarilor bancari şi care au stat la baza acordării celor 38 de credite (şi în lipsa cărora respectivele persoane nu ar fi îndeplinit condiţiile prevăzute de normele bancare).

Concret, pentru a crea aparenţa necesară primirii creditelor, inculpatul Sava Simon Daniel a încheiat contracte fictive de închiriere cu apropiaţi de-ai săi pentru ca aceştia să justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achiziţionarea unor utilaje care să justifice acordarea creditelor, a încheiat contracte fictive de prestări servicii şi a garantat cu aceleaşi bunuri, ale sale ori ale inculpatului Staicu Sorin, mai multe credite, ulterior nerambursate.

Sumele de bani astfel obţinute au fost folosite de inculpaţii Sava Daniel şi Staicu Sorin atât în interesul firmelor pe care le administrau cât şi în interes personal.

Pentru a exclude orice legătură a acestora în activitatea infracţională, inculpaţii au solicitat titularilor creditelor ca, în situaţia în care li se vor cere explicaţii cu privire la acordarea acestor credite să nu fie menţionaţi, pentru a evita angajarea răspunderii penale.

În acest mod, s-a cauzat un prejudiciu în dauna instituţiei bancare în valoare de 19.352.522,25 lei, sumă care reprezintă totodată folos necuvenit urmărit şi obţinut de inculpaţi".

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi asupra unor instrumente financiare (acţiuni) ce aparţin inculpaţilor Sava Simon Daniel, Staicu Sorin şi Sava Cosmin Alin.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare aparţinând inculpatului Sava Simon Daniel.

În vederea recuperării prejudiciului, director operaţiuni s-a constituit parte civilă cu suma de 19.352.522,25 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cele două persoane cu funcţie de conducere la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov au mai fost trimise în judecată în alte două dosare pentru fapte similare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb