DNA extinde urmărirea penală în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină

Andreea Popescu
Anticorupţie / 7 decembrie 2016

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Actualizare 18:20

Procurorii anticorupţie au extins astăzi urmărirea penală în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii lui Bogdan Gigină, informează un comunicat al DNA.

Astfel, fostul vicepremier, administratorul firmei şi şeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a decedat poliţistul sunt urmăriţi penal pentru ucidere din culpă.

Ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea preşedintelui României, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În aceeaşi cauză, faţă de Gabriel Oprea s-a dispus anterior (în 5 februarie 2016) efectuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere şi abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

De asemenea, anchetatorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de persoana juridică SC General MPM Impex SRL, sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, precum şi a lui Petre Mazilu, administrator al firmei menţionate şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul firmei, ambii sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă.

Potrivit ordonanţei procurorilor, "în cauză există probe că la momentul producerii accidentului victima Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de Interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie; dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea".

Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei, respectiv, prezenţa acestuia ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice şi modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, mai susţin procurorii.

DNA precizează: "Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activităţi au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel.

Concret, conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia".

Semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor, mai spun anchetatorii. Conform prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.

"Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex SRL Petre Mazilu şi şefului de echipă Adrian Corcodel", menţionează comunicatul.

De asemenea, rudele lui Bogdan-Cosmin Gigină s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale şi materiale în cuantum de aproximativ trei milioane de euro.

În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracţiunilor care fac obiectul cauzei, arată DNA, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea lui Gabriel Oprea, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracţiunilor, către membri ai familiei acestuia, a General MPM Impex SRL, a lui Petre Mazilu şi a lui Adrian Corcodel.

(S.A.)

-----------

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a venit în această dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, potrivit Digi24.ro.

Fostul ministru Gabriel Oprea a fost pus, în luna octombrie, sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în timp ce conducea o motocicletă a Brigăzii Rutiere Bucureşti, în seara de 20 octombrie 2015. Agentul de poliţie, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a lui Gabriel Oprea, atunci vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, a pierdut controlul motocicletei, în condiţiile în care ploua, şi a ajuns într-o groapă săpată pe carosabil pentru lucrări la reţeaua de gaze.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

"În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb