DNA: Fostul deputat Adrian Simionescu şi omul de afaceri Marian Fişcuci, urmăriţi penal

Andrei Stan
Anticorupţie / 14 iulie 2017

DNA: Fostul deputat Adrian Simionescu şi omul de afaceri Marian Fişcuci, urmăriţi penal

Actualizare 14:30

Adrian Simionescu, fost deputat şi acţionar în cadrul societăţii comerciale "Fan Speed Nikopole", a fost pus astăzi sub urmărire penală pentru efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

De asemenea, omul de afaceri Marian Fişcuci, fost administrator al SC "Proinvest" SRL, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

În acelaşi dosar procurorii i-au mai pus sub urmărire penală pe Florinel Marinaş şi Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai "Fan Speed Nikopole", pentru complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, firma SC "Proinvest" SRL este acuzată de evaziune fiscală.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 2012 - 2014, inculpatul Fişcuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti. În acest lanţ economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian (administrată de ceilalţi doi inculpaţi) căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii - firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare".

După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC "Proinvest" S.R.L., afirmă anchetatorii.

DNA precizează: "Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti - destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

În acest context, inculpatul Fişcuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit să îi faciliteze eludarea obligaţiilor fiscale către stat, obţinând astfel sume mai mari ca venituri şi totodată, a afectat indirect şi celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la preţul de piaţă ce includea şi TVA".

Potrivit procurorilor, schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC "Proinvest" S.R.L. Alexandria, controlată de Marian Fişcuci, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma "Fan Speed Nikopole", controlată de Adrian Constantin Simionescu şi Florinel Marinaş, (operaţiune scutită de TVA). Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din ţara noastră, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea "Proinvest" SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia, adaugă sursa citată.

În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. pe teritoriul Bulgariei, mai târziu fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final, susţin anchetatorii, care precizează că tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare.

DNA mai arată: "În cursul anului 2014, inculpatul Simionescu Adrian Constantin, deputat în Parlamentul României, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obţinând un folos în valoare de 1.159.393 lei (echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele două firme în perioada respectivă).

Potrivit datelor existente în cauză, inculpatul Simionescu Adrian Constantin a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul «de facto», realizând atribuţiile specifice administratorului.

Urmare a acestor demersuri, s-a stabilit că, în intervalul 2012 - 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) - «livrate intracomunitar» este de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind inculpatul Fişcuci Marian".

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Adrian Simionescu, Florinel Marinaş, Mihai Alexandru Simionescu şi firmei SC "Proinvest" SRL.

Aceeaşi măsură a mai fost instituită şi asupra conturilor deţinute de inculpaţii Adrian Simionescu, Marian Fişcuci, Florinel Marinaş, Mihai Simionescu şi SC "Proinvest" SRL.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:48 La DNA a ajuns şi fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, Florinel Marinaş, anunţă Digi24

(S.A.)

------------

Omul de afaceri Marian Fişcuci şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman Adrian Simionescu, consideraţi apropiaţi ai liderului PSD, Liviu Dragnea, s-au aflat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), anunţă News.ro.

La ieşirea de la DNA, unde a stat mai puţin de o oră, Fişcuci, primul patron al firmei "Tel Drum", a declarat că a fost chemat în legătură cu un dosar mai vechi.

Adrian Simionescu a refuzat să facă declaraţii presei.

Conform unui raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) prezentat de jurnaliştii de la Rise Project, Fişcuci se numără printre oamenii de bază ai liderului PSD Liviu Dragnea, numele său figurând în "organigrama" grupării din jurul acestuia. De asemenea, şi numele lui Simionescu apare în anchetele Rise Project în legătură cu "Tel Drum", firmă în spatele căreia se află, potrivit publicaţiei on-line, Liviu Dragnea.

DNA s-a sesizat din oficiu în două dosare penale "in rem" pentru fapte asimilate corupţiei, în urma investigaţiei Rise Project.

Rise Project a publicat săptămâna trecută un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ" formată de Liviu Dragnea. În document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA". Rise Project a scris că raportul vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei "Tel Drum", lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi influenţă. Publicaţia on-line mai susţine că, în prezent, documentul se află în arhiva DGPI.

DNA a anunţat ulterior că o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie 2016 începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia.

În 10 iulie, DNA a precizat că s-a sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conţinute în investigaţia jurnalistică, existând indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei.

Adrian Simionescu ş Marian Fişcuci mai sunt cercetaţi de DNA într-un dosar deschis în 2014, primul fiind acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi cel de-al doilea de evaziune fiscală.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi că nici nu se află "în spatele" societăţii.

De asemenea, autenticitatea documentului prezentat de Rise Project a fost contestată astăzi de ministrul de Interne Carmen Dan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb