DNA: Fostul director IT al ministerului justiţiei, trimis în judecată pentru luare de mită

Ion Marian
Anticorupţie / 23 decembrie 2016

Fostul director IT al ministerului justiţiei, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul director IT din cadrul Ministerului Justiţiei (MJ), Ion Kerch, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat că a primit o mită în valoare de 274.000 de euro, conform unui comunicat al instituţiei.

Conform anchetatorilor, banii au fost primiţi de Kerch de la diverse firme de software, pentru a le avantaja în licitaţii pentru atribuirea şi realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justiţiei, unele contracte, în valoare de peste 30 milioane de euro.

În acelaşi dosar, fostul deputat Relu Fenechiu a fost condamnat, în noiembrie, la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, după ce a recunoscut faptele de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Conform DNA, în perioada 2012-2015, Ion Krech, în calitate de director delegat al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul MJ, manager a două proiecte de informatizare finanţate din fonduri nerambursabile derulate de minister şi în calitate de preşedinte al comisiilor de evaluare şi licitaţie, a pretins şi primit, prin intermediul a două persoane, de la reprezentanţii unor firme de software, suma totală de 274.000 euro.

În acelaşi context, acuzatul a acceptat şi promisiunea făcută de trei persoane privind sprijinul în obţinerea unei funcţii de conducere în cadrul unei instituţii publice (titular al postului de director Direcţie IT în cadrul Ministerului de Justiţie).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite pentru ca Ion Krech, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să sprijine firmele respective în câştigarea licitaţiilor pentru atribuirea şi realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justiţiei, în valoare totală de peste 29 milioane de lei.

Cu câteva luni înainte de publicarea oficială, inculpatul Krech Ion a remis reprezentanţilor uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În acelaşi sens, Kerch a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă.

De asemenea, pe parcursul derulării procedurilor, inculpatul Krech Ion a întocmit mai multe documente false, respectiv: rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte;

declaraţii de imparţialitate şi confidenţialitate pe propria răspundere (în care a declarat în mod nereal că nu are legătură cu niciunul dintre participanţii la procedura de licitaţie, deşi pretinsese şi primise de la aceştia sume de bani cu titlu de mită);

un proces verbal de recepţie cantitativă şi calitativă întocmit pentru crearea aparenţei efectuării plăţii în condiţii de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei având ca obiect recunoaşterea comiterii faptelor de către Relu Fenechiu, la data faptelor deputat în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată şi spălare a banilor, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la trei ani de închisoare cu executare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb