DNA: Fostul şef al DGA Prahova, cercetat pentru multiple fapte de corupţie

Jose Fierro
Anticorupţie / 22 decembrie 2016

Fostul şef al DGA Prahova, cercetat pentru multiple fapte de corupţie

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, Ispas Constantin, a fostului adjunct al şefului IPJ Prahova, Adrian Rădulescu şi a ofiţerului Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploieşti, Emanuel Saghel, într-un dosar de trafic de influenţă, luare de mită, cercetare abuzivă, divulgarea informaţiilor secrete de stat, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi şantaj, informează un comunicat de presă al DNA.

Constantin Ispas mai este cercetat şi într-un dosar de corupţie în care Sebastian Ghiţă, în prezent dat în consemn la frontieră, a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.

Procurorii anticorupţie susţin că, în cursul lunii aprilie 2010, Constantin Ispas, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul DGA, a pretins şi a primit, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, de la un martor denunţător, câte 10.000 euro, în două tranşe şi ajutor financiar pentru o anumită societate comercială deţinută de un apropiat al său.

Ajutorul financiar a constat într-un împrumut în sumă de 200.000 lei şi încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietate a denunţătorului, pentru a crea posibilitatea societăţii respective să obţină un credit bancar. În realitate, banii pentru imobil nu a fost achitaţi.

Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse şi primite de Ispas pentru a-l determina pe ofiţerul coordonator din cadrul BCCO Ploieşti, comisarul şef Mihail Emanuel Saghel să instrumenteze un dosar penal, astfel încât să se creeze o situaţie favorabilă denunţătorului, cercetat în cauza respectivă.

Conform DNA, în perioada 2010 - 2013, Constantin Ispas s-a folosit de influenţa conferită de funcţia sa, respectiv şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul DGA. Acesta i-a determinat în mod repetat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale altor societăţi comerciale şi a primt în schimb, de la reprezentantul acestora din urmă, foloase materiale ce au constat în:

- 1.500 lei, pentru fiecare dintre cele 39 de tranzacţii cu produse petroliere derulate de firmele favorizate, în total, 58.500 lei;

- sume de bani cuprinse între 700 şi 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menţionată;

- sume de bani sau motorină pentru alimentarea propriului autoturism în valoare de circa 2.000 lei lunar, în perioada 2009-2012;

- furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul unei balastiere, echivalentul a 45-50 basculante;

- transportul unor baloţi de lucernă sau grâu, din zona Urlaţi, la o fermă, pe care o administrează în fapt inculpatul Ispas Constantin;

- plata, în vara anului 2011, a cheltuielilor dintr-un concediu făcut împreună cu familia sa, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, sejur ce a costat 2.000 euro.

Procurorii DNA îl acuză pe Constantin Ispas că, în perioada 2009 - 2015, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, a primit direct sume importante de bani de la administratorul unei societăţi comerciale, precum şi indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestuia, către societăţile administrate de rudele sale.

În schimbul acestor avantaje, Constantin Ispas, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, trebuia să asigure protecţie instituţională omului de afaceri şi familiei acestuia.

În acelaşi context, inculpatul trebuia să iniţieze şi să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliţie implicaţi în soluţionarea unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, de către administratorul respectiv.

În acest sens, în perioada de referinţă, inculpatul a desfăşurat diverse activităţi procedurale în direcţia celor promise.

Astfel, acnchetatorii aduc în vedere faptul că în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2013, Ispas, împreună cu Ionuţ Adrian Rădulescu, în calitate de ofiţer în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, au recurs la ameninţări şi au făcut promisiuni pentru a determina mai mulţi administratori de societăţi comerciale să formuleze denunţuri la adresa ofiţerilor de poliţie de la S.I.F. Prahova ce au instrumentat dosarul penal amintit mai sus.

Pe 18 august 2015, cu ocazia percheziţiilor efectuate, procurorii anticorupţie au găsit în imobilele aflate în proprietatea şefului Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova 13 documente ce conţineau informaţii clasificate ca secret de stat şi înscrisuri de natură a afecta activitatea unor persoane juridice. Acesta le deţinea, fără drept, în afara atribuţiilor sale de serviciu.

Cu aceeaşi ocazie, au fost descoperite 29 înscrisuri care conţineau informaţii clasificate, de natură a afecta activitatea unor persoane juridice. Documentele au fost sustrase în mod repetat de Ispas în perioada 2004-2012, în calitate de ofiţer de poliţie, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În perioada anilor 2014-2015, Mihail Emanuel Saghel, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploieşti, prin poziţia sa în baza delegărilor de competenţă dispuse de D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti, a constrâns un jurnalist, prin ameninţare, direct sau prin interpuşi, cu constituirea de dosare penale şi luarea unor măsuri preventive faţă de acesta, în scopul de a-l determina pe de o parte să nu mai editeze şi să nu mai publice materiale de presă compromiţătoare la adresa sa, iar pe de altă parte, să compromită un magistrat prin formularea unor denunţuri împotriva acestuia.

Direcţia Naţională Anticorupţie mai informează că, în prima jumătate a anului 2011, Saghel Mihail Emanuel, în aceeaşi calitate, a pretins şi acceptat prin intermediul lui Constantin-Sebastian Rădulescu un comision de 10 % dintr-o sumă de bani pe care un administrator de firmă urma să o recupereze în contextul unui dosar penal.

În acest sens, în dosarul respectiv, inculpatul a desfăşurat acte de urmărire penală pentru ca suma de bani ce reprezenta prejudiciul în respectiva cauză penală să fie recuperată de omul de afaceri.

Ulterior, după ce respectiva cauză a fost declinată Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, inculpatul Saghel Mihail Emanuel i-a pretins în continuare omului de afaceri comisionul menţionat, precum şi prelucrarea a 3-4 mc buşteni (operaţiune evaluată la suma de 300 - 400 lei) şi uscarea unei cantităţi de 0,5 mc de cherestea al cărei cost a fost evaluat la 40 - 50 euro/mc, pentru a determina un ofiţer de poliţie din cadrul I.P.J. Prahova - S.I.F. să soluţioneze cu celeritate dosarul respectiv, astfel încât suma de bani, reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală, să fie recuperată.

La data de 18 august 2015, cu ocazia percheziţiilor efectuate de procurori, au fost găsite la domiciliul lui Saghel, 17 documente ce conţineau informaţii secrete, înscrisuri de natură a afecta activitatea unor companii, pe care acesta le deţinea fără drept, în afara atribuţiilor sale de serviciu.

Cu aceeaşi ocazie, au fost descoperite 39 înscrisuri care conţineau informaţii clasificate de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, sustrase în mod repetat de inculpat în perioada 2005-2010, în calitate de ofiţer de poliţie.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Constantin Ispas şi a lui Mihail Emanuel Saghel, precum şi asupra conturilor deţinute de aceştia la diferite unităţi bancare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toate la timpul trecut; cati din cei in functie sunt in aceeasi situatie? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb