Dimineaţa zilei de vineri a dubutat tumultuos la Complexul Hunedoara, care a fost percheziţionat de procurorii anticorupţie. Potrivit unor surse judiciare, dar şi unor surse din companie, procurorii cercetează contractele de import cărbune, dar şi contractele de retehnologizare. Una dintre societăţile care au beneficiat de pe urma contractelor este Termogaz, ne-au precizat sursele judiciare, care susţin că percheziţiile nu i-au ocolit nici pe traderii de cărbune care au sau au avut contracte cu societatea din Valea Jiului, cunoscută drept o gaură neagră a economiei, dar şi unul dintre cei mai mari beneficiari ai ajutoarelor de stat.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, sec, că a efectuat percheziţii domiciliare în 9 locaţii situate în Municipiul Bucureşti şi judeţele: Hunedoara şi Maramureş, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2011 - 2015. Potrivit DNA, una din locaţii este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.
Corpul de control al miniştrilor Energiei Constantin Niţă şi Andrei Gerea a derulat investigaţii la Complexul Hunedoara şi societăţile din componenţa societăţii, sursele noastre afirmând că rapoartele cu siguranţă au ajuns pe masa DNA.
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a cerut, în octombrie 2014, conducerii Complexului Energetic Hunedoara să fie încurajată creşterea cantităţilor de cărbune autohton în vederea diminuării spre zero a importurilor. Domnia sa a spus, la vremea respectivă, că trebuie găsite soluţii pentru a creşte producţia de cărbune din Valea Jiului.
Huila autohtonă este amestecată cu cea de import pentru a obţine o putere calorifică mai mare la ardere în CET-urile Complexului Hunedoara (Deva şi Paroşeni). De asemenea, huila de import are un preţ mai mic decât producţia autohtonă, care este catalogată de mulţi specialişti ca ineficientă.
De asemenea, prima tranşă de 98,4 milioane de lei, din ajutorul de stat individual de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH), a fost eliberată, vieri, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.
Suma aferentă tranşei I urmează să fie utilizată pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Bogdan Badea, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a declarat: "Ne dorim să salvăm complexul, care are un rol incontestabil în asigurarea securităţii energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social şi economic avut de deciziile referitoare la soarta complexului asupra Văii Jiului".
O a doua tranşă, de 68,5 milioane de lei, urmează să completeze sumele de care complexul are nevoie pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pe o perioadă de 6 luni de la acordare, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Pentru a beneficia de ajutorul de stat individual de salvare, Complexul Energetic Hunedoara urmează să prezinte un program de restructurare, care trebuie avizat şi de Comisia Europeană. De asemenea sumele primite nu pot fi utilizate în sectorul cărbunelui, compania asumându-şi obligaţia de a separa legal activitatea de minerit de restul activităţilor desfăşurate.