DNA l-a reţinut pe vicepreşedintele ANRE pentru luare de mită

A.T.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 iunie 2014

DNA l-a reţinut pe vicepreşedintele ANRE pentru luare de mită

Alături de Dumbrăveanu au mai fost reţinuţi directorul Enel şi preşedintele Electro Alfa

Luna trecută, premierul a vizitat Centrul de Excelenţă de la Electro Alfa

Claudiu Dumbrăveanu, unul din vicepreşedinţii ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a fost reţinut, ieri, de DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, pentru SC Electroalfa International, preşedinte fiind Gheorghe Ciubotaru.

În comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se arată că în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la directorul ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electroalfa International, preşedinte fiind Gheorghe Ciubotaru.

Foloasele constau în atribuirea a două contracte de execuţie, lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul efectuării (la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013) unor intervenţii pentru avantajarea intereselor ENEL.

Acestea aveau în vedere micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

DNA a început, astăzi, urmărirea penală faţă de Dumbrăveanu (acuzat de luare de mită), Ciubotaru (acuzat de complicitate la luare de mită) şi Gugu (acuzat de dare de mită), aceştia urmând să fie prezentaţi pentru arest preventiv de 30 de zile.

În prima jumătate a lui 2013, Dumbrăveanu i-a pus în vedere directorului ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în 2012, ENEL Distribuţie Muntenia era pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat reducerea tarifelor (la 1,3 %), de atragerea ElectroAlfa în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie de echipamente cu această societate. Procentul de reducere de 1,3% a înlocuit reducerea de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro.

În cursul lunii mai 2013, ENEL iniţiase procedura de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului "Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL". Printre ofertanţi, se regăsea Electroalfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5.08.2013.

În acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, întâlnindu-se cu reprezentanţii ElectroAlfa, cu care a stabilit atribuirea unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei.

Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv până la finele anului 2013.

Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, acesta a continuat să acorde sprijin către ENEL în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către Electroalfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, căruia i-a spus că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă de joasă tensiune pentru ENEL, de la 25% la 50%.

De asemenea, la 3.10.2013, Dumbrăveanu l-a informat pe Gugu, prin intermediar, despre un control aflat în curs de derulare la ENEL, precum că făcea parte din programul anual. Totodată, Dumbrăveanu i-a spus directorului ENEL că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor lui Gugu cu privire la scopul controlului.

Potrivit înţelegerii dintre Dumbrăveanu şi Gugu, între ENEL Distribuţie Dobrogea şi Asociaţia compusă din Electroalfa şi alte două firme au fost încheiate la 8 noiembrie 2013 acordurile Cadru de Execuţie a două lucrări, iar la 10 ianuarie 2014, între ENEL Distribuţie Dobrogea şi Electroalfa au fost încheiate două contracte de lucrări.

Un contract avea ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din contract rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Al doilea contract avea ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporţie de 30% de Electroalfa, însă din contract rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Ca urmare, pe site-ul de afişare electronică a lucrărilor SEAP a apărut anunţul privind atribuirea "Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL", printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, preşedintele acesteia fiind prieten cu vicepreşedintele ANRE.

Claudiu Dumbrăveanu a fost director de divizie la Electro Alfa International Botoşani, producător de echipamente electrice şi a fost susţinut de PSD la numirea sa în funcţie. Conducerea ANRE este aleasă prin vot în Parlament.

Pe 16 mai, premierul Victor Ponta tocmai a vizitat Centrul de Excelenţă în domeniul cercetării şi dezvoltării de echipamente electronice Electro Alfa din Botoşani, informaţie postată cu mândrie pe site-ul Executivului şi al companiei din Botoşani.

Anul trecut, compania controlată de a avut o cifră de afaceri de 38 milioane de euro.

La capitolul clienţi, pe site-ul Electro Alfa sunt menţionate toate companiile energetice din ţara noastră, atât private, cât şi de stat, de la societăţi din grupul Electrica, la Complexul Oltenia, Hidroelectrica şi Transelectrica.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ...de relatiile personale ale directorilor nu vor duce niciodata la micsorarea costurilor de distributie.Smart networks au permis companiilor care au aplicat ,deja,tehnologia,la un control maxim al pierderilor pe retea.Ne-ar trebui o institutie care sa verifice de ce intarzie implementarea noilor tehnologii.

    Sunt foarte multe asocieri fortate in articol. Se va dovedi ca nu e asa. Electroalfa a fost tarata in acest scandal in mod voit si rau intentionat.

    Contractele au fost castigate de Electroalfa conform procedurilor legale si transparente, prin licitatie electronica, pe SEAP. Totul a fost la vedere, nimic traficat. Atragerea acestei companii in acest scandal are un profund substrat politic.

    1. Proasta strategie de mk aveți voi astia de la electroalfa...aici nu va merge ca la alte organe de presa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb