DNA: Primarul din Mediaş, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu

V.B.
Anticorupţie / 15 septembrie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba-Iulia au dispus astăzi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului din Mediaş, Teodor Neamţu (PDL), şi a 21 de consilieri locali, învinuiţi de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Ioan Şerban (preşedintele şi acţionarul majoritar al Asociaţiei Goscom) este suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi la conflict de interese.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012-2013 , reprezentanţii S.C. Gospodăria Comunală S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaş despre situaţia economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-şi plăti furnizorii, angajaţii şi datoriile faţă de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanţii societăţii au atras atenţia că această situaţie este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaş care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă, acţionar majoritar la S.C. Gospodăria Comunală S.A. era Consiliul Local Mediaş şi Asociaţia GOSCOM, care deţinea 19,22% acţiuni.

La 31 octombrie 2012, 19 consilieri locali şi-au exprimat votul în favoarea adoptării hotărârii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Mediaş cu 3 milioane lei la majorarea capitalului social al SC Gospodăria Comunală SA.

În acelaşi context, în şedinţa din 25 noiembrie 2013, consilierii locali au decis achiziţionarea pachetului de 19,22% aparţinând Asociaţiei Goscom, contra sumei de 696.034 lei.

"Aceasta, în pofida faptului că, deja, Consiliul deţinea o majoritate confortabilă în acţionariatul societăţii, iar cumpărarea acţiunilor nu aducea niciun beneficiu. Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri şi cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că, şi dacă s-ar deţine pachetul total de acţiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitaţie, ţinându-se seama de concurenţă. Suma a fost plătită integral, intrând în contul Asociaţiei Goscom la data de 27 decembrie 2013", mai transmite DNA.

În ambele cazuri, primarul ar fi "înlesnit şi ajutat prin demersurile întreprinse, la adoptarea de către consilierii locali a celor două hotărâri, prin care Consiliul Local Mediaş a devenit unic acţionar al SC Gospodăria Comunală SA, cu toate că avea reprezentarea faptului că prin această operaţiune se creează o pagubă bugetului comunităţii locale, corelativ cu obţinerea folosului reprezentat de preţul cesiunii în favoarea Asociaţiei Goscom", se arată în documentul citat.

După realizarea cesiunii la 30 decembrie 2013, Ioan Şerban, în calitate de preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei Goscom, a efectuat din contul Asociaţiei alimentat de către Consiliul Local Mediaş un transfer bancar de 597.193,21 lei, în contul său de economii. Ulterior, banii au fost împărţiţi astfel:

- la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Laţa Ilie cu explicaţia "suma datorată";

- la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociaţilor GOSCOM care sunt evidenţiaţi nominal în Registrul acţionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de aceştia

- la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicaţia "restituire obligaţii"

"Astfel, inculpaţii Laţa Ilie şi Plopeanu Teodor, în calitate de funcţionari publici -consilieri locali, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii (în speţa transformarea Consiliului Local Mediaş în acţionar unic al SC Gospodărie Comunală SA Mediaş prin cumpărarea pachetului de 19,22% acţiuni deţinute în această societate de către Asociaţia GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), care le-a permis ulterior, cu complicitatea preşedintelui Asociaţiei GOSCOM, inculpatul Şerban Ioan, să obţină foloase patrimoniale", conchide DNA.

În cauză, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 3.696.034 lei, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al lucrătorilor de poliţie din Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunere de a fi menţinute măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb