DNA: Reţinere într-un dosar de trafic de influenţă în Zalău

Andrei Stan
Anticorupţie / 20 octombrie 2015

Procurorii DNA Cluj anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Radu Dan pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, în legătură cu eliberarea unor titluri de proprietate în cazul unor suprafeţe din municipiul Zalău.

Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora: "În perioada 2012 - iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) mai multe sume de bani şi bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren.

Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.

Din banii rezultaţi, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din preţul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-şi reţină o parte din banii încasaţi.

Astfel, în perioada 2013 - 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunţător şi fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranşe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro ( valoare stabilită prin echivalarea preţului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafaţă totală de 14.973 mp, situaţi în municipiul Zalău).

În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate o suprafaţă de teren de 8.433 mp(preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei).

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective.

Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform preţurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare".

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Judeţene de Informaţii şi Protecţie Internă şi Anticorupţie Cluj şi din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca.

Inculpatului Dan Radu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 20 octombrie 2015, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb